αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στη δική σου επιτυχία; Η Business Coach Εύη Νικολοβγένη εξηγεί

Τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στη δική σου επιτυχία; Η Business Coach Εύη Νικολοβγένη εξηγεί

Αν αποφασίσεις να μπεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, είναι σίγουρο ότι ένα συναρπαστικό ταξίδι θα ανοιχτεί μπροστά σου. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτό το συναρπαστικό ταξίδι εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες. Αρκετοί νέοι επιχειρηματίες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Αλλά τελικά, τι χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις στην επιτυχία; Τα συζητήσαμε όλα με την Business Coach, Εύη Νικολοβγένη.

Τελικά, ποια πράγματα παίζουν σημαντικότερο ρόλο για να φτάσει κάποιος στην επιχειρηματική επιτυχία: Η ιδέα, το business plan, η ομάδα, ο ιδρυτής, η τύχη ή τα χρήματα;

Σίγουρα όλα αυτά είναι κομμάτια ενός μεγάλου παζλ. Και το κάθε κομμάτι έχει τη δική του βαρύτητα. Αν τα δούμε ένα προς ένα, υπάρχει μια σειρά στην οποία μπορούμε να τα κατατάξουμε. Για εμένα τα χρήματα δεν είναι το Νο1 που μετράει. Το μπάτζετ παίζει τον ρόλο του, ωστόσο αν έχεις μια ιδέα σίγουρα μπορείς να βρεις και τρόπους για να την χρηματοδοτήσεις. Φτιάχνοντας παράλληλα ένα καλό business plan.

Θα έβγαζα εντελώς εκτός λίστας την τύχη. Η τύχη έχει να κάνει με το πόσο έτοιμος είσαι εσύ. Να έχεις ετοιμάσει δηλαδή το business plan ή την ομάδα. Και η τύχη τι είναι; Το να βρεις ίσως τον κατάλληλο άνθρωπο, την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να γίνει όλη η «σύνδεση». Επίσης η τύχη είναι ένας τρόπος για να δικαιολογήσουμε… τις επιτυχίες των άλλων. Να πούμε δηλαδή «αυτός ήταν τυχερός για αυτό έφτασε στην επιτυχία, ενώ εγώ όχι».

Το πιο σημαντικό από όλα για εμένα, είναι ο άνθρωπος που έχει την ιδέα. Ο ιδρυτής. Όχι τόσο σε ότι έχει να κάνει με τις επαγγελματικές δεξιότητες. Αλλά περισσότερο σε ότι αφορά το πόσο πρόθυμος είναι να βρει λύσεις στα προβλήματα, να «τσαλακωθεί», να βρει τα λάθη και να μην απογοητεύεται από τις αποτυχίες. Είναι επίσης σημαντικό να πιστεύει στην ιδέα του και να έχει ένα όραμα.

Στην Ελλάδα μάλλον δεν αποδεχόμαστε εύκολα την αποτυχία. Πως πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος το κακό σενάριο, αν αυτό πραγματοποιηθεί;

Όντως δεν αποδεχόμαστε εύκολα την αποτυχία στην χώρα μας. Και νομίζω ότι αυτό ξεκινά από τότε που είμαστε παιδιά, και μας λένε: «Μην τυχόν και δεν γράψεις καλά στα μαθήματα». Και φυσικά αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ είναι το «τι θα πει ο κόσμος».

Το κακό δεν είναι να αποτύχεις. Το κακό είναι να είσαι μια ζωή φοβισμένος και να μην δοκιμάζεις τίποτα.

Αν θες να κάνεις κάποια πράγματα και να αφήσεις έναν αντίκτυπο σε αυτό τον κόσμο, σίγουρα μέσα στην διαδρομή σου θα υπάρξουν και αποτυχίες. Είναι λογικό. Έχουν 100% δίκιο αυτοί που λένε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία περνά μέσα από τις αποτυχίες.

Και επειδή επηρεαζόμαστε πολύ από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας και το τι θα πουν οι άλλοι, είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τα σχέδια μας, μας τους σωστούς ανθρώπους. Δεν έχει νόημα να ακούμε τις γνώμες των ανθρώπων που κάνουν μια άλλη ζωή και άλλη δουλειά από αυτή που θέλουμε να κάνουμε.

Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το coaching;

Εγώ σπούδασα ηθοποιός. Αυτό ήθελα να κάνω. Παράλληλα για να έχω και ένα δεύτερο πτυχίο, σπούδασα στη Πάντειο Δημοσιογραφία, Δημόσιες σχέσεις και Πολιτιστική Διαχείριση. Ηθοποιός σπούδασα στην Δραματική Σχολή Βεάκη.

Ήμουν από την αρχή πολύ χαρούμενη που σπούδασα αυτό που ήθελα. Ωστόσο νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουμε σε μια παγίδα: Το πως βλέπουμε ένα επάγγελμα όταν ακόμα είμαστε στο σχολείο, το πως βλέπουμε το ίδιο επάγγελμα όταν το σπουδάζουμε, και το πως όντως είναι το συγκεκριμένο επάγγελμα, δεν έχουν καμία σχέση.

