αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι μπορεί να σε «χαλάσει» όταν δουλεύεις μέσα από μια καφετέρια με το laptop σου | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τι μπορεί να σε «χαλάσει» όταν δουλεύεις μέσα από μια καφετέρια με το laptop σου | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό το μοντέλο εργασίας. Τα δεδομένα είναι απλά: Παίρνεις το laptop σου (άντε και το smartphone σου), και βγαίνεις… έξω από τους 4 τοίχους του δωματίου σου.  Το πιο εύκολο είναι να πας σε μια καφετέρια, να κάτσεις, να πάρεις τον καφέ σου και να ξεκινήσεις να εργάζεσαι από εκεί.

Λόγω του site που διαβάζετε αυτή τη στιγμή, είναι αλήθεια ότι έχω δοκιμάσει αρκετά το συγκεκριμένο στιλ εργασίας. Είναι μια καλή επιλογή, ειδικά για όσους εργάζονται από το σπίτι τους. Αν είσαι δηλαδή π.χ. επιχειρηματίας, startupper ή freelancer μπορείς πολύ εύκολα να το κάνεις.

Και έχει αρκετά θετικά. Το σημαντικότερο είναι ίσως ότι σε κάνει να αλλάξεις παραστάσεις ενώ δουλεύεις. Βάζει στην εργασιακή καθημερινότητα σου λίγη περισσότερη ποικιλία, ενώ σε τέτοιους χώρους μπορείς να είσαι πιο δημιουργικός, αφού βλέπεις και άλλους ανθρώπους γύρω σου να εργάζονται με παρόμοιο τρόπο. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το και για έναν ακόμα λόγο: Μπορείς να γνωρίσεις αυτούς τους ανθρώπους.

Τώρα όμως δεν θα μιλήσουμε για τα θετικά. Το έχουμε κάνει άλλωστε σε παλαιότερα άρθρα. Αλλά θα δούμε τα αρνητικά του να δουλεύεις μέσα από μια καφετέρια με το laptop σου. Ναι, αυτό το μοντέλο –όπως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή- δεν είναι «παραδεισένιο». Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν… να χαλάσουν το σκηνικό. Εδώ είναι 4 βασικοί από αυτούς.

1# «Λάθος» διπλανοί

Ωραία, έχεις πάει στην καφετέρια που τόσο σου αρέσει. Βρήκες θέση, πήρες τον καφέ σου, και ξεκίνησες να δουλεύεις. Λίγο αργότερα όμως, έρχεται μια παρέα 17χρονων και κάθεται δίπλα σου. Καταστροφή. Αμέσως το σκηνικό γεμίζει με φωνές, σπρωξίματα, δυνατή μουσική στα κινητά. Και ο χώρος αυτομάτως γίνεται αρκετά ακατάλληλος για δουλειά. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να τα λέμε όλα: Είσαι σε καφετέρια. Δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να είναι ήσυχοι. Δεν συμφωνώ, δηλαδή, και με αυτούς που πάνε με το laptop τους σε μια καφετέρια, και κάθε 10 λεπτά κάνουν ένα ωραίο «σσσσ» προς τους άλλους. Λες και είναι σε καμία βιβλιοθήκη.

2# Κακό Wifi

Είναι βασικό. Αν δεν υπάρχει καλό Wifi απλά δεν πρέπει να επιλέξεις την εκάστοτε καφετέρια. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν αρκετές καφετέριες με καλό και γρήγορο ίντερνετ. Κάνε το τσεκάρισμα σου, πριν επιλέξεις το στέκι σου. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι μου έχει τύχει να με «πετάει» το Wifi, ακόμα και σε μέρη που συνήθως έχει καλό ίντερνετ. Αλλά θα μου πείτε, εδώ πολλές φορές πέφτει απροειδοποίητα το ίντερνετ και στα σπίτια μας, τι ψάχνεις να βρεις…

3# Έξοδα

Αν εργάζεσαι κάθε ημέρα από το σπίτι σου, τα έξοδα σου είναι μηδενικά. Από την άλλη, αν αποφασίσεις να πηγαίνεις σε μια ή παραπάνω καφετέριες, θα έχεις καταρχήν έξοδα μετακίνησης. Είτε πας με ΙΧ, είτε με ΜΜΜ. Επίσης, θα πρέπει να πληρώσεις τον καφέ- ίσως και κάτι για να φας αν κάτσεις πολλές ώρες. Είναι έξοδα που μπορεί μέσα στην ημέρα να σου φανούν ασήμαντα. Όμως αν το κάνεις συχνά, στο τέλος του μήνα θα έχει μαζευτεί συνολικά ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό.

4# Ξέχασες κάτι σπίτι

Οκ, αυτό δεν έχει να κάνει με το μαγαζί. Ούτε με τους διπλανούς, ούτε με κανέναν άλλο. Έχει να κάνει με εσένα. Αν πας να δουλέψεις σε μια καφετέρια και έχεις ξεχάσει το οποιοδήποτε «εργαλείο» σπίτι, τότε μάλλον δεν θα μπορείς να δουλέψεις όπως θέλεις. Είναι ένα απρόοπτο που μπορεί να συμβεί, όταν είσαι «κινητός εργαζόμενος». Από την άλλη, αν εργάζεσαι στο σπίτι ή από ένα στάνταρ γραφείο, αυτή η πιθανότητα μειώνεται στο ελάχιστο. Τα έχεις όλα μπροστά σου, στο ίδιο μέρος, κάθε ημέρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + nineteen =