αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤελικά, δουλεύουμε το καλοκαίρι; Ας δούμε μια μίνι ιστορία | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τελικά, δουλεύουμε το καλοκαίρι; Ας δούμε μια μίνι ιστορία | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Το σκέφτομαι σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Είναι τότε που οι περισσότεροι φεύγουν για διακοπές, άλλοι επιστρέφουν, άλλοι ξαναφεύγουν, μερικοί μένουν στα αστικά κέντρα αλλά «υπολειτουργούν». Τελικά, πρέπει να δουλεύουμε το καλοκαίρι; Εννοώ με κανονικούς, παραγωγικούς, ρυθμούς.

Το ερώτημα ήρθε στο μυαλό μου πάλι φέτος. Λόγω δουλειάς, έτυχε να επισκεφτώ αρκετούς ελληνικούς incubators. Ενώ για κάποιους άλλους συνέλεξα πληροφορίες σχετικά με το ποια είναι η εικόνα στο εσωτερικό τους τώρα. Η εικόνα είναι ίδια σχεδόν παντού: Οι ελληνικοί incubators είναι άδειοι μέσα στο καλοκαίρι. Όχι, δεν έχουν κλείσει. Αλλά φαίνεται ότι οι περισσότεροι startuppers… προτιμούν τις παραλίες (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά). Καθόλου κακές και οι παραλίες γενικά, όλοι ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για να βρεθούμε εκεί.

Από την άλλη μεριά, βλέπουμε απόψεις σαν αυτή του αυτοδημιούργητου εκατομμυριούχου, Gary Vaynerchuk. «Από το 1991 ως το 2006 δούλευα όλες τις ημέρες των καλοκαιριών», έγραψε ο ίδιος σε πρόσφατο post του στο Faceboοk. Με τον γνωστό επιχειρηματία να παραδέχεται: «Έχασα πολύ από την διασκέδαση, την αναψυχή, τις καλές στιγμές, τις αναμνήσεις. Αλλά ήμουν σε μια αποστολή, επικεντρώθηκα, ήμουν πρόθυμος να κάνω τη ‘βρώμικη δουλειά’, να είμαι υπομονετικός».

Και το αρχικό ερώτημα παραμένει: Τελικά, πρέπει να δουλεύουμε το καλοκαίρι; Θα σας παραθέσω μια μίνι ιστορία, έτσι ακριβώς όπως την έγραψα ως σχόλιο, κάτω από πρόσφατη ψηφοφορία στο FB Group «It’s Possible Room».

Πρόσφατα βρέθηκα στην κρουαζιέρα του Cruiseinn. Συνολικά 7 ημέρες. Έπρεπε φυσικά να δουλεύω παράλληλα (δεν γινόταν το site… να βαρέσει διάλυση 7 ημέρες). Τις 2 τελευταίες ημέρες λοιπόν «το ‘χασα». Το site δεν είχε την «κανονική ροή άρθρων». Ήταν όμως εν γνώση μου. ‘Η θα έπρεπε να κλειστώ σε ένα πλοίο και να δουλεύω με τις ώρες ή να βγω έξω και να δω τους προορισμούς. Επέλεξα το δεύτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το site δεν παραμένει ο «μεγάλος στόχος» και η «προτεραιότητα» μου.

Που θέλω να καταλήξω: Ναι, κατά βάση δουλεύουμε και το καλοκαίρι και όλο τον χρόνο και όποτε χρειαστεί. Αλλά: Υπάρχουν φορές, καταστάσεις ή πρόσωπα για τα οποία αξίζει να βάλεις στην άκρη την δουλειά. Εν γνώση σου. Κάνεις την επιλογή.

Ειδικά εμείς που έχουμε δικά μας projects (ή οι άνθρωποι που κάνουν ‘δουλειές καριέρας’ γενικά), θεωρούμε ότι αν δεν ξυπνήσουμε νωρίς ένα πρωί ή αν δεν δουλέψουμε σε μια αργία, θα καταστραφούν όλα. Κανένα project δεν καταστράφηκε επειδή δεν ξυπνήσαμε μια Κυριακή στις 8:00 το πρωί. Για την ιστορία, ούτε το It’s Possible καταστράφηκε επειδή «δε δούλεψα καλά» για 2 ημέρες. Συνολικά, η επισκεψιμότητα του Ιουλίου μάλιστα θα πάει στα λογικά επίπεδα- καμία ζημιά δηλαδή.

Δεν καταστρέφεσαι αν πας στην παραλία μια ημέρα. Από την άλλη μεριά, αν είσαι startupper και λείπεις από τον incubator σου… για 3 μήνες το καλοκαίρι, κάτι δείχνει και αυτό. Θα μου πείτε, και γιατί οι ελληνικοί incubators δεν «πετούν έξω» τους αδιάφορους startuppers, έτσι ώστε να πάρουν την θέση τους κάποιοι πιο ορεξάτοι; Μάλλον δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Τους νοιάζει μόνο να διαφημίζουν ότι «φέτος βάλαμε 30 νέες startups στον incubator μας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + one =