αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤελικά, πότε πρέπει να παραιτείται ένας επιχειρηματίας από την προσπάθεια του;

Τελικά, πότε πρέπει να παραιτείται ένας επιχειρηματίας από την προσπάθεια του;

Είναι μάλλον κάτι που δεν το σκέφτεσαι από την αρχή, όταν ξεκινάς ένα δικό σου project. Όλοι σκέφτονται τον τελικό στόχο, την μεγάλη επιτυχία, το πως θα βγάλουν πολλά χρήματα, αλλά κανείς δεν σκέφτεται το… κακό σενάριο. Το πότε, δηλαδή, θα πρέπει να παραιτηθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενε.

Συχνά οι επιχειρηματίες πέφτουν στην παγίδα: Θεωρούν ότι επειδή έχουν δώσει όλη την ενέργεια τους (και μπορεί και χρήματα) σε κάτι, είναι λάθος να μην πάνε ως το τέλος του δρόμου. Γιατί -όπως θεωρούν οι ίδιοι- έτσι θα έχουν πάει χαμένα όλα όσα έχουν δώσει μέχρι εδώ.

Αλλά δεν σκέφτονται ότι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που έχουν είναι ο χρόνος. Όσο χρόνο ξοδεύεις μετά… δεν μπορείς να τον πάρεις πίσω. Ούτε μπορείς αν δανειστείς χρόνο. Άρα μην τον σπαταλάς, μαζί με το όποιο ταλέντο σου, για κάτι που δεν αξίζει ή για ένα πλάνο που αποδεδειγμένα «δεν βγαίνει».

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ορίσεις ένα ή περισσότερα deadlines, και έτσι να τσεκάρεις τα αποτελέσματα σου. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλεις, και αυτή η κακή πορεία συνεχίζεται, τότε ίσως είναι η ώρα να παραιτηθείς από την προσπάθεια σου και να κοιτάξεις μια άλλη ευκαιρία.

Ο Seth Godin στο βιβλίο του με τίτλο: «The Dip: A Little Book That Teaches You When to Quit (And When to Stick)», πάει το θέμα ένα βήμα παρακάτω. Εξηγεί το πως και πότε πρέπει να παραιτούμαστε. Ο ίδιος είναι businessman και συγγραφέας, με πολλά international bestsellers βιβλία στο βιογραφικό του.

«Αποφασίστε πριν τον αγώνα, το κάτω από ποιες συνθήκες θα σταματήσετε και θα παραιτηθείτε» λέει χαρακτηριστικά ο Seth Godin.

Δεν πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις, όταν τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα. Τότε, πιθανότατα θα λάβουμε εν θερμώ μια λάθος απόφαση. Πρέπει να το έχουμε σκεφτεί από πριν. Χρειάζεται να σκεφτούμε, δηλαδή, τα πιθανά σενάρια που θα μας οδηγήσουν να εγκαταλείψουμε την ιδέα ή την επιχείρηση μας.

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να πει: «Όχι, δεν αξίζει τον κόπο». Και δώστε του την άδεια, να το έχει σκεφτεί, πριν καν αρχίσετε

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 8 =