αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤελικά, ζούμε σε μια προσομοίωση; Ερευνητής του ΜΙΤ λέει ότι είναι πολύ πιθανό. Με την θεωρία συμφωνεί και ο Elon Musk

Τελικά, ζούμε σε μια προσομοίωση; Ερευνητής του ΜΙΤ λέει ότι είναι πολύ πιθανό. Με την θεωρία συμφωνεί και ο Elon Musk

Πως θα σου φαινόταν αν σου έλεγαν ότι όλα αυτά που ζούμε δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά είναι μια… προσημείωση στον υπολογιστή κάποιου προηγμένου πολιτισμού; Η θεωρία αυτή κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Και λέει με απλά λόγια ότι η ζωή μας είναι κάτι σαν… το γνωστό βιντεοπαιχνίδι The Sims. Δεν είναι, δηλαδή, η πραγματικότητα. Αλλά μοιάζει με πραγματικότητα. Είναι μια προσομοίωση.

Ο Rizwan Virk, video game designer και computer scientist στο MIT, στο νέο του βιβλίο The Simulation Hypothesis, υποστηρίζει πως υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα, αυτό που θεωρούμε πραγματικότητα να είναι στην πράξη μια προσομοίωση. Ο Virk παρομοιάζει την πραγματικότητα μας σαν ένα βιντεοπαιχνίδι και στο βιβλίο του βλέπει δύο εκδοχές για το τι μπορεί να συμβαίνει. Η βάση είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Η Γη και όλο το σύμπαν αποτελούν μέρος ενός πολύ εξελιγμένου MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) με εμάς “ήρωες” σε αυτό το κόσμο. Στη μία εκδοχή είμαστε όλοι μαζί A.I. σε μια προσομοίωση που τρέχει στον υπολογιστή κάποιου, ή είμαστε συνειδητά βιολογικά όντα έξω από την προσομοίωση, που ο καθένας μας ελέγχει μια ψηφιακή έκδοση του εαυτού του.

Με την θεωρία της προσημείωσης, συμφωνούν μεγάλες προσωπικότητες του επιστημονικού και τεχνολογικού κόσμου. Ανάμεσα τους και ο ιδρυτής των Tesla, SpaceX και SolarCity, Elon Musk. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την θεωρία, λένε ότι είναι πιθανό ένας πολιτισμός που δημιουργήθηκε πολύ πριν από τον δικό μας, να έφτασε σε τέτοιο τεχνολογικό σημείο που να κατάφερε να δημιουργήσει… The Sims (δηλαδή εμάς στην προκειμένη περίπτωση) οι οποίοι πιστεύουν ότι όντως ζουν, αφού το A.I. τους είναι επίσης πολύ υψηλό. Μάλιστα, οι υποστηρικτές της θεωρίας της προσημείωσης, επικαλούνται και την τεχνολογική πρόοδο που έχουμε δει στον δικό μας κόσμο, και ρωτούν: Αφού εμείς καταφέραμε να εξελιχτούμε τόσο γρήγορα τεχνολογικά, τότε γιατί να μην έχει υπάρξει κάποιος άλλος πολιτισμός πριν από εμάς ο οποίος να εξελίχτηκε πολύ περισσότερο μέσα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου; Και να έφτασε στο σημείο να… δημιουργήσει εμάς.

Φυσικά είναι ερωτήματα στα οποία δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Και δεν είναι εύκολο, σε αυτή τη φάση, να αποδίξει κάποιος το αν μια τέτοια θεωρία είναι σωστή ή λάθος. Μένει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =