αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τι είναι αυτό που σχεδόν όλοι διαφωνούν μαζί σου;»: Γιατί ο συνιδρυτής της PayPal κάνει αυτή την ερώτηση στις jobs interviews

«Τι είναι αυτό που σχεδόν όλοι διαφωνούν μαζί σου;»: Γιατί ο συνιδρυτής της PayPal κάνει αυτή την ερώτηση στις jobs interviews

Όταν πας σε μια συνέντευξη για δουλειά, συνήθως είσαι όσο καλύτερα προετοιμασμένος γίνεται, για τις συνηθισμένες ερωτήσεις που θα σου γίνουν εκεί. Συνήθως, η συζήτηση είναι… αρκετά προβλέψιμη και κινείται γύρω από το βιογραφικό σου, τις σπουδές και κάποιες βασικές πληροφορίες για την εκάστοτε εταιρία.

Εκτός αν έχεις απέναντι σου έναν άνθρωπο σαν τον Peter Thiel. Είναι ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο και συνιδρυτής της PayPal. Ο ίδιος, κάνει τις job interviews με τον δικό του τρόπο. Όπως σημειώνει το Entrepreneur.com, έχει μια ερώτηση- έκπληξη στο «τσεπάκι» του, προς κάθε υποψήφιο.

«Τι είναι αυτό που σχεδόν όλοι διαφωνούν μαζί σου;».

Αυτή την ερώτηση κάνει πάντα ο Thiel. Με αυτό τον απλό τρόπο, θέλει να δει την αυθεντικότητα και το θάρρος του υποψηφίου. Δεν είναι και λίγο πράγμα, να λες στον εν δυνάμει εργοδότη σου το ζήτημα εκείνο στο οποίο σχεδόν όλοι σου λένε… ότι έχεις άδικο. Παράλληλα, ο Thiel δημιουργεί μια «τεχνητή αμηχανία» στη συνέντευξη, και θέλει να εξετάσει το κατά πόσο η άλλη πλευρά μπορεί να την διαχειριστεί.

Επίσης, ανάλογα με την απάντηση που θα δώσει ο υποψήφιος, θα φανεί το πάθος που έχει. Κάτι που μπορεί να είναι ολύ χρήσιμο για έναν εταιρικό ρόλο.

Η εναλλακτική άποψη του Peter Thiel… για τις αποτυχίες

Ο συνιδρυτής της PayPal έχει μια άποψη έκπληξη και για τις αποτυχίες. Μπορεί οι περισσότεροι επιχειρηματίες να τις βλέπουν ως χρήσιμα μαθήματα, όμως ο Thiel μάλλον διαφωνεί, όπως έχουμε πει σε παλαιότερο άρθρο του It’s Possible.

«Πιστεύω ότι η αποτυχία είναι υπερεκτιμημένη» λέει ο Thiel, σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στο βιβλίο Tools of Titans.

Και εξηγεί το σκεπτικό του: Θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν πολλά από τις αποτυχίες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν για περισσότερους από έναν λόγους. Έτσι, συχνά όταν μια επιχείρηση αποτυγχάνει, δεν έχουμε καταλάβει τον ακριβή λόγο για τον οποίο έγινε αυτό».

Όπως λέει ο Peter Thiel, «θα νομίζεις ότι απέτυχε για τον λόγο Νο1. Όμως μπορεί να έχει συμβεί για τους λόγους 1 ως 5. Έτσι στην επόμενη δουλειά που θα ξεκινήσεις, μπορεί να αποτύχεις για τον λόγο 2 ή τον λόγο 3». Επιπλέον, η αποτυχία μπορεί να είναι αποθαρρυντική και να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία ενός επιχειρηματία.

Παρόλα αυτά, ο Peter Thiel ξεκαθαρίζει ότι κάποιες αποτυχίες είναι αναπόφευκτες. Αλλά μην αφήνετε την αποτυχία να σας κρατά πίσω. «Αν να κάνετε κάτι με τη ζωή σας, αν έχετε ένα 10ετες πλάνο για το πως θα φτάσετε στον στόχο σας, πρέπει να ρωτήσετε: Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσα σε 6 μήνες;», καταλήγει ο Peter Thiel.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + four =