αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι μπορείς να κάνεις αν «κολλήσεις» σε μία ερώτηση σε job interview: Εξηγεί ένας υπεύθυνος προσλήψεων με 25 χρόνια εμπειρίας

Τι μπορείς να κάνεις αν «κολλήσεις» σε μία ερώτηση σε job interview: Εξηγεί ένας υπεύθυνος προσλήψεων με 25 χρόνια εμπειρίας

Είναι φυσιολογικό να είσαι αγχωμένος και νευρικός σε μία συνέντευξη για δουλειά. Η πρόβα μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια καλή απόδοση, αλλά ακόμα και τότε, πιθανότατα θα συναντήσετε τουλάχιστον μια ερώτηση που θα σας αιφνιδιάσει.

«Περίπου το 80% των ερωτήσεων της συνέντευξης είναι συνήθως προβλέψιμες, αλλά πάντα θα υπάρχει αυτή η περίεργη ερώτηση», λέει στο CNBC η career coach Emily Liou.

Δεν πειράζει να δείχνεις αγχωμένος. «Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για τα οποία σας αξιολογεί ένας HR Manager είναι οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες και η σύνδεσή σας με τη δουλειά», τονίζει η ίδια.

Την επόμενη φορά που θα κολλήσετε σε μια δύσκολη ερώτηση, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω στρατηγικές. Τις προτείνουν η Liou αλλά και ο recruiting expert Jeff Hyman, μιλώντας στο CNBC.

H φράση που δεν πρέπει να πεις

Ο Hyman έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερους από 30.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της 25χρονης καριέρας του ως υπεύθυνος προσσλήψεων – και λέει ότι υπάρχει μια «κλισέ» φράση που ακούει από υποψηφίους που πρέπει να αποφύγετε: «Αυτή είναι μια υπέροχη ερώτηση!». Είναι μια αντανακλαστική απάντηση που πολλοί υποψήφιοι θα χρησιμοποιήσουν για να ”αγοράσουν” για τον εαυτό τους λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ασαφής ή ανειλικρινής, λέει ο Hyman. Αντίθετα, προλογίστε την παύση σας με μια διαφορετική απάντηση, όπως: «Αυτή είναι μια πραγματικά στοχευμένη ερώτηση, δεν μου το έχουν ρωτήσει ποτέ πριν».

«Είναι ένα μικρό κομπλιμέντο προς τον manager και δείχνει ότι ενδιαφέρεστε να δώσετε μια διορατική απάντηση, επομένως χρειάζεστε ένα δευτερόλεπτο για να σκεφτείτε την απάντησή σας», σημειώνει ο Hyman. Προσπαθήστε να μην κάνετε παύση για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, ωστόσο, για να αποφύγετε οποιαδήποτε παρατεταμένη, αμήχανη σιωπή.

Εστίασε στην επίλυση προβλημάτων

Ακόμη και αφού σκεφτείτε την απάντησή σας για μισό λεπτό, μπορεί να μην έχετε πλήρη απάντηση – σε αυτήν την περίπτωση, η Liou συνιστά να εξηγήσετε πώς θα βρείτε την απάντηση ή πώς θα προσεγγίζατε το πρόβλημα. «Οι managers προσπαθούν να σας φανταστούν στον ρόλο για τον οποίο προσλαμβάνουν», λέει η Liou.

Αλλά τι γίνεται αν δεν ξέρεις την απάντηση επειδή πολύ απλά δεν γνωρίζεις ακριβώς την δουλειά; Τότε μπορείς να πεις στον HR Manager, με τον οποίο άνθρωπο θα επικοινωνούσατε εντός του Οργανισμού για μια δεύτερη γνώμη ή βοήθεια, καθώς και τυχόν πρόσθετους πόρους στους οποίους θα ανατρέχατε. Αν ε ρωτήσουν για κάτι αντίστοιχο που ίσως έχεις αντιμετωπίσει στο παρελθόν, να είστε ειλικρινείς και φροντίστε να αναφέρετε είτε πώς βοηθήσατε την ομάδα σας μέσω των ενεργειών σας ή πώς έχετε μάθει μια νέα δεξιότητα για να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε την εργασία.

Τελικά, «δεν χρειάζεται πάντα να παίρνουμε τη «σωστή» απάντηση», προσθέτει η Liou και εξηγεί: «Μερικές φορές δεν εξαρτάται από το τι λες, αλλά πώς το λες».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =