αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι αναμένεται να γίνει στον Ελληνικό Τουρισμό φέτος. Και αφήνει πίσω τις προβλέψεις… για έσοδα 20 δισ. ευρώ

Τι αναμένεται να γίνει στον Ελληνικό Τουρισμό φέτος. Και αφήνει πίσω τις προβλέψεις… για έσοδα 20 δισ. ευρώ

Μπορεί το καλοκαίρι επισήμως να έχει ξεκινήσει, τίποτα εντούτοις δεν θυμίζει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού των προηγούμενων χρόνων. Η τουριστική αγορά περιμένει το άνοιγμα των αεροπορικών πτήσεων για να μπορέσει να υπολογίζει σε κρατήσεις μέσα τους επόμενους μήνες, κάτι που θα καθορίσει πόσα ξενοδοχεία θα επιλέξουν να λειτουργήσουν φέτος στους προορισμούς, επί του παρόντος όμως η κίνηση παραμένει μικρή και οι προβλέψεις για την πορεία της φετινής περιόδου γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Ο πήχης των εσόδων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να μην αναμένει περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά υπό προϋποθέσεις, ενώ προβλέψεις για το μέγεθος της ταξιδιωτικής ροής από το εξωτερικό, όπως αναφέρουν φορείς του χώρου, δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι απώλειες στο σκέλος των εισπράξεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά θα είναι μεγάλες, και για τις τοπικές κοινωνίες και για την ελληνική οικονομία. Λόγω της μεγάλης δυναμικής που κατέγραφαν οι προκρατήσεις πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις (18,2 δισ. ευρώ).

Το στοίχημα των εσόδων

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνιζαν αύξηση κατά 22,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και όλα προμήνυαν πως θα είχαμε την καλύτερη τουριστική περίοδο της τελευταίας δεκαετίας.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η εικόνα άλλαξε άρδην. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάρτιο τα έσοδα σημείωναν βουτιά 71% σε σχέση με πέρσι, με τις εισπράξεις να φτάνουν μόλις τα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μηδενικό θα είναι εκ των πραγμάτων το ταμείο του τουρισμού τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ, όπως προβλέπουν επιχειρηματίες του χώρου, έχει χαθεί και το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου.

Οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στο να σωθεί ο Ιούλιος ή έστω μέρος του, να κινηθεί η ζήτηση και να λειτουργήσουν και τα εποχικά ξενοδοχεία στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Προς το παρόν, όπως λένε οι πληροφορίες, οι πληρότητες για τον επόμενο μήνα κυμαίνονται στο 20%-30%, υπάρχουν όμως περιθώρια ανόδου.

Ο τουριστικός κόσμος, την ίδια ώρα, ποντάρει πολλά στο δίμηνο Αύγουστος-Σεπτέμβριος, που είναι η πιο “δυνατή” περίοδος για τον ελληνικό τουρισμό.

Λίγα τα “γερά” πορτοφόλια

Από τις 15 Ιουνίου “ανοίγουν τα σύνορα” για τους τουρίστες με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η επανεκκίνηση της γερμανικής αγοράς έχει αναπτερώσει τις ελπίδες της τουριστικής αγοράς, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό –οι αφίξεις πέρσι άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ και οι εισπράξεις τα 2,9 δισ. ευρώ–, όμως σε ευρύτερο επίπεδο επικρατεί προβληματισμός.

Και αυτό για τρεις λόγους: οι επόμενες τέσσερις χώρες που συμπληρώνουν το τοπ-5 των τουριστικών δεξαμενών για τη χώρα μας –Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία–, με πάνω από πέντε δισεκατομμύρια συμμετοχή στις εισπράξεις, μένουν μέχρι νεωτέρας εκτός λίστας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού.

Επιπλέον, στη λίστα των χωρών που θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς να γίνεται τεστ και χωρίς οι επισκέπτες να μπαίνουν σε καραντίνα περιλαμβάνονται τα Βαλκάνια, όπου η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών είναι χαμηλή, χώρες της Ασίας, δηλαδή μακρινά ταξίδια που ενδεχομένως θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, αλλά και χώρες με μικρή ζήτηση προς την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά οι χώρες που συνθέτουν τη λίστα είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ακόμη, παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα ενώ έως τις 15 Ιουνίου παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − five =