αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 6 skills που θα σε κάνουν περιζήτητο στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα 6 skills που θα σε κάνουν περιζήτητο στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) δεν είναι πλέον κάτι που περιμένουμε να συμβεί στο μέλλον. Είναι ήδη εδώ. Συνήθως τροφοδοτώντας αθόρυβα τα εργαλεία και τις υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε καθημερινά. Επωφελούμαστε από αυτή όταν αναζητούμε πληροφορίες στο Google, παρακολουθούμε ταινίες στο Netflix, ψωνίζουμε στο Amazon.

Περιστασιακά, εμφανίζεται λίγο περισσότερο μπροστά στο πρόσωπό σας, όπως συνέβη πρόσφατα όταν εφαρμογές όπως το ChatGPT και το Dall-E εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. Αυτές οι εφαρμογές επέτρεψαν σε οποιονδήποτε να «παίξει» με την τεχνητή νοημοσύνη.

Όλο αυτό το νέο τοπίο, απαιτεί κατανόηση των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας και του τρόπου με τον οποίο σχετίζεται με το επάγγελμα ή τον κλάδο σας. Είναι χρήσιμο να αναπτύξετε των συνόλων δεξιοτήτων που διασφαλίζουν ότι είστε έτοιμοι να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο της εργασίας. Εδώ είναι έξι δεξιότητες για να ξεκινήσετε, όπως τις παραθέτει το αμερικανικό Fast Company.

Βασικές γνώσεις για τα digital εργαλεία

Ξεκίνα με την κατανόηση των βασικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για να μπορείς να εργάζεσαι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Από τη δυνατότητα ενεργοποίησης του υπολογιστή, το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και τη δημιουργία και σύνδεση λογαριασμών, έως τη χρήση συνεργατικών πλατφορμών εργασίας για ομάδες.

Είναι επίσης απαραίτητη η κατανόηση του ταχέως εξελισσόμενου κόσμου της τεχνολογίας και την παρακολούθηση των τελευταίων τάσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στον κλάδο σας και πώς οι συνάδελφοί σας ή οι ανταγωνιστές σας τη χρησιμοποιούν για να παράξουν αξία.

Ξέρεις να αξιοποιείς τα data;

Τα δεδομένα είναι το καύσιμο που οδηγεί την τεχνητή νοημοσύνη. Εξετάζοντας τις ψηφιακές πληροφορίες, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μαθαίνουν περισσότερα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε και γίνονται όλο και πιο ακριβείς στο να κάνουν προβλέψεις. Αυτό δημιουργεί μερικές προκλήσεις- η πιο προφανής είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη που έχει εκπαιδευτεί σε κακά δεδομένα είναι πιθανό να είναι άχρηστη ή, ακόμα χειρότερα, επικίνδυνη.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα άτομα με δεξιότητες πάνω στα δεδομένα, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της κατανόησης των πληροφοριών που χρειάζονται οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη- πού μπορούν να τις βρουν και πώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Για να αποκτήσετε μεγαλύτερη παιδεία στα δεδομένα, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα πολλά δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που είναι διαθέσιμα για στατιστική ανάλυση, οπτικοποίηση δεδομένων και ερμηνεία δεδομένων.

Επίγνωση ψηφιακών απειλών

Κάθε φορά που η τεχνολογία κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, αναπόφευκτα εκτιθέμεθα σε νέους πιθανούς κινδύνους και η έναρξη της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι διαφορετική. Είδαμε πως τα ψεύτικα βίντεο μπορούν να πείσουν τους ανθρώπους ότι παρακολουθούν αληθινά πλάνα του Τομ Κρουζ ή του Μπαράκ Ομπάμα. Και υπήρξαν περιπτώσεις σύνθεσης φωνών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πραγματοποίηση επιθέσεων απάτης και phishing.

Οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστιο έλλειμμα στον αριθμό των επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υφιστάμενων απειλών — πόσο μάλλον των αναδυόμενων απειλών. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της ανίχνευσης και της αποφυγής απειλών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – καθώς και η βελτίωση της βασικής σας γνώσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι διαθέτετε ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα σας προστατεύσει στη νέα εποχή.

Κριτική σκέψη

Η τεχνητή νοημοσύνη, αυτή τη στιγμή, στερείται οποιασδήποτε πραγματικής ικανότητας κριτικής σκέψης. Τείνει απλώς να ακολουθεί τυφλά εντολές και να ανασύρει πληροφορίες με τις οποίες έχει τροφοδοτηθεί.

Η κριτική σκέψη είναι μια από τις ανθρώπινες ικανότητες που μας επιτρέπει να κατευθύνουμε την AI προς την λήψη καλύτερων αποφάσεων. Είναι χρήσιμο να κάνουμε ερωτήσεις, να εντοπίζουμε κενά στις πληροφορίες και να σχηματίζουμε τις δικές μας απόψεις—όλες οι ενέργειες αυτές είναι κρίσιμες πτυχές πολλών θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τους μελλοντικούς ηγέτες.

Δημιουργικότητα

Αποκαλούμε τη νέα φυλή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης «δημιουργική» τεχνητή νοημοσύνη, επειδή είναι ικανή να δημιουργήσει νέα πράγματα. Ετσι φαίνεται, τουλάχιστον. Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι εργαλεία όπως το ChatGPT και το Dall-E είναι ικανά να συρράψουν στοιχεία από πράγματα που υπάρχουν ήδη, προκειμένου να καταλήξουν σε κάτι που φαίνεται νέο.

Αλλά η αληθινή δημιουργικότητα – η σπίθα που είναι ένας συνδυασμός εφεύρεσης, έκφρασης, εμπειρίας και προσωπικότητας – εξακολουθεί να είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα. Η δημιουργικότητα ζωντανεύει τις ιδέες και μας ωθεί να εξετάσουμε τις δυνατότητες ενός καλύτερου, διαφορετικού κόσμου—και όσοι την έχουν, θα συνεχίσουν να εκτιμώνται για πολύ καιρό ακόμη.

Περιέργεια και συνεχής μάθηση

Οι μηχανές… δεν θέλουν να μάθουν. Μαθαίνουν γιατί τους το λέμε. Εάν υπάρχει μία δεξιότητα που πρέπει να καλλιεργήσουμε, είναι να αμφισβητούμε συνεχώς τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύσσουμε μια ζωηρή όρεξη για νέες πληροφορίες. Το να φέρουμε πάθος και όρεξη στη δουλειά μας είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε στο περιθώριο από έξυπνες μηχανές και ότι θα έχουμε κίνητρο να βελτιστοποιήσουμε τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά μας. Χρησιμοποιώντας και τα νέα εργαλεία AI.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 11 =