αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 λάθη που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν διαπραγματεύονται τον μισθό τους

Τα 5 λάθη που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν διαπραγματεύονται τον μισθό τους

Μετά από αρκετή σκέψη, το πήρες απόφαση: Θα πας στον εργοδότη ή προϊστάμενο σου και θα διαπραγματευτείς στον μισθό σου. Προς τα πάνω. Νιώθεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Η εταιρία φαίνεται να πάει καλά, εσύ φέρνεις αποτελέσματα και ο μισθός που ήδη παίρνεις δεν είναι εντυπωσιακός. Άρα είσαι έτοιμος να ζητήσεις μια αύξηση.

Φυσικά, αυτή η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν είναι. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Αφού είναι πιθανό να ακούσεις ένα μεγάλο «όχι», να χαλάσεις τις σχέσεις σου με τον εργοδότη ή ακόμα και να χρειαστεί να αποχωρήσεις από την επιχείρηση. Από την άλλη μεριά, αν ακούσεις ένα «ναι» θα είναι μια σημαντική νίκη για εσένα. Τώρα θα δούμε τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν διαπραγματεύονται για τον μισθό τους. Μην τα κάνεις και εσύ.

1# Λάθος timing. Παίζει ρόλο. Μην πας να συζητήσεις κάτι τέτοιο σε μια περίοδο όπου η εταιρία δεν πάει καλά ή έχει το ενδιαφέρον της στραμμένο σε ένα μεγάλο ζήτημα. Επίσης, μην πας να το κάνεις Δευτέρα πρωί- τότε οι άνθρωποι δεν έχουν την καλύτερη διάθεση.

2# Λες «ναι» πολύ εύκολα. Είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση θα πέσουν πολλά δεδομένα στο τραπέζι και από τις δύο μεριές. Θα γίνουν αντιπροτάσεις. Θα υπάρξουν συμφωνίες και διαφωνίες. Μην πεις «ναι» αμέσως. Καλύτερα πες «θα το σκεφτώ». Και πες την τελική σου απάντηση σε μια νέα συνάντηση. Αφού έχεις δει όλα τα δεδομένα.

3# Δεν φέρνεις μεγάλη αξία στην εταιρία. Είναι ίσως το πιο σημαντικό point. Αν δεν φέρνεις αξία στην εταιρία, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις ένα «όχι» σε αυτό που θα ζητήσεις. Τα πράγματα γίνονται σαφώς πιο εύκολα, αν είσαι… σούπερ σταρ στο πεδίο σου, άρα περιζήτητος για κάτι μοναδικό που προσφέρεις.

4# Άγνοια των δεδομένων της αγοράς. Αν δεν είσαι όμως σούπερ σταρ, ίσως είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ξέρεις τι γίνεται στην αγορά. Τι μισθούς δίνουν οι άλλες εταιρίες, και τι χρήματα παίρνουν οι άνθρωποι της ειδικότητας σου.

5# Μιλάς πολύ. Ένα ακόμα λάθος που κάνουν αρκετοί, είναι να μιλούν υπερβολικά και να παραθέτουν πολλά δεδομένα σε μια τέτοια συνάντηση. Αρκετά από τα στοιχεία μπορεί να μην χρειάζονται καν. Σε κάθε περίπτωση, πες σύντομα αυτό που θες να πεις, και μετά άσε.. λίγη σιωπή. Μέχρι να μιλήσει η άλλη πλευρά. Άκου τι έχει να σου πει, και σκέψου τι θα απαντήσεις. Όταν μιλάς συνεχώς δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς και να παραθέσεις επιχειρήματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 20 =