αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤην Κύπρο επιλέγουν ως έδρα 1 στις 2 αλλοδαπές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Την Κύπρο επιλέγουν ως έδρα 1 στις 2 αλλοδαπές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Η Κύπρος φαίνεται ότι αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό, για όσους επιλέγουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση με έδρα εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν το 40% των αλλοδαπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν ως έδρα την Κύπρο. Κάτι που συμβαίνει κυρίως για φορολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα 2.618 αλλοδαπές συνδεόμενες επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών (εκτός των προσωπικών). Αν και οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μόλις το 0,4% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους ανήλθε στα 37,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,1% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Η αξία παραγωγής και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανήλθαν στα 21,9 (14,5% του συνόλου) και 8,2 δισ. ευρώ (16,5% του συνόλου) αντιστοίχως.

Οι πέντε κυριότερες χώρες, στις οποίες εδρεύουν οι λεγόμενες τελικές ελέγχουσες θεσμικές μονάδες, είναι η Κύπρος με ποσοστό 38,7% (1.012 επιχειρήσεις), το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 7,6% (200 επιχειρήσεις), η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με ίδιο ποσοστό 6,2% (162 επιχειρήσεις στην κάθε μία) και η Ολλανδία με ποσοστό 6,1% (160 επιχειρήσεις).

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο τζίρος που πραγματοποιούν αυτές οι 1.012 επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο είναι μικρότερος από αυτόν των 160 επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ολλανδία και πρόκειται στην ουσία για θυγατρικές στην Ελλάδα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Ο τζίρος στην πρώτη περίπτωση είναι 4,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη 6,1 δισ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + twelve =