αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤεράστια κέρδη για τους «Big-5» τεχνολογικούς γίγαντες μέσα στην πανδημία

Τεράστια κέρδη για τους «Big-5» τεχνολογικούς γίγαντες μέσα στην πανδημία

Συνεκτιμώντας τις επιδόσεις τους από τις αρχές της χρονιάς, οι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας έχουν φανεί ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού – όχι μόνο διαθέτουν «αντισώματα», αλλά ωφελήθηκαν και από αυτήν, όπως φαίνεται στα έσοδα του α΄ τριμήνου του 2021, σύμφωνα με αναλυτές. Αψηφώντας τις τεκτονικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, οι πέντε όμιλοι της αποκαλούμενης ομάδας «GAFAM» (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) κατέγραψαν το α΄ τρίμηνο του 2021 εντυπωσιακές επιδόσεις σε οικονομικό επίπεδο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κέρδη τους, οι πιο σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είδαν τριψήφιους ή –στη χειρότερη περίπτωση– διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Amazon, η τελευταία από τις πέντε της ομάδας «GAFAM» που ανακοίνωσε αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2021, είχε και τον ταχύτερο ρυθμό διεύρυνσης των κερδών της, τα οποία αυξήθηκαν κατά 220% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της Amazon, που έχει ιδρύσει ο Τζεφ Μπέζος, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο όσον αφορά τα έσοδα όσο και τα κέρδη. Τα καθαρά κέρδη της Amazon έφθασαν τα 8,1 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 44% στα 109 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Οπως καθίσταται εμφανές, τα οικονομικά αποτελέσματά της ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από τη δυναμική ανάπτυξη των ψηφιακών αγορών και τη ραγδαία στροφή επιχειρήσεων και καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εδώ και μία δεκαετία και πλέον υπερασπίζεται την εστίαση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη έναντι των βραχυπρόθεσμων κερδών. Ως έχει, φαίνεται ότι η Amazon έχει και επισήμως επιτύχει αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των τεχνολογικών κολοσσών έχουν και αυτά αναπτύξει εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης εσόδων το α΄ τρίμηνο τρέχοντος. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Statista, τα κέρδη της Alphabet (μητρικής της Google) αυξήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 162% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 17,9 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια, με το αμέσως υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της καθαρής κερδοφορίας α΄ τριμήνου ακολουθεί η Apple, που πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 110% και κέρδη 23,6 δισ. δολαρίων. Εντυπωσιακή ήταν και η επίδοση της εταιρείας με το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο του Facebook, που είδε στη διάρκεια του τριμήνου τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 94% και να διαμορφώνονται στα 9,5 δισ. δολάρια. Τελευταία εμφανίζεται η Microsoft, η οποία, επωφελούμενη και αυτή από τον ορυμαγδό ψηφιοποίησης, που επιτάχυνε η πανδημία, πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης των καθαρών κερδών της κατά 44%, στα 15,5 δισ. δολάρια.

Να επισημανθεί πως οι πέντε όμιλοι της υψηλής τεχνολογίας όχι μόνο διακρίνονται για τις επιδόσεις τους σε κέρδη και έσοδα, αλλά και στο πεδίο της καινοτομίας. Με κριτήριο το ποιες είναι οι πιο καινοτόμοι επιχειρήσεις παγκοσμίως, βάσει της αξιολόγησης της BCG (Most Innovative Companies 2021), οι τέσσερις από τις πέντε εταιρείες της ομάδας «GAFAM» καταλαμβάνουν για το 2021 τις τέσσερις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης: η Apple εμφανίζεται στην 1η θέση, η Alphabet (μητρική της Google) στη 2η, η Amazon στην 3η και η Microsoft στην 4η θέση.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 2 =