αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤι πρέπει να κάνεις αν το laptop σου ανεβάζει θερμοκρασία το καλοκαίρι

Τι πρέπει να κάνεις αν το laptop σου ανεβάζει θερμοκρασία το καλοκαίρι

Η υπερθέρμανση ενός λάπτοπ είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις φορητές μας συσκευές.

Τι προκαλεί την υπερθέρμανση;

Σε πολλές περιπτώσεις φταίμε εμείς για την υπερθέρμανση του λάπτοπ και σε κάποιες η συσκευή έχει πρόβλημα και πρέπει να απευθυνθούμε στον κατασκευαστή.

– Η συνεχής χρήση προκαλεί υπερθέρμανση. Τα λάπτοπ δεν είναι για να μένουν ανοιχτά 24 ώρες, δεν έχουν κατασκευαστεί γι’αυτή τη δουλειά, πολύ περισσότερο τα εμπορικά μοντέλα. Καλό θα ήταν να κλείνετε το λάπτοπ σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Βαριά προγράμματα που ζορίζουν τον επεξεργαστή είναι ικανά να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στο λάπτοπ, το ίδιο συμβαίνει και με ελαφρύτερα προγράμματα σε παλαιότερης τεχνολογίας λάπτοπ. Όσο περισσότερο ζορίζεις τον υπολογιστή, τόσο ζεσταίνεται.

– Κράτα το λάπτοπ σε δροσερό περιβάλλον. Πάνω σε κουβέρτες, παπλώματα κι άλλα υφάσματα είναι το καλύτερο μέρος για να του βάλεις φωτιά. Υπάρχουν ειδικές βάσεις στήριξης με ανεμιστήρες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή επιφάνειες όπως το γυαλί ή το ξύλο που είναι καλύτερες από τα υφάσματα. Ειδικά το καλοκαίρι τα λάπτοπ υποφέρουν.

– Ρίξε μια ματιά στο εξωτερικό του λάπτοπ σου για να εντοπίσεις τον εξαερισμό του. Είναι οι τρύπες όπου βγαίνει ο ζεστός αέρας. Όταν τις εντοπίσεις, πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν θα κλείσουν ποτέ κατά λάθος εμποδίζοντας τον ζεστό αέρα να βγαίνει έξω. Χρειάζεται πολύ προσοχή σε αυτό. Πολλά λάπτοπ είναι κακοσχεδιασμένα και έτσι οι έξοδοι θερμότητες πέφτουν σε λάθος σημεία. Πρέπει να τα προσέχεις ιδιαίτερα αυτά τα λάπτοπ.

– Μην επιτρέπεις σε σκόνες και άλλα εμπόδια να μπαίνουν μέσα στον εξαερισμό. Καθάρισμα τακτικά τις εξόδους του ζεστού αέρα και σιγουρέψου ότι μένουν πάντα ανοιχτές όταν το λάπτοπ λειτουργεί.

– Βγάλε τις USB συσκευές που δεν χρησιμοποιείς, να τις έχεις συνδεδεμένες μόνο όταν τις χρειάζεσαι γιατί καταναλώνουν ρεύμα και αυξάνουν την ένταση λειτουργίας του υπολογιστή.

– Κάνε ένα format για να ελευθερώσεις τον υπολογιστή από άχρηστα προγράμματα, malware και λειτουργίες που τον βαραίνουν και να σιγουρευτείς ότι δεν φταίει το sowftware που έχεις πάνω για την υπερθέρμανση.

Πότε έχει πρόβλημα υπερθέρμανσης ένας υπολογιστής

Λογικά θα το καταλάβεις μόλις το ακουμπήσεις, θα καίει υπερβολικά. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ενδείξεις.

– Αν το λάπτοπ ξαφνικά κλείσει από μόνο του, τότε ενδέχεται να έχει πρόβλημα λειτουργίας λόγω υπερθέρμανσης κι έτσι κλείνει για να προστατευτεί.

– Η μπλε οθόνη (blue screen of death) είναι ένδειξη προβλήματος υπερθέρμανσης και σημαίνει ότι ο επεξεργαστής έχει ανεβάσει θερμοκρασία.

– Αν δεν ακούς τον ανεμιστήρα ή αν ακούς να κάνει περίεργο ασυνήθιστο θόρυβο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Εκεί πρέπει να απευθυνθείς στην υποστήριξη του υπολογιστή σου.

– Ενδείξεις για προβλήματα στη μνήμη μπορεί να συνδέονται επίσης με την υπερθέρμανση

– Οι αργές ταχύτητες επίσης πολλές φορές ενδέχεται να συνδέονται με την υπερθέρμανση. Καλό θα ήταν να κάνεις ένα format και να ελαφρύνεις λίγο τον υπολογιστή, θα τον βοηθήσει να διατηρήσει καλύτερες θερμοκρασίες.

Πηγή: techinsider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =