αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα Bitcoin και Ethereum καταναλώνουν πλέον για την «εξόρυξη» τους όση ηλεκτρική ενέργεια… χρειάζεται όλη η Ελλάδα

Τα Bitcoin και Ethereum καταναλώνουν πλέον για την «εξόρυξη» τους όση ηλεκτρική ενέργεια… χρειάζεται όλη η Ελλάδα

Πρόκειται για ένα θέμα που αρχίζει να προκαλεί ολοένα μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον τόσο από τους ειδικούς τού περιβάλλοντος όσο και από τους οικονομολόγους, με δεδομένη και την παγκόσμια ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Τα bitcoin και τα «αδερφάκια» του δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς υπολογιστές -και μάλιστα πολλούς και ισχυρούς υπολογιστές- οι οποίοι με τη σειρά τους χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα αυτό, τελικά, παράγεται κυρίως με την καύση ορυκτών καυσίμων και εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, άρα με ένα τίμημα για το περιβάλλον και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας Έλληνας μηχανικός περιβάλλοντος, ο Σπύρος Φωτείνης, στέλεχος της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σε σχετικό σχόλιό του στο «Nature», αναφέρει ότι η συνδυασμένη ηλεκτρική κατανάλωση για την παραγωγή («εξόρυξη») των δύο κυριότερων κρυπτονομισμάτων, του bitcoin και του ethereum, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της διεθνούς αγοράς κρυπτονομισμάτων, έχει πια φθάσει στις 47 τεραβατώρες ετησίως και συνεχίζει να αυξάνεται.

Αυτή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος πλησιάζει να είναι σχεδόν ανάλογη με τις ενεργειακές ανάγκες μιας χώρας 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η Ελλάδα, η οποία καταναλώνει περίπου 57 τεραβατώρες κάθε χρόνο.

Τα κρυπτονομίσματα δημιουργούνται («εξορύσσονται») από εξειδικευμένο λογισμικό υπολογιστών, το οποίο χρησιμοποιεί μεγάλη επεξεργαστική ισχύ υπολογιστών για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων κρυπτογράφησης, που επιτρέπουν τη λειτουργία αλγορίθμων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συναλλαγών με αυτά τα νομίσματα.

Οι παραγωγοί κρυπτονομισμάτων διαθέτουν τεράστιες «φάρμες» χιλιάδων υπολογιστών ο ένας δίπλα στον άλλο, που κάνουν αυτή τη δουλειά και αναπόφευκτα καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Σχεδόν το 60% όλης της «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων γίνεται στην Κίνα και τροφοδοτείται ενεργειακά από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε κυρίως ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα η κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι σκέπτεται να απαγορεύσει την «εξόρυξη» bitcoin εν μέρει λόγω ανησυχιών για την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας.

Ο κ. Φωτείνης εκτιμά ότι το ετήσιο «αποτύπωμα άνθρακα» τού bitcoin και του ethereum είναι ανάλογο με το αντίστοιχο ετήσιο αποτύπωμα περίπου 6,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων ή με την εκπομπή 43,9 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα. Όπως υπογραμμίζει, «η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων χρειάζεται μεταρρύθμιση επειγόντως για να γίνει περιβαλλοντικά βιώσιμη».

Πηγή: mononews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 5 =