αρχικηVIRALΤελικά, μπορεί να πέσει ένα αεροπλάνο αν χρησιμοποιείς το κινητό εν πτήση; Ένας πιλότος δίνει τις απαντήσεις

Τελικά, μπορεί να πέσει ένα αεροπλάνο αν χρησιμοποιείς το κινητό εν πτήση; Ένας πιλότος δίνει τις απαντήσεις

Δεν είναι λίγοι οι αγχώδεις ταξιδιώτες που θα ανησυχήσουν με το παραμικρό κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, από τις ενδείξεις που αναβοσβήνουν μέχρι και τους ήχους που ακούγονται στο αεροσκάφος.

Ένας πιλότος της EasyJet όμως καταρρίπτει όλους εκείνους τους μύθους για τους οποίους αγχώνεσαι όταν «πετάς». Μιλώντας στην Liverpool Echo, ο Chris Foster εξηγεί πολλά, μεταξύ άλλων δίνοντας απάντηση και στο περίφημο «Τι θα συμβεί αν αφήσω το κινητό μου ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού».

Κινητό στον αέρα;

«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να συμβεί το οτιδήποτε για το οποίο πρέπει να ανησυχείς. Τα συστήματα ελέγχου ενός αεροσκάφους πλέον έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ, που δεν θα επηρεάζονταν σε καμιά περίπτωση. Οι κανονισμοί άλλωστε ισχύουν εδώ και αρκετά χρόνια, από την εποχή που δεν υπήρχαν συσκευές όπως τα tablets. Οι κανονισμοί ήδη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, και κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές του σε λειτουργία πτήσης. Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες αλλαγές», υποστηρίζει ο Foster.

Οι πόρτες που (δεν) ανοίγουν και άλλες ιστορίες

​Ένας συνηθισμένος φόβος, ειδικά για όσους ταξιδεύουν πρώτη φορά με αεροπλάνο είναι μήπως ανοίξει η πόρτα στα 30.000 πόδια. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς υπάρχει πίεση μέσα στην καμπίνα επιβατών (γι’ αυτό και βουλώνουν τα αυτιά σου καμιά φορά), οπότε όσο συμβαίνει αυτό δεν είναι πιθανό να ανοίξει. Από τα πιο τρομακτικά σκηνικά που μπορεί να ζήσεις σε μια πτήση είναι να πέσετε σε αναταράξεις. «Είναι γεγονός πως κάτι τέτοιο προκαλεί δυσφορία και αναστάτωση στους επιβάτες αλλά σκέψου πως οδηγάς και πέφτεις σε λακούβα.

Δεν είναι τόσο επικίνδυνο ή μη ασφαλές όσο φαντάζεσαι. Τα αεροσκάφη είναι ειδικά φτιαγμένα γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Ακόμη πιο σπάνια είναι η περίπτωση να σταματήσει ένας κινητήρας του αεροπλάνου, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι από τους μηχανικούς. Άλλωστε η πλειοψηφία των πιλότων δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ αντιμέτωπη με αυτή την περίπτωση» καθησυχάζει ο πιλότος της EasyJet.

Και τα φώτα γιατί σβήνουν;

O Chris μίλησε επίσης και για το γεγονός πως τα φώτα χαμηλώνουν κατά τη διάρκεια της απογείωσης. Αυτό συμβαίνει για να προσαρμοστούν τα μάτια στο εξωτερικό φως σε περίπτωση -επίσης εξαιρετικά σπάνια- που χρειαστεί να ακυρωθεί η απογείωση. Έχει αποδειχθεί επίσης πως τα αεροσκάφη είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν ακόμη και σε χτύπημα κεραυνού και έχουν αρκετά «εργαλεία» και λειτουργίες για να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή.

Τέλος, όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν για την αναλογία ατυχημάτων αεροσκαφών – αυτοκινήτων. Ο 50χρονος Chris Foster μιλά με το χέρι στην καρδιά και τονίζει πως δεν έχει φοβηθεί ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της «ζωής» του πάνω από τα σύννεφα. Και «πετάει» από τα 16 του.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + thirteen =