αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 βήματα για να μετατρέψεις το χόμπι σου σε μια επαγγελματική καριέρα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τα 5 βήματα για να μετατρέψεις το χόμπι σου σε μια επαγγελματική καριέρα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ίσως να είσαι σε αυτή τη φάση: Πηγαίνεις στην δουλειά σου κάθε πρωί απλά επειδή «πρέπει». Έχεις χάσει τον ενθουσιασμό σου, και δουλεύεις καθαρά για να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες. Οκ, κάπως πρέπει να έχεις φαγητό και στέγη. Βλέπεις όμως ότι γίνεσαι όλο και λιγότερο παραγωγικός. Όπως είχε πει κάποτε ο Steve Jobs, για να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, πρέπει να το αγαπάς.

Και τι πρέπει να κάνεις τώρα; Μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις το μεγάλο άλμα και να ασχοληθείς με αυτό που είσαι παθιασμένος. Κάποιο χόμπι που ίσως έχεις ή μια γενικότερη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να γίνει σε επαγγελματική βάση έτσι ώστε να σου φέρει χρήματα. Φυσικά όλο αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Αλλά μπορεί να γίνει. Εδώ είναι τα 5 βασικά βήματα που πρέπει να κάνεις.

1# Βρες την ιδέα στην οποία θα επενδύσεις. Πρώτα από όλα πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις. Ποιο είναι το χόμπι που μπορεί να σου φέρει χρήματα; Δες διάφορα πράγματα που κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου ή άλλα που θα σου άρεσε να κάνεις. Ψάξε αν τα έχει δοκιμάσει κάποιος άλλος σε επαγγελματική βάση και τι αποτελέσματα είχε. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε σε μια συγκεκριμένη ιδέα πάνω στην οποία θα χτίσεις την πορεία σου.

2# Κάνε έρευνα. Σε τι αγορά θα απευθύνεσαι; Ποιος θα είναι ο πελάτης- συνδρομητής- αναγνώστης σου; Μήπως χρειάζεσαι κάποια συγκεκριμένα skills ή κάποιο πτυχίο; Συγκέντρωσε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς. Να είσαι έτοιμος για το δυναμικό βήμα που έχεις σκεφτεί.

3# Πλάνο. Και αφού έχεις αρκετά δεδομένα στα χέρια σου, πιάσε χαρτί και μολύβι για να κάνεις ένα business plan. Πως το χόμπι σου θα μετατραπεί σε μια ρεαλιστική επαγγελματική επιλογή. Κατέγραψε τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις και πόσα χρήματα θα χρειαστεί να ξοδέψεις. Είναι καλό να έχεις επίσης ένα plan B, αν το αρχικό πλάνο δεν δουλέψει.

4# Feedback. Είναι χρήσιμο να ακούσεις τι έχουν να σου πουν οι άλλοι για αυτό που έχει στο μυαλό σου. Συζήτησε την ιδέα σου με ανθρώπους που έχουν ήδη φτάσει εκεί που θες να πας. Μπορεί να έχουν χρήσιμα πράγματα να σου πουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσεις κατά γράμμα ότι σου πουν οι άλλοι. Αλλά σίγουρα βοηθά το να αποκτήσεις μια πιο σφαιρική εικόνα για τα πράγματα.

5# Ξεκίνα. Κανένα από τα παραπάνω points δεν έχει αξία, αν τελικά δεν ξεκινήσεις την προσπάθεια σου. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα: Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη καλών ιδεών. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι λίγοι κάνουν τελικά τις ιδέες τους πράξη. Οι περισσότεροι μένουν στην θεωρία και στις… συζητήσεις. Μόλις έχεις κάνει τα 4 βήματα που αναφέραμε πριν, βγες εκεί έξω και κάνε την ιδέα σου πράξη. Α, και δεν υπάρχει «τέλεια στιγμή» για να το κάνεις. Η «τέλεια στιγμή» είναι τώρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 14 =