αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού: «Ναι» λένε 56 από τις 61 εταιρίες που έκαναν το πείραμα στη Βρετανία

Τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού: «Ναι» λένε 56 από τις 61 εταιρίες που έκαναν το πείραμα στη Βρετανία

Τέσσερις ημέρες εργασίας την εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού. Φαίνεται πως το νέο μοντέλο λειτουργεί. Στη Βρετανία, μετά από ένα εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα, περισσότερες από τέσσερις στις πέντε από τις εμπλεκόμενες εταιρείες θέλουν να τηρήσουν την ιδέα.

Μετά το τέλος της δοκιμαστικής φάσης, 56 από τους 61 εργοδότες δήλωσαν ότι θέλουν να διατηρήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Βοστώνη και το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Δεκαοκτώ εργοδότες επιβεβαίωσαν μάλιστα ότι το πρόγραμμα της τετραήμερης εβδομάδα εργασίας το εφαρμόζουν πλέον οριστικά, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ΗΠΑ και Ιρλανδία, αλλά η δοκιμή στη Βρετανία υπήρξε η μεγαλύτερη που έχει γίνει στον κόσμο, άρα και πιο αντιπροσωπευτική. Η έκθεση των ευρημάτων παραδόθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους όταν ίσχυε ακόμη το πενθήμερο, το 71% των εργαζομένων ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και το 39% λιγότερο στρες, ενώ υπήρξε μείωση 65% στις μέρες αδειών λόγω ασθενείας και 57% πτώση στον αριθμό όσων παραιτούνταν για να πάνε σε άλλη εταιρεία. Το 60% ανέφεραν ότι μπορούσαν πια να ισορροπήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις της δουλειάς τους με εκείνες της οικογένειας τους και της κοινωνικής ζωής τους. Από την άλλη, τα έσοδα των εταιρειών όχι μόνο δεν μειώθηκαν λόγω της τετραήμερης εργασίας, αλλά αυξήθηκαν λίγο κατά 1,4% κατά μέσο όρο.

Το πείραμα είχε οργανωθεί από την διεθνή οργάνωση «4 Day Week Global» (ιδρύθηκε στη Νέα Ζηλανδία από επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους) και την αντίστοιχη βρετανική «4 Day Week Campaign». Συνολικά περίπου 2.900 εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων (από τις λιανικές πωλήσεις, τα χρηματοοικονομικά-τραπεζικά, τους συμβούλους επιχειρήσεων, την πληροφορική, το μάρκετινγκ και την παροχή υπηρεσιών υγείας μέχρι τα στούντιο κινούμενων σχεδίων και μικρά καταστήματα fast-food) δούλεψαν τετραήμερο επί ένα εξάμηνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου οι ερευνητές αξιολογούσαν τις επιπτώσεις της μιας έξτρα μέρας ελεύθερου χρόνου, ενώ εκτεταμένες συνεντεύξεις έγιναν τόσο με εργαζόμενους όσο και με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα.

Στο τέλος του εξαμήνου, πολλοί μάνατζερ είπαν ότι δεν μπορούν να φανταστούν να επιστρέφουν στο πενθήμερο, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων δήλωσαν πεπεισμένοι ότι τελικά θα επικρατήσει το τετραήμερο παντού.

Λίγες μόνο συμμετέχουσες εταιρείες συνόδευσαν το τετραήμερο με προϋποθέσεις όπως η μείωση των ημερών καλοκαιρινής αδείας, η άμεση ανάκληση του προσωπικού αν παρίστατο ανάγκη ή η συνέχιση του πειράματος μόνο στο μέτρο που επιτυγχάνονταν οι στόχοι απόδοσης της εταιρείας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 9 =