αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι πρέπει να κάνεις, όταν σου λένε ότι η ιδέα σου «υπάρχει ήδη» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τι πρέπει να κάνεις, όταν σου λένε ότι η ιδέα σου «υπάρχει ήδη» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Και το It’s Possible κάπως έτσι ξεκίνησε: Ως κάτι που «υπάρχει ήδη». Και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Μπορεί σήμερα αρκετοί (όχι όλοι) να το θεωρούν ως μια «καλή ιδέα», ωστόσο πριν τo site βγει στον ιντερνετικό αέρα, το 2016, οι περισσότεροι με τους οποίους το συζήταγα τότε μου έλεγαν κάτι του στιλ: «Οκ, αλλά τέτοια sites υπάρχουν ήδη. Εδώ και χρόνια. Υπάρχουν 3 ή 4 στην ελληνική αγορά. Ποιο το νόημα να πας και να φτιάξεις ένα ακόμα;».

Και δεν είχαν άδικο, βλέποντας τους απόλυτους αριθμούς. Δεν είχα ανακαλύψει τον τροχό. Sites στο πεδίο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα.

Εδώ όμως ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση, το ότι μια ιδέα «υπάρχει ήδη» σε κάποια μορφή της, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσεις και εσύ μια ανάλογη προσπάθεια; Δηλαδή, αν είχαμε μπροστά μας τον νεαρό Mark Zuckerberg το 2004, θα του λέγαμε να μην ξεκινήσει το Facebook, γιατί κάτι τέτοιο «υπάρχει ήδη»; Θυμίζω ότι εκείνη την εποχή κυριαρχούσε το My Space. Σήμερα, κανείς δεν θυμάται το My Space.

Το να μην κάνεις κάτι επειδή υπάρχει ήδη, είναι μια λάθος συμβουλή. Κάτι που μάλλον αποδείχτηκε και στην δική μου περίπτωση. Το It’s Possible βγήκε στον ιντερνετικό αέρα, διαφοροποιήθηκε σε αρκετά σημεία από τον ανταγωνισμό και -βάσει επισκεψιμότητας- κατάφερε αρκετά γρήγορα να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ενημερωτικά sites, που ασχολούνται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να περιμένεις την «μεγάλη ιδέα που κανείς δεν έχει σκεφτεί», για να ξεκινήσεις.

Ο Steve Jobs, δεν εφηύρε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το φορητό media player ή το κινητό τηλέφωνο. Κατάφερε όμως να αξιοποιήσει ήδη υπάρχουσες εφευρέσεις, να τις πάει ένα βήμα παρακάτω, να τις εκσυγχρονίσει και τελικά να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο καινοτόμους επιχειρηματίες.

Ακόμα ένα tip: Πριν ξεκινήσεις, είναι καλό να έχεις μια εικόνα του ανταγωνισμού. Πολλοί λένε ότι ο ανταγωνισμός είναι κακός. Σε αυτή τη φάση όμως, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σου. Θα έχεις μια βάση. Θα δεις τι κάνουν ήδη οι άλλοι, που υστερούν, που έχουν μείνει «πίσω», τι νέο θα ήθελε ο κόσμος. Κάπως έτσι θα ξεκινήσεις να χτίζεις το δικό σου project, βάζοντας τις δικές σου πινελιές μέσα.

Υπάρχει μια γνωστή φράση, που μάλλον συμπεριλαμβάνει όλα όσα συζητάμε τώρα: «Δεν χρειάζεται να είσαι ο πρώτος που κάνει κάτι. Αρκεί να είσαι ο καλύτερος»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 2 =