αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι να κάνεις όταν το project σου… δεν τραβάει. Εδώ είναι 4 κινήσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τι να κάνεις όταν το project σου… δεν τραβάει. Εδώ είναι 4 κινήσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μπορεί πλέον το It’s Possible να διαβάζεται από περίπου 1.000.000 αναγνώστες τον μήνα, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Το έχω ξανά γράψει και σε παλαιότερα άρθρα. Πρώτος μήνας του It’s Possible, Σεπτέμβριος 2016. Επισκεψιμότητα: 9.812 μοναδικοί αναγνώστες. Πολύ χαμηλά. Και λογικό. Μιλάμε για ένα site που ξεκίνησε από το μηδέν, από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα.

Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες όταν το site είχε βγει στον ιντερνετικό αέρα και παρακολουθούσα live στα Google Analytics πόσοι χρήστες διάβαζαν τα άρθρα. Οι αριθμοί πήγαιναν κάπως έτσι: 0,2,0,1,0,0,3,0,0,0. Και όταν το «κοντέρ» έδειχνε μηδέν, ήταν όντως μια δύσκολη στιγμή. Γιατί μπορεί εσύ να έριχνες πολλή δουλειά, όμως την ίδια στιγμή έβλεπες ότι δεν υπήρχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, με βάση τους αριθμούς.

Και τι μπορείς να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διαχειριστείς ψυχολογικά την δύσκολη κατάσταση που βλέπεις μπροστά σου; Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Εδώ είναι όμως 4 συμβουλές που μπορούν να σου φανούν πολύ χρήσιμες.

1# Κάνε ένα διάλειμμα. Μία από τις πιο συνηθισμένες παγίδες για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι η αποτυχία να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους μια επαρκή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Γίνεται πιο δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία μάλιστα όταν η επιχείρηση δεν πάει καλά. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απάντηση π.χ. στην πτώση των πωλήσεων είναι να… διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να διορθώσουν την πορεία. Η εργασία με διπλάσιες ώρες δεν θα αποφέρει ξαφνικά διπλάσια κέρδη. Γρήγορη συμβουλή: Προσπάθησε να κάνεις ένα μίνι διάλειμμα και να «καθαρίσεις» το μυαλό σου. Έτσι ώστε να επανέλθεις πιο φρέσκος στη δουλειά. Θυμάμαι τι έκανα εκείνες τις «κακές ημέρες», στην αρχή του It’s Possible: Τα έκλεινα όλα και… πήγαινα για καφέ έξω ή για μια βόλτα.

2# Συμβουλές από έναν ειδικό. Όταν η επιχείρησή σας περνάει μια δύσκολη περίοδο, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε και να καταλάβουν τα δεινά σας. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τα έχουν δει όλα. Η καθοδήγηση είναι ανεκτίμητη για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και startuppers. Έρευνα που διεξήγαγε η UPS λέει ότι το ποσοστό επιτυχίας των επιχειρήσεων με μέντορα μετά από πέντε χρόνια είναι διπλάσιο από αυτό των επιχειρήσεων χωρίς μέντορα. Όταν νιώθεις ότι έχεις «κολλήσει», αναζήτησε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

3# Μην θυσιάζεις την ποιότητά σου. Όταν οι πωλήσεις πέφτουν, είναι δελεαστικό να αλλάξετε το επιχειρηματικό σας μοντέλο με τρόπο που να θυσιάζει τους μακροπρόθεσμους στόχους, για τη βραχυπρόθεσμη ευτυχία. Συνήθως, αυτό σημαίνει έκπτωση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών σας—και, στη συνέχεια, μείωση της ποιότητας προκειμένου να διατηρήσετε το μερίδιό σας στα κέρδη. Ωστόσο, η επιθετική έκπτωση δεν είναι ο τρόπος για να χτίσετε μια πιστή βάση πελατών. Μια ανάλυση από την Price Intelligently έδειξε ότι οι μεγάλες εκπτώσεις οδήγησαν σε πτώση 30% στη διάρκεια «ζωής» ενός πελάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση των τιμών κάνει τους πελάτες λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό για το προϊόν σας μόλις αυξήσετε ξανά την τιμή.

4# Pivot σε μία νέα κατεύθυνση. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η επιχείρησή σας μπορεί να βαλτώνει. Εάν έχετε εντοπίσει μια ευκαιρία να στρέψετε την εταιρεία σας σε μια νέα κατεύθυνση ως αποτέλεσμα αυτής της ύφεσης, αυτό είναι καλό. Μπορεί να στραφείτε σε ένα νέο σύνολο πελατών ή στην επίλυση ενός διαφορετικού προβλήματος για τους ίδιους πελάτες που εξυπηρετούσατε. Μπορείτε να κάνετε ένα pivot προσθέτοντας ένα χαρακτηριστικό στο προιόν σας ή προσθέτοντας περισσότερες δυνατότητες στην υπηρεσία που προσφέρετε. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις κάτι εντελώς καινούργιο, απαραίτητα. Ρίξε τις ιδέες στο τραπέζι και δοκίμασε τες. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο point όταν ένα project «κολλάει»: Δοκιμές, δοκιμές, δοκιμές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + nine =