αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι είναι το τοπικό ή κλαδικό lockdown και σε ποια περίπτωση θα το δούμε στην Ελλάδα

Τι είναι το τοπικό ή κλαδικό lockdown και σε ποια περίπτωση θα το δούμε στην Ελλάδα

Χτες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από τον Νίκο Χαρδαλιά, για να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19. Με την χρήση μάσκας να γίνεται πλέον υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους- πλην εστίασης.

Αν πάντως τα κρούσματα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με τόσο γρήγορο ρυθμό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν τοπικά ή κλαδικά Lockdowns. Ο καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον Ant1 είπε: «Δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε. Όλο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά».

Και τόνισε: «Από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».

Όταν ερωτήθηκε τι τι σημαίνει αυτού τους είδους του lockdown, ο καθηγητής απάντησε «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν, τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».

Για το σενάριο τέτοιων lockdown μίλησε και ο Ν. Χαρδαλίας, σημειώνοντας πάντως ότι αυτά θα είναι η έσχατη λύση. «Τοπικά lockdown θα γίνουν αν εξαντληθούν όλα τα μέτρα που θα έχουμε πάρει για κάποιες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Σας έχω ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οποιοδήποτε γενικό lockdown. Τώρα εάν θα φτάσουμε σε κάποια τοπικά lockdown σημαίνει πως θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο δρόμο, θα έχουμε πάρει σωρεία αποφάσεων και σωρεία μέτρων, τα οποία δεν θα έχουν αποδώσει οπότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουμε το οποιοδήποτε τοπικό lockdown. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown σε σχέση με την εικόνα που εμείς παρατηρούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα», ήταν η απάντηση του κ. Χαρδαλιά σε ερώτηση δημοσιογράφου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 7 =