αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ«Τεχνητή νοημοσύνη & απασχόληση, η επανάσταση άρχισε»: Ένα ενδιαφέρον event στο κέντρο της Αθήνας

«Τεχνητή νοημοσύνη & απασχόληση, η επανάσταση άρχισε»: Ένα ενδιαφέρον event στο κέντρο της Αθήνας

Ένα ενδιαφέρον event θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου, στις 18.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Κάθε χρόνο οι «Ημέρες ταλέντου / Journées des talents» ξεκινούν με μια συζήτηση αφιερωμένη στις νέες τάσεις της αγοράς εργασίας. Το 2018 το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και του αντίκτυπού της στην εργασία του μέλλοντος θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας συζήτησης ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους ειδικούς.

Αυτόνομα αυτοκίνητα, αεροπλάνα χωρίς πιλότους, συστήματα αναγνώρισης προσώπου στα αεροδρόμια, ιατρικές διαγνώσεις από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προσωπικοί βοηθοί, χρηματιστηριακές συναλλαγές μέσω αλγοριθμικών εντολών (με λογισμικά ικανά να πραγματοποιούν 2.000 πράξεις ανά δευτερόλεπτο).

Κάνοντας ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της ανάμεσά μας, η τεχνητή νοημοσύνη δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Στις μέρες μας συναρπάζει, αλλά και προκαλεί ανησυχία.

Δεν είναι λίγες οι απόψεις επιστημόνων, όπως αυτή του Stephen Hawking, που διατυπώνονται με σκοπό να εκφράσουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις αυτής της επανάστασης: «Η επίτευξη της δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης ίσως αποτελέσει το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Αλλά ίσως αποτελέσει και το τελευταίο».

Η τεχνητή νοημοσύνη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», θα εξαφανίσει άραγε ή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας; Πολλές ανησυχητικές εκθέσεις, όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε από το World Economic Forum, προβλέπουν την κατάργηση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Αντιθέτως, άλλοι ειδικοί επιμένουν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τι να πιστέψουμε λοιπόν; Παρόλο που μέχρι σήμερα μόνο ο τομέας της βιομηχανίας έχει επηρεαστεί από την αυτοματοποίηση, ο αντίκτυπος των προόδων της τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον εμφανής σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.

Δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι, που είναι ικανοί να διαχειρίζονται γιγάντιες βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στον τομέα της ασφάλισης, των τραπεζών, του μάρκετινγκ, της ιατρικής ή ακόμη και της μετάφρασης, όλα τα επαγγέλματα που θα αφορούν τη σχέση ανθρώπου-μηχανής σίγουρα θα αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η εταιρία Dell Technologies και το Institute for the Future εκτιμούν ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το 2030 δεν υπάρχουν ακόμη. Πρόκειται επομένως για μια τεράστια πρόκληση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να κατευθύνουμε και να εκπαιδεύσουμε τους νέους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Συμμετέχουν:
Χρήστος A. Ιωάννου, Διευθυντής, Τομέας Απασχόλησης και αγοράς εργασίας, ΣΕΒ
Ανδρέας Καρακώστας, Senior Manager Accenture
Hervé Monange, Γενικός γραμματέας του γαλλικού Συμβουλίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Γαλλία)
Μανώλης Πατηνιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Dominique Turcq, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Boostzone (Γαλλία)

Συντονισμός: Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =