αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι πρέπει να κάνεις όταν οι άνθρωποι στο δίκτυο σου δεν σταματούν να σου ζητούν χάρες

Τι πρέπει να κάνεις όταν οι άνθρωποι στο δίκτυο σου δεν σταματούν να σου ζητούν χάρες

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο σκηνικό, ειδικά στο επαγγελματικό πεδίο: Όταν βρίσκεσαι σε μια συγκεκριμένη θέση, διάφοροι άνθρωποι από το δίκτυο σου (ή ακόμα και άγνωστοι), έρχονται σε επαφή μαζί σου μόνο και μόνο για να ζητήσουν κάποια χάρη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Και ίσως να μπορείς να βοηθήσεις σε κάποιες περιπτώσεις.

Το αρνητικό της υπόθεσης ξεκινά όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σου ζητούν εξυπηρετήσεις. Με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά ο χρόνος σου να περιορίζεται δραστικά, ενώ από την άλλη κάποιες εξυπηρετήσεις ίσως να «φθείρουν» και εσένα σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα, μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα, που να σου ζητούν χάρες ξανά και ξανά. Μια κατάσταση που πολλές φορές δεν οδηγεί πουθενά.

Τι πρέπει να κάνεις μέσα σε όλη αυτή την πιεστική κατάσταση; Ψυχραιμία. Υπάρχουν λύσεις. Το αμερικανικό The Muse παραθέτει 3 κινήσεις για να διαχειριστείς τους ανθρώπους που σου ζητούν συνεχώς χάρες.

Να είσαι ευθύς

Κάποιος θέλει κάτι από εσένα. Οπότε μην τον αφήνεις να το πηγαίνει… γύρω-γύρω. Ρώτα τον τι ακριβώς θέλει από εσένα. Αλλιώς θα χάσεις περισσότερο χρόνο. Στη συνέχεια, μόλις μάθεις τι θέλει – είτε πρόκειται για μια σύσταση, συμβουλές ή κάποια άλλη χάρη – μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις ή όχι να τον εξυπηρετήσεις.

Αρνήσου ευγενικά

Όσο κοντινό σου πρόσωπο κι αν είναι ο άλλος, να θυμάσαι ότι πάντα μπορείς να πεις «όχι». Αυτό το άτομο δεν σε… πληρώνει για να λάβει βοήθεια. Και, ειδικά αν δεν σου δίνει κάτι σε αντάλλαγμα (τουλάχιστον, να σε κεράσει έναν καφέ ή να σε συστήσει σε ένα άτομο που γνωρίζει), δεν είσαι υποχρεωμένος να βοηθήσεις.

Ξέκοψε το

Μερικές φορές, μπορεί να πεις «όχι» ή να παραπέμψεις σε άλλον, αυτό που σου ζητά μια χάρη. Αλλά δεν θα σε ακούσει. Θα έρθει σε εσένα ξανά και ξανά. Εκεί μάλλον είναι καλύτερο για εσένα να του ξεκαθαρίσεις με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είσαι διατεθειμένος να βοηθήσεις. ‘Η ότι απλά δεν μπορείς να βοηθήσεις. Ίσως θα είναι μια αμήχανη στιγμή, και πιθανότατα το άλλο άτομο να σταματήσει… κάθε επαφή μαζί σας. Αλλά αν κάποιος σε θέλει μόνο για να τους κάνεις εξυπηρετήσεις, τότε μάλλον δεν αξίζει να είναι στο δίκτυο σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 6 =