αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤι πληροφορίες μπορεί να συλλέξει το Facebook, από μια φωτογραφία που μόλις ανέβασες

Τι πληροφορίες μπορεί να συλλέξει το Facebook, από μια φωτογραφία που μόλις ανέβασες

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, κατέθεσε αυτήν την εβδομάδα ενώπιον του Κογκρέσου στο Capitol Hill σχετικά με τη διακίνηση και παράνομη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μέσα από το δίκτυο του Facebook.

Και μπορεί ο Zuckerberg κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να αρνήθηκε ότι ακούει κρυφά τις συνομιλίες μέσω μικροφώνων για τη στόχευση διαφημίσεων (δείτε το σχετικό απόσπασμα στο παραπάνω βίντεο), αλλά σίγουρα η εταιρεία του είναι σε θέση να συλλέξει αρκετά δεδομένα για εμάς από μία και μόνο φωτογραφία που μόλις ανεβάσαμε στο Facebook!

Η Wall Street Journal δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο με θέμα «Πώς μία βραδιά πίτσας μπορεί να κοστίσει περισσότερο σε δεδομένα παρά σε χρήματα», εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαρρεύσουμε προσωπικά μας δεδομένα στο Facebook και σε άλλες συναφείς εταιρείες ακόμη και όταν περνάμε ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι.

Ένας από αυτούς τους τρόπους λοιπόν είναι και το ανέβασμα μία φωτογραφίας μας σε ένα κοινωνικό δίκτυο, από το κινητό μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πολιτικές απορρήτου και συλλογής δεδομένων του Facebook η διαδικασία έχει ως εξής: Το Facebook λαμβάνει πρώτα τη φωτογραφία, τη λεζάντα και φυσικά τα πρόσωπα που έχουν επισημανθεί στην εικόνα.

Στη συνέχεια οι μηχανές αναζήτησης και ελέγχου του Facebook είναι σε θέση να αναλύσουν το περιεχόμενο της φωτογραφίας. Και λαμβάνοντας υπόψη μας τον τεράστιο όγκο αρχείων που ανεβάζουν μαζικά οι χρήστες καθημερινά στο προφίλ τους, γίνεται πολύ εύκολο να εντοπιστούν άτομα ακόμη και άγνωστα προς το χρήστη που δεν έχουν επισημανθεί. Αυτό γίνεται στις περιπτώσεις που το στιγμιότυπο έχει συλληφθεί σε δημόσιο χώρο, π.χ. ένα πάρκο, μία παραλία, ένα εστιατόριο ή σε ένα αθλητικό γεγονός, όπου βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι τριγύρω.

Και η συλλογή αυτών των δεδομένων είναι μόνο η αρχή. Στην περίπτωση που δεν έχετε ενεργοποιήσει κάποιες ρυθμίσεις απορρήτου στη συσκευή σας, όσο βέβαια είναι εφικτό αυτό μέσα από το μενού των ρυθμίσεων, το Facebook μπορεί επίσης από το υλικό που ανεβάσατε να συλλέξει τα εξής στοιχεία: τοποθεσία από γεωγραφικά δεδομένα, ημερομηνία, το μοντέλο τηλεφώνου που έχετε, το ακριβές αναγνωριστικό (ID) της συσκευής σας, το φορέα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας / Internet, κοντινούς διαύλους Wi-Fi / πύργοι κυψελών (που μπορούν να προδώσουν το ακριβές στίγμα σας), ακόμα και ενδείξεις όπως η στάθμη της μπαταρίας του κινητού σας.

Το Facebook μπορεί στη συνέχεια να διασταυρώσει όλα αυτά τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει και θεωρητικά να προσδιορίσει την ακριβή θέση οποιουδήποτε προσώπου βρίσκεται στη φωτογραφία, ανεξάρτητα εάν είναι επισημασμένος ή όχι. Επίσης μπορεί να κάνει διασταύρωση όλων αυτών των νέων στοιχείων που ανέλυσε από μία και μόνο φωτογραφία που ανεβάσατε με όσα ήδη γνωρίζει για εσάς.

Πηγή: Techblog.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =