αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα Venture Capital funds είναι… απρόθυμα να επενδύσουν σε startups- Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα Venture Capital funds είναι… απρόθυμα να επενδύσουν σε startups- Τι δείχνουν οι αριθμοί

Εξαιρετικά απρόθυμα να αναλάβουν ρίσκα και να επενδύσουν σε startups, εν μέσω ενός απόλυτα αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, αποδείχθηκαν τα Venture Capital funds (VCs) τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδύσεις των VCs το 1ο τρίμηνο του 2023 αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1/3 των συνολικών επενδύσεων του 1ου τριμήνου του 2022, κινούνται δε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ.

Ο παρατεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, τα αυξανόμενα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις και οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός δύσκολου τριμήνου για τις επενδύσεις VCs, ανεξαρτήτως περιοχής.

Ειδικότερα, οι παγκόσμιες επενδύσεις VCs “βούλιαξαν” από τα $86 δισ. μέσω 9.619 συναλλαγών το 4ο τρίμηνο του 2022 στα $57,3 δισ. μέσω 6.030 συναλλαγών το 1ο τρίμηνο του 2023. Η επίδοση αυτή είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί από το 2ο τρίμηνο του 2017, είναι δε κατά πολύ υποδεέστερη και έναντι της αντίστοιχης ένα χρόνο νωρίτερα ($177,6 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2022).

“Οι βασικοί παίκτες είναι, πλέον, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και επιλέγουν να κρατούν ρευστότητα, προκειμένου να αξιοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή μέσω επιλεγμένων χρήσεων κεφαλαίων. Πλέον, όλο το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καθώς και στις ανεξάντλητες δυνατότητες, που φαίνεται να φέρνει στη ζωή μας η Τεχνητή Νοημοσύνη”, σημειώνει το Venture Pulse, η τριμηνιαία έκθεση της KPMG Private Enterprise για τη δραστηριότητα των VCs.

Κλάδοι σε ζήτηση
Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, οι τομείς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και του cleantech συνέχισαν να προσελκύουν σημαντικούς γύρους χρηματοδότησης – με εταιρείες από διάφορες περιοχές να προσελκύουν μεγάλες συμφωνίες.

“Ενώ οι επενδύσεις VCs παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές το 2ο τρίμηνο του 2023, ένας τομέας – για τον οποίο αναμένουμε αύξηση του ενδιαφέροντος – είναι η Generative AI (δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη). Στον απόηχο της παρουσίασης του ChatGPT, υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον τομέα αυτό – που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μερικές ενδιαφέρουσες επενδύσεις το επόμενο τρίμηνο”, σημειώνει η σχετική έκθεση.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις σε καταναλωτικές εταιρείες λιανικής και εταιρείες D2C πιθανότατα θα παραμείνουν ανενεργές, ενώ η εναλλακτική ενέργεια και το cleantech, η άμυνα, η κυβερνοασφάλεια και οι υπηρεσίες B2B προτείνονται ως οι πιο ανθεκτικοί τομείς για τις επενδύσεις παγκοσμίως, με την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη επίσης να ενδέχεται να παρουσιάσει μια άνοδο στις επενδύσεις.

“Αν κάτι ξεχώρισε αυτό το τρίμηνο, αυτό ήταν σίγουρα ο τομέας των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και του cleantech, όπου είδαμε εταιρείες σε διάφορες περιοχές να εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλες συμφωνίες”, αναφέρει το Venture Pulse.

Η εικόνα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με το Venture Pulse, την τριμηνιαία έκθεση, που δημοσιεύει η KPMG Private Enterprise για τις τάσεις VCs παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2023, οι επενδύσεις VCs στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση από τα $15,7 δισ. μέσω 2.512 συναλλαγών το 4ο τρίμηνο του 2022 στα $9,8 δισ. μέσω 1.533 συναλλαγών το 1ο τρίμηνο του 2023. Μάλιστα, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 3ο τρίμηνο του 2018.

Στο μεταξύ, τα $33,1 δισ., που αντλήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο, αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από το 1ο τρίμηνο του 2018, ενώ τα $13,5 δισ. της Ασίας ήταν η χαμηλότερη επίδοση από το 2ο τρίμηνο του 2015.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 13 =