αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τα 5 πράγματα που δεν θέλω να δω στο βιογραφικό σου»: Εξηγεί ένας HR Expert που έχει προσλάβει υποψήφιους στο Facebook και την Google

«Τα 5 πράγματα που δεν θέλω να δω στο βιογραφικό σου»: Εξηγεί ένας HR Expert που έχει προσλάβει υποψήφιους στο Facebook και την Google

O Jermaine L. Murray είναι career coach και ιδρυτής της JupiterHR. Ειδικεύεται στο να βοηθά εταιρίες στο κομμάτι των προσλήψεων. Μάλιστα έχει προσλάβει υποψήφιους σε εταιρίες όπως η Google, η Microsoft και το Facebook.

Τελικά, τι κάνει την διαφορά για να πάρεις την θέση που τόσο θέλεις; Όπως εξηγεί ο Murray σε άρθρο του στο CNBC, υπάρχουν 5 πράγματα που δεν θέλει να βλέπει στα βιογραφικά. Είναι μερικά points που μπορούν… να σε σαμποτάρουν και να σε αφήσουν άμεσα εκτός παιχνιδιού.

1# Περίληψη

Πρόκειται για σπατάλη πολύτιμου χώρου στο βιογραφικό και συνήθως περιέχει πληροφορίες που θα έβρισκαν οι υπεύθυνοι προσλήψεων διαβάζοντας άλλα μέρη του βιογραφικού σας ή της συνοδευτικής επιστολής σας. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι μάνατζερ προσλήψεων τείνουν να προσπερνούν ή να διαβάζουν γρήγορα τα βιογραφικά. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μισό του βιογραφικού σας παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση, από οτι το δεύτερο μισό, και πρέπει να βάλετε τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά προσόντα σας στην κορυφή. Αντί να συμπεριλάβετε μια προσωπική περίληψη, χρησιμοποιήστε το επάνω μέρος για να παραθέσετε απευθείας στην εμπειρία σας ή μια λίστα με τις δεξιότητες και τις πιστοποιήσεις σας.

2# Πολλές λέξεις-κλειδιά

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία ότι αν ένα βιογραφικό δεν έχει λεξεις-κλειδιά τότε θα απορριφθεί από κάποιο Applicant Tracking Systems (ATS). «Ως αποτέλεσμα, μερικοί άνθρωποι γεμίζουν αμήχανα το βιογραφικό τους με λέξεις από την περιγραφή της θέσης εργασίας», λέει ο Murray. Και εξηγεί ότι ένα ATS χρησιμοποιείται για να κρατιέται μια τάξη στις αιτήσεις και τα reports. Είναι οι άνθρωποι που κάνουν τις απορρίψεις. Επομένως, συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης εργασίας μόνο όταν έχουν πραγματικό σκοπό και ευθυγραμμίζονται με την εμπειρία σας.

3# Παλιά επαγγελματική εμπειρία

Είναι εύκολο να υπερβείτε τα όρια και να βάλετε πολλές λεπτομέρειες για κάθε θέση που έχετε αναλάβει στη διαδρομή σας. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε τα πάντα. Στον τεχνολογικό κόσμο, για παράδειγμα, οτιδήποτε κάνατε πριν από περισσότερα από τρία χρόνια θεωρείται ξεπερασμένο. Εστιάστε περισσότερο στις τελευταίες μία ή δύο κύριες θέσεις σας και στο πώς οι δεξιότητες που χρησιμοποιήσατε εκεί θα σας κάνουν να ταιριάξετε πολύ στον τωρινό ρόλο.

4# Εικόνες

«Πρέπει η πρώτη εντύπωση κάποιου για εσάς να προκύπτει από τις ικανότητές σας – όχι την εμφάνισή σας ή το προσωπικό σας στυλ. Αποφύγετε την προκατάληψη, αφήνοντας εκτός μια φωτογραφία σας ή οποιαδήποτε γραφικά έχετε σχεδιάσει. Ακόμη και ένα βασικό γράφημα ή γράφημα γραμμών μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας. Ποτέ δεν ξέρεις πώς κάποιος θα διαβάσει μια γραφική αναπαράσταση των δεξιοτήτων σου. Μπορεί να δώσετε σε κάποιον την εντύπωση ότι είστε περισσότερο ή λιγότερο ικανοί σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα από ό,τι στην πραγματικότητα», λέει.

Αντίθετα, γράψτε τα επιτεύγματά σας σε μια λίστα και δείξτε το πώς τα χρησιμοποιήσατε στην ενότητα της εμπειρίας σας. Εάν κάνετε αίτηση για έναν δημιουργικό ρόλο, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αναδείξετε τις δεξιότητές σας. Το 90% των βιογραφικών προβάλλονται σε υπολογιστή, επομένως χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας. Βάλτε ένα link που να οδηγεί στο portfoliο ή στο website σας. Τοποθετήστε το στην κορυφή, κοντά στο όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

5# Άσχετες θέσεις εργασίας από τις οποίες έχεις περάσει

Αν και το βλέπουμε πιο συχνά σε άτομα που αναζητούν εργασία για πρώτη φορά, ακόμη και οι ‘βετεράνοι καριέρας’ κάνουν το λάθος να προσθέτουν άσχετες θέσεις στο βιογραφικό τους μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι έχουν δουλέψει. Εάν έχετε χρόνια εμπειρίας, δεν χρειάζεται να αναφέρετε κάθε δουλειά από την οποία έχετε περάσει. Ετσι σπαταλάτε πολύτιμο χώρο. Το βιογραφικό σας θα πρέπει να αποδεικνύει ότι είστε ο τέλειος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία κάνετε τώρα αίτηση. Επομένως, συμπεριλάβετε μόνο επαγγελματικές εμπειρίες που σχετίζονται με αυτήν τη δουλειά.

 

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + nine =