αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 5 πράγματα που δεν πρέπει να αναρτάς στα social media, όταν ψάχνεις για δουλειά

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να αναρτάς στα social media, όταν ψάχνεις για δουλειά

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αναζήτηση εργασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι η αυξανόμενη παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα social media έχουν ανοίξει νέα κανάλια για τη σύνδεση με επαγγελματίες και σε βοηθούν να εντοπίσεις θέσεις εργασίας, αλλά εμπεριέχουν το δικό τους ρίσκο.

Ενώ όλοι θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας και να μιλάμε ελεύθερα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να δημοσιεύσετε στο ίντερνετ την περίοδο που αναζητάτε εργασία. Δείτε παρακάτω 5 από αυτά όπως τα παραθέτει το αμερικανικό flexjobs.

Μην δημοσιεύετε οτιδήποτε ρατσιστικό

Μην δημοσιεύετε ποτέ οτιδήποτε ρατσιστικό, σεξιστικό, ομοφοβικό ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τέτοιες διακρίσεις. Είναι αυτονόητο ότι τέτοια συναισθήματα και απόψεις μπορούν να βλάψουν την επαγγελματική σας φήμη. Είναι επίσης επιβλαβές για τους άλλους. Μην το κάνεις ποτέ, γενικά.

Μην κοινοποιείτε απαξιωτικά σχόλια σχετικά με εταιρείες για τις οποίες έχετε εργαστεί

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει burnout, εργασιακό άγχος ή έχουμε βρεθεί σε μια δουλειά που μισούσαμε ολοσχερώς, και είναι φυσικό να θέλουμε να το πουμε. Αλλά προτού μιλήσετε άσχημα για το πρώην αφεντικό σας ή την εταιρεία του, θυμηθείτε ότι ο μελλοντικός εργοδότης σας θα μπορούσε να παρακολουθεί. Δεν γνωρίζουν ακόμη την εργασιακή ηθική και την κρίση σας – άρα το να μιλάτε άσχημα για μια τρέχουσα ή προηγούμενη δουλειά δεν είναι καλή ιδέα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν ισχύει για καταγγελίες.

Αν έχετε θυμό για τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και τις job interview, μην το πείτε

Το να ψάχνεις για νέα δουλειά είναι, όπως λένε, full time job από μόνη του. Είναι εξουθενωτικό, μπορεί να σε αναστατώσει και σε βάζει σε θέση να αισθάνεσαι ότι ανακρίνεσαι και κρίνεσαι συνέχεια. Είναι δίκαιο να νιώθετε ενοχλημένοι όταν δεν λαμβάνετε κλήση για μια δουλειά που ξέρετε ότι θα σας άρεσε. Η κοινοποίηση παρατηρήσεων ή γενικών απογοητεύσεων σχετικά με τη διαδικασία είναι ΟΚ. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να φωνάζετε για το πόσο απαίσιοι είναι οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη δουλειά τους και το πόσο χάλια ήταν η τελευταία συνέντευξη στην οποία πήγες.

Όχι πολύ έξαλλη… προσωπική ζωή. Ειδικά αν είναι… εκτός νόμου

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς βοηθούν να συνδεόμαστε και να παραμένουμε σε επαφή, επομένως είναι φυσικό να δημοσιεύουμε υλικό από διασκεδαστικές στιγμές με φίλους. Ενώ ο εταιρικός κόσμος θα πρέπει να κατανοεί πλήρως ότι όλοι έχουν μια ζωή εκτός εργασίας, δεν το βλέπουν έτσι όλες οι εταιρείες. Για ορισμένους ρόλους, ακόμη και μια αβλαβής φωτογραφία με μια μπύρα σε ένα μπαρ θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία. Το αν θέλετε να αποκρύψετε αυτόν τον τύπο πληροφοριών εξαρτάται από εσάς και εξαρτάται από τον τομέα σας. Όπως και να ‘χει, τίποτα… παράνομο δεν πρέπει ποτέ να είναι ορατό στο κοινό.

Τυχόν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες

Αν και μπορεί να νιώθετε άνετα να μοιράζεστε πληροφορίες για την υγεία ή την οικογένειά σας, πιθανότατα δεν θέλετε να τα μοιραστείτε με τους HR Managers ή το μελλοντικό αφεντικό σας. Χρησιμοποιήστε σωστά τις ρυθμίσεις απορρήτου στις πλατφόρμες που τις διαθέτουν. Σε πλατφόρμες με λιγότερο ισχυρές επιλογές απορρήτου, πριν δημοσιεύσετε, αναρωτηθείτε εάν θα θέλατε να συζητήσετε το θέμα σε μια συνέντευξη. Και μετά πάρτε την ανάλογη απόφαση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − three =