Αυτό αντιμετώπισα και εγώ με το θέατρο. Εξαιρετικές οι σπουδές. Στον χώρο εργασίας όμως διαπίστωσα ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Χρειάζεται γερό στομάχι- και δεν μιλώ για το κομμάτι της εργατικότητας. Πρέπει να αντέχεις τις κακές συμπεριφορές, τις αποτυχημένες συνεργασίες, το πόσες φορές δεν θα πληρωθείς, και άλλα. Όλο αυτό με κούρασε πάρα πολύ, και μάλιστα έφθειρε και την υγεία μου. Σε εκείνη τη χρονική φάση είπα: «Οκ δεν γίνεται να είσαι 26 χρονών και να βγάζεις προβλήματα υγείας, τα οποία πηγάζουν αποκλειστικά από την κακή ψυχολογία». Κάπου εκεί ψάχτηκα για το τι άλλο θα μπορούσα να κάνω επαγγελματικά. Ξερώντας ότι αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ουσιαστικά να δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας και όχι ως υπάλληλος. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μου με μια εταιρία, και μπήκα στο πεδίο που είμαι τώρα. Και πλέον είμαι 6 χρόνια σε αυτό.

Με απλά λόγια, ποια είναι η βοήθεια που παρέχετε ως coach δραστηριοποιούμενη στο digital marketing;

Στην παρούσα φάση βοηθάω κι εκπαιδεύω ανθρώπους να χτίσουν online επιχειρήσεις part time ή full time, κάτω από την ομπρέλα μιας συγκεκριμένης εταιρίας δικτυακού μάρκετινγκ με την οποία συνεργάζομαι εδώ και 5 χρόνια. Είναι ηγέτης στον τομέα της με 41 χρόνια πορεία και οι αξίες τις ταιριάζουν με τις δικές μου. Τα χρόνια αυτά έχω καθοδηγήσει πολύ κόσμο στο να χτίσει μια δική του επιχείρηση με επιτυχία και είμαι πολύ χαρούμενη με τις επιτυχίες των συνεργατών μου!! Φυσικά, μπορει κάποιος να αντλήσει έμπνευση και παρακίνηση από τα live video μου στα social media και στο μέλλον ποιος ξέρει μπορεί να προκύψουν ακόμα περισσότεροι τρόποι να βοηθήσω τους ανθρώπους.

Από εκεί και πέρα, πως προκύπτει και όλη αυτή η social παρουσία που έχετε; Όπως βλέπουμε ανεβάζετε και αρκετά βίντεο με συμβουλές

Κάνοντας καλές επιλογές, μπορείς να είσαι ευτυχισμένος. Εγώ κάποια χρόνια πριν ήμουν αρκετά «εγκλωβισμένη», και έχοντας δει τον εαυτό μου σε εκείνη την κακή φάση, προέκυψαν τώρα τα βιντεάκια. Μέσα από τα βίντεο θέλω να δείξω στους ανθρώπους ότι «γίνεται». Μου αρέσει να μοιράζομαι την γνώση που έχω, και την οποία απέκτησα μέσα από τις δυσκολίες, και μέσα από τις αλλαγές που έκανα στην δική μου διαδρομή.

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι «είναι πολλοί» οι coaches στην Ελλάδα. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Θα συμφωνήσω. Σίγουρα έχει γίνει λίγο «της μόδας». Όπως έχει συμβεί και με άλλα επαγγέλματα μέσα στα χρόνια. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν επιλέγουν να γίνουν coaches επειδή θεωρούν ότι «είναι γεννημένοι για αυτό». Αλλά σκέφτονται ότι «αφού πιάνει αυτή την περίοδο, ας πω και εγώ τα δικά μου». Αυτό που μπορώ να πω εγώ σε όσους ενδιαφέρονται να βρουν έναν coach, είναι να το ψάχνουν λίγο παραπάνω. Έτσι ώστε να βρουν τον κατάλληλο επαγγελματία, ο οποίος θα τους ταιριάζει κιόλας.

Ποιες είναι οι 3 συμβουλές που θα δίνατε σε έναν νέο επιχειρηματία;

Το πρώτο που θα έλεγα, είναι να προσέχει ποιους ακούει. Το είπα και πιο πριν. Υπάρχει τόσος νέος κόσμος που έχει καλές ιδέες, και όμως δεν πάει μπροστά επειδή ακούει τους λάθος ανθρώπους.

Η δεύτερη συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον, είναι να ασχοληθεί με τον εαυτό του- να επενδύσει δηλαδή στον εαυτό του. Έτσι ώστε να έχει τα απαραίτητα εφόδια για να επιβιώσει μέσα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Το τρίτο που νομίζω ότι παίζει ρόλο είναι η πίστη.  Χρειάζεται να πιστεύεις στον εαυτό σου και στο όραμα σου. Η πίστη λειτουργεί σαν «σανίδα σωτηρίας» όταν σου έρχονται τα «κύματα».

Credit κεντρικής φωτο: Γιάννης Αλέφαντος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − six =