αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν έρθει η ώρα να προσλαμβάνεις τον πρώτο σου εργαζόμενο

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν έρθει η ώρα να προσλαμβάνεις τον πρώτο σου εργαζόμενο

Ήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα ένας solopreneur. Τα πράγματα όμως πήγαν καλά, η επιχείρηση σου αναπτύχθηκε και ήρθε η ώρα να κάνεις την πρώτη σου πρόσληψη. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να μοιάζει συναρπαστική, όμως είσαι μπροστά σε ένα μεγάλο βήμα και χρειάζεται προσοχή.

Η πρόσληψη του πρώτου υπαλλήλου σου, ίσως σου φανεί λίγο περίεργη. Για πρώτη φορά κάποιος άλλος θα διεισδύσει στο project σου. Ενώ εσύ πρέπει να αναλάβεις τον ρόλο του εργοδότη. Πριν προχωρήσεις στην πρόσληψη του πρώτου εργαζομένου σου, χρειάζεται να ξέρεις 5 πράγματα, όπως σημειώνει το Entrepreneur.com.

1- Κόστος: Πριν συμφωνήσεις με τον νέο εργαζόμενο (και πριν του κάνεις οικονομική προσφορά), θα πρέπει να έχεις υπολογίσει το προβλεπόμενο κόστος, κάθε μήνα. Φυσικά, δεν αρκεί να εξετάσεις μόνο τα χρήματα που θα πάρει στα χέρια του ο εργαζόμενος. Πρέπει να δεις το συνολικό πακέτο, που περιλαμβάνει κρατήσεις και εισφορές. Κάτι που στην Ελλάδα σίγουρα είναι… πολύ βαρύ.

2- Συμβάσεις: Μετά πρέπει να έχεις καταλάβει πλήρως τη σύμβαση που θα υπογράψει ο εργαζόμενος. Η χρονική διάρκεια, πόσο πληρώνονται οι υπερορίες,  τα πιθανά δώρα και όλα όσα περιλαμβάνει μια σύμβαση εργασίας.

3- Να βρεις καλούς υποψήφιους: Μπορεί να νομίζεις ότι η εύρεση ενός εργαζόμενου είναι κάτι εύκολο, σύντομα όμως θα διαπιστώσεις ότι είναι κάτι αρκετά πολύπλοκο. Υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι εργαζόμενοι στην αγορά, που στέλνουν βιογραφικά. Αρκετοί, χωρίς να διαβάσουν καν τις πληροφορίες της κάθε αγγελίας. Να είσαι έτοιμος να λάβεις πολλά βιογραφικά. Και να τα αξιολογήσεις.

4- Συνέντευξη: Ναι, είναι σημαντικό να δεις τις γνώσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητες κάποιου, όταν φθάνει η ώρα της συνέντευξης. Πρέπει όμως να εστιάσεις και σε κάτι που είναι ίσως πιο σημαντικό: Τον χαρακτήρα του άλλου και την προσωπικότητα του. Βεβαιώσου -όσο είναι δυνατό αυτό- ότι το άτομο που θα προσλάβεις ταιριάζει με την κουλτούρα της εταιρίας. Το ότι έχεις μια νέα εταιρία, και τώρα προσλαμβάνεις τον πρώτο εργαζόμενο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη κουλτούρα που περιβάλει την επιχείρηση σου, και θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

5- Εκπαίδευση: Ωραία, τα βρήκατε σε όλα και μόλις προσέλαβες τον πρώτο σου εργαζόμενο. Η διαδικασία δεν σταματά εκεί. Τώρα πρέπει να τον εκπαιδεύσεις, έτσι ώστε να καταλάβει πλήρως τις αρμοδιότητες του και το πως λειτουργεί η εταιρία γενικότερα. Είναι η στιγμή που μπορείς να δείξεις στο νέο υπάλληλο το πως πρέπει να δουλεύει. Εντάξει, άσε τους και κάποιες ελευθερίες για να παραθέσει και τις δικές του ιδέες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =