αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 6 βήματα για να ξανά βρεις δουλειά, μετά από μια απόλυση

Τα 6 βήματα για να ξανά βρεις δουλειά, μετά από μια απόλυση

Είναι πολύ συνηθισμένο να απολυθείς από μια δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης. Και μετά πρέπει να ξεκινήσεις την αναζήτηση για να βρεις μια νέα θέση. Δες όμως και κάτι ακόμα. Steve Jobs, Oprah Winfrey, Thomas Edison, Mozart, J.K. Rowling. Ναι, όλοι αυτοί οι πετυχημένοι άνθρωποι απολύθηκαν τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους. Άρα λοιπόν το σενάριο της απόλυσης ήταν πάντα μέσα στο παιχνίδι, για όλους.

Ακόμα και αυτό αν συμβεί, πρέπει να το δεις θετικά. Αφού μπορεί να σε οδηγήσει σε πετυχημένα μονοπάτια που δεν είχες φανταστεί. Ο Steve Jobs για παράδειγμα, μόλις απολύθηκε από την Apple, έφτιαξε την Pixar.

Φυσικά, δεν πρέπει να είναι ο στόχος σου… να απολυθείς από μια δουλειά. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να θεωρήσεις ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αντίθετα, πρέπει να καταστρώσεις ένα πλάνο για να βρεις την επόμενη μεγάλη ευκαιρία. Ένα τέτοιο πλάνο 6 βημάτων, παρουσιάζει η εταιρία Novoresume. Είναι αυτό που θα δεις παρακάτω.

1# Συμπεριφέρσου σαν επαγγελματίας: Μην δημιουργήσεις εντάσεις, αποχώρησε από την παλιά εταιρία, δες το πως μπορείς να βελτιωθείς και να βρεις μια άλλη δουλειά. Ρώτα τον προϊστάμενο σου αν μπορεί να σου δώσει επίσης κάποια συστατική επιστολή.

2# Πρώτες κινήσεις: Αφού κατασταλάξει ο θόρυβος, κάνε ένα βήμα πίσω. Και ρώτα τον εαυτό σου: “Τι μου άρεσε στη δουλειά μου;”, “Τι θα μπορούσα να αλλάξω στην εργασία μου;” και “Πώς θα μπορούσα να βελτιωθώ;”. Κάπως έτσι θα δεις αν πρέπει να ακολουθήσεις μια παρόμοια πορεία ή να αλλάξεις.

3# Να είσαι παραγωγικός: Το ότι είσαι άνεργος μπορεί να είναι αγχωτικό. Όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένας «κενός» χρόνος, που θα χαλάσει και την εικόνα του βιογραφικού σου. Φρόντισε να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου παραγωγικά, μαθαίνοντας ίσως νέες γνώσεις και skills.

4# Update το βιογραφικό: Αν έχεις καιρό να το κάνεις, ήρθε η ώρα. Ενημέρωσε το βιογραφικό σου. Βάλε και αρκετά στοιχεία από την τελευταία σου δουλειά. Και απέφυγε να σημειώσεις το ότι απολύθηκες. Αν θέλει, θα στο ρωτήσει ο ίδιος ο νέος εργοδότης.

5# Ψάξε νέα δουλειά: Χρησιμοποίησε πλατφόρμες όπως το Linkedin, αγγελίες ή ανθρώπους του δικτύου σου.

6# Πήγαινε σε συνεντεύξεις για δουλειά: Είναι πολύ πιθανό, μετά από τις σχετικές αιτήσεις που θα κάνεις, να έρθουν και οι πρώτες κλήσεις για συνεντεύξεις. Πήγαινες κατάλληλα προετοιμασμένος, και να είσαι έτοιμος να εξηγήσεις το γιατί πρέπει να επιλέξουν εσένα. Φυσικά, εξήγησε και το «γιατί έφυγες από την τελευταία δουλειά σου».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + twelve =