αρχικηVIRALΤι είναι ο «καφέ θόρυβος» που μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς (Ηχητικό)

Τι είναι ο «καφέ θόρυβος» που μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς (Ηχητικό)

Μία νέα τάση έχει γίνει viral στο TikTok. Αυτή έχει να κάνει με τον «καφέ θόρυβο». Ας εξηγήσουμε πολύ σύντομα τι είναι αυτό: Ο καφέ θόρυβος, ο πιο γνωστός λευκός θόρυβος και ακόμα και ο ροζ θόρυβος είναι παράδειγμα ηχητικών αποχρώσεων. Πρόκειται για σταθερούς θορύβους με ελάχιστη διακύμανση ήχου και αλλαγές ταχύτητας σε σχέση με τους ήχους της μουσικής ή κάποιού που διαβάζει δυνατά.

Αυτό που διαχωρίζει τον καφέ θόρυβο από το λευκό ή το ροζ είναι η συχνότητα.

Ο λευκός θόρυβος περιγράφει τη διασπορά του ήχου ομοιόμορφα στις συχνότητες. Περιλαμβάνει χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες και ακούγεται σαν στατικό ραδιόφωνο.

Ο ροζ θόρυβος έχει περισσότερες χαμηλές και λιγότερες υψηλές συχνότητες ήχου. Είναι χαμηλότερος και πιο βαθύς από τον λευρικό. Μοιάζει με μία σταθερή βροχόπτωση.

Ο καφές θόρυβος περιέχει χαμηλότερες συχνότητες τόσο σε σχέση με το λευκό όσο και με το ροζ θόρυβο. Ακούγεται βαθύτερος, παρόμοιος με ορμητικό ποτάμι. Άκου το παρακάτω ηχητικό.

Σε βοηθάει να κοιμηθείς

Κάποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα σε εξωτερικά ερεθίσματα από άλλους. Αυτό περιλαμβάνει την ανθρώπινη επαφή, δυνατές μυρωδιές, την καφεϊνη, τα έντονα φώτα ή το θόρυβο. Επομένως, ένα άτομο μπορεί να βρει χαλαρωτικό έναν ήχο που κάποιος άλλος μπορεί να βρει ενοχλητικό.

Πολλές θεωρίες ίσως εξηγούν γιατί κάποια άτομα επωφελούνται από τις ηχητικές αποχρώσεις.

1. Απόσπαση της προσοχής και χαλάρωση

Ο θόρυβος μπορεί να ανακατευθύνει και να σας αποσπάσει από την υπερβολική υπερβολική σκέψη ή ανησυχία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ακρόαση μουσικής βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν πνευματικά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο. Ωστόσο, εάν οι σκέψεις σας είναι ανησυχητικές ή δυνατές, ο θόρυβος από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποσπάσει την προσοχή του πολυάσχολου μυαλού σας.

2. Ηχητική κάλυψη

Ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να επεξεργάζεται εξωτερικούς ήχους όταν κοιμόμαστε και ο δυνατός θόρυβος μπορεί να μας ξυπνήσει . Αλλά η κάλυψη, μέσω του συνεχούς θορύβου περιβάλλοντος, «πνίγει» τον απομονωμένο δυνατό θόρυβο. Σε μια ήσυχη επαρχιακή πόλη, ο ίδιος συναγερμός αυτοκινήτου ή το ίδιο γάβγισμα σκύλου θα ακούγεται πολύ πιο δυνατά και μπορεί να είναι πιο πιθανό να μας ξυπνήσει, παρά σε ένα πολυσύχναστο κέντρο της πόλης.

3. Κλασική προετοιμασία

Η κλασική προετοιμασία είναι ένας τρόπος μάθησης και μπορεί να εξηγήσει πώς ανταποκρινόμαστε στον θόρυβο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν ο θόρυβος είναι χαλαρωτικός, τότε ο συνδυασμός του θορύβου με τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να πέφτει και να παραμένει κοιμισμένος. Με αυτόν τον τρόπο, ο θόρυβος είναι ένα ενισχυμένο ερέθισμα για καλό ύπνο. Εάν ο θόρυβος είναι ενοχλητικός τότε θα εμποδίσει τον ύπνο και θα αποτελέσει ενισχυτικό ερέθισμα για τον διακοπτόμενο ύπνο.

4. Ακουστική διέγερση

Η ακουστική διέγερση δεν είναι ειδική για ροζ, λευκό ή καφέ θόρυβο. Αυτό περιλαμβάνει ήχους χαμηλής συχνότητας που παίζονται σε μια προσπάθεια να «ενισχύουν» ορισμένα στάδια ύπνου (για παράδειγμα, «βαθύ» ύπνο), ίσως βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 15 =