αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤελεσίγραφο Χατζηιωάννου στη διοίκηση της easyJet: Ακυρώστε την παραγγελία των Airbus αλλιώς δεν βάζω ρευστό

Τελεσίγραφο Χατζηιωάννου στη διοίκηση της easyJet: Ακυρώστε την παραγγελία των Airbus αλλιώς δεν βάζω ρευστό

Ο Ελληνοκύπριος ιδρυτής της easyJet Στέλιος Χατζηιωάννου σε χθεσινή δήλωσή του ανέφερε ότι ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο πως δεν πρόκειται να διαθέσει ρευστό στην easyJet έως ότου ακυρωθεί η συμφωνία με την Airbus, της οποίας το ύψος φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια στερλίνες (5,13 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σημείωσε ότι προσπάθησε να αλλάξει τη στάση της εταιρείας, ζητώντας την απομάκρυνση δύο διευθυντικών στελεχών. Επιπλέον είπε ότι τα υπό παραγγελία 107 αεροπλάνα είναι άχρηστα, δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού ουσιαστικά ακινητοποίησε σχεδόν πλήρως τις αερομεταφορές. Είναι τόσο μεγάλο το τίμημα της απόκτησης των Airbus, που κατά συνεπαγωγή θέτει την επιβίωση της easyJet σε κίνδυνο, πρόσθεσε.

Το σύνολο των αεροπορικών εταιρειών σε όλον τον κόσμο καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να μην χρεοκοπήσουν. Ολόκληροι στόλοι έχουν καθηλωθεί και μεταξύ αυτών και τα 344 αεροσκάφη της easyJet, αφενός λόγω αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις των ανθρώπων και επιβεβλημένης καραντίνας σε πάμπολλες χώρες, αφετέρου λόγω της δραστικής μείωσης της ζήτησης, διότι οι επιβάτες φοβούνται μην ασθενήσουν. Με αυτά κατά νου, ο ιδρυτής της easyJet επισημαίνει ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχει εξαντληθεί το ρευστό της εταιρείας, προσθέτοντας πως εκείνος δεν θα τη στηρίξει οικονομικά έως ότου ακυρωθεί η παραγγελία.

Ο αερομεταφορέας πρέπει να μειώσει τον στόλο του από τα 344 στα 250 αεροσκάφη, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηιωάννου. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει απευθυνθεί στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες τελούν σε δυσχερή θέση, προτρέποντάς τες να ζητήσουν αύξηση κεφαλαίου πρώτα από τους μετόχους τους και μετά από το δημόσιο. Η easyJet έχει πρόσβαση σε πρόγραμμα αρωγής επιχειρήσεων της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά δεν έχει υποβάλει αίτημα για συγκεκριμένα μέτρα διάσωσής της.

Τώρα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο βρετανικό δίκαιο, ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Στέλιος Χατζηιωάννου να επηρεάσει τις αντιδράσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του είναι να ζητήσει γενική συνέλευση μετόχων εκτάκτου χαρακτήρα, με θέμα την απομάκρυνση των προαναφερθέντων στελεχών.

Ο ίδιος σχεδιάζει να απευθυνθεί με επιστολή του στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του αερομεταφορέα, ζητώντας να απομακρυνθούν ο γενικός οικονομικός διευθυντής Αντριου Φίντλεϊ και το διευθυντικό στέλεχος Αντρέας Μπίεργουιρθ. ‘Οπως διεμήνυσε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας και ιδρυτής της easyJet, «ο μόνος τρόπος οι τωρινοί μέτοχοι να περιφρουρήσουν την αξία της επένδυσής τους είναι να δοθεί τέλος στη σύμβαση με την Airbus».

Η τελευταία, τώρα, προειδοποιεί πως η συμφωνία που έχει κάνει με τη βρετανική αεροπορική εταιρεία είναι δεσμευτική, ενώ η easyJet δήλωσε χθες πως θα επικεντρώσει τις δυνάμεις της στο να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου και η οικογένειά του διατηρούν σχεδόν το ένα τρίτο των μετοχών στον αερομεταφορέα – όσο για τον ίδιο τον ιδρυτή του, υπήρξε ανέκαθεν αντίθετος στα σχέδια της διοίκησης για επέκταση των δραστηριοτήτων του.

Πηγή: Airnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 1 =