αρχικηVIRALΤι βλέπεις στην εικόνα, πράσινο ή μπλε; Και τι απαντούν οι περισσότεροι άνθρωποι

Τι βλέπεις στην εικόνα, πράσινο ή μπλε; Και τι απαντούν οι περισσότεροι άνθρωποι

Αν σε ενδιαφέρουν οι οπτικές ψευδαισθήσεις και οι μηχανισμοί με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, κάνε αυτό το πείραμα. Κοίταξε την κεντρική εικόνα και απάντησε στην εξής ερώτηση: Ποιο χρώμα βλέπεις, το μπλε ή το πράσινο;

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση σε 1.000 ανθρώπους που έγινε από την εταιρεία οπτικών Optical Express, το 64% απάντησε ότι βλέπει το πράσινο, ενώ το 32% το μπλε. Όταν όμως τους ζητήθηκε να ξαναδούν την ίδια εικόνα παρακάτω, ανάμεσα σε δύο αποχρώσεις του μπλε, οι απαντήσεις άλλαξαν εντυπωσιακά. Το 90% απάντησε ότι βλέπει το πράσινο.

Ποιο είναι όμως στην πραγματικότητα αυτό το χρώμα; Στο μοντέλο RGB, οι αξίες του χρώματος είναι 0 κόκκινο, 122 πράσινο και 116 μπλε, επομένως ανήκει στην κατηγορία του πράσινου. Όμως τα αποτελέσματα του τεστ δείχνουν κάτι ενδιαφέρον για την ανθρώπινη φύση.

Το φως μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα που ταξιδεύει μέσα από το οπτικό νεύρο στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την όραση, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Στη συνέχεια, «ο εγκέφαλος κάνει τη δική του, μοναδική ερμηνεία του συγκεκριμένου σήματος» διευκρινίζει ο Stephen Hannan, διευθυντής του Κλινικού Τμήματος της Optical Express. «Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι πολλοί συμμετέχοντες άλλαξαν γνώμη όταν είδαν το χρώμα σε αντίθεση προς τις δύο μπλε αποχρώσεις, δεδομένου ότι πάντα αντιλαμβανόμαστε ένα χρώμα σε σύγκριση προς τα υπόλοιπα του περιβάλλοντος».

Δείτε πώς αντιλαμβανόμαστε το χρώμα σε μια Ted παρουσίαση

Πηγή: Womantoc.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =