αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 βήματα για να βρεις την σωστή ιδέα και να ξεκινήσεις την δική σου startup

Τα 5 βήματα για να βρεις την σωστή ιδέα και να ξεκινήσεις την δική σου startup

Είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα ερωτήματα που έχουν όσοι σκέφτονται να μπουν στο startup πεδίο: Πως θα βρω μια καλή ιδέα; Μια ιδέα που θα έχει πιθανότητες να αναπτυχθεί και φυσικά να φέρει έσοδα.

Το αμερικανικό Entrepreneur.com κάνει τα δεδομένα λίγο πιο συγκεκριμένα. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του, υπάρχουν 5 βασικά βήματα για να βρεις την σωστή ιδέα και να ξεκινήσεις την δική σου startup. Εδώ είναι λοιπόν:

1. Βρες το πρόβλημα

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε ιδέες για startup δεν είναι να προσπαθήσετε να σκεφτείτε ιδέες για startup. Είναι να αναζητήσετε προβλήματα, κατά προτίμηση προβλήματα που αντιμετωπίζετε οι ίδιοι» έχει πει ο Paul Graham, ιδρυτής του Y Combinator.

Το να ξεκινήσετε μια επιχείρηση δεν είναι εύκολο και οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι αυτοί που επενδύουν πραγματικά στα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν να συλλέγετε ιδέες, αναρωτηθείτε:

Ποια είναι τα ζητήματα που με ενδιαφέρουν βαθιά;

Ποια προβλήματα αντιμετώπισα στο παρελθόν και ξέρω πώς να λύσω;

Εάν θέλετε να αναζητήσετε venture funding, χρειάζεστε:

-Ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους
-Μια αγορά που αναπτύσσεται 20%+ ετησίως
-Κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα
-Ένα πρόβλημα που επηρεάζει τακτικά τους ανθρώπους

2. Δημιούργησε μία λύση

Μόλις εντοπίσετε ένα πρόβλημα που σας ενδιαφέρει να λύσετε, είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Και μία από τις καλύτερες κινήσεις για να ξεκινήσετε, είναι κοιτάζοντας τι υπάρχει ήδη εκεί έξω. Ποια προϊόντα ή υπηρεσίες είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή στον κλάδο σας; Υπάρχει κάποιο κενό στην αγορά που θα μπορούσατε να καλύψετε; Υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε τις ήδη υπάρχουσες λύσεις;

3. Λάβε υπόψη την εμπειρία σου

Το υπόβαθρο και οι δεξιότητές σας είναι πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, όταν πρόκειται να ξεκινήσετε μια εταιρεία. Σκεφτείτε τι έχετε επαγγελματικά προσόντα έχετε και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία και την πείρα σας για να λύσετε το πρόβλημα που έχετε εντοπίσει. Είναι χρήσιμο να έχετε κάποιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων ανθρώπων στο ίδιο πεδίο.

4. Πάρε feedback από πιθανούς πελάτες

Η Sarah Leary, η συνιδρύτρια του Nextdoor, γνωρίζει τη δύναμη της λήψης feedback από τους χρήστες. Μίλα με πιθανούς πελάτες. Κάνε ερωτήσεις. Για παράδειγμα, «Πώς λύνετε αυτήν τη στιγμή αυτό το πρόβλημα;» ή «Τι σας έκανε να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν μας;»Αποφύγετε τις ερωτήσεις κλειστού τύπου ναι/όχι. Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να είναι περιοριστικές και δεν παρέχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Αντίθετα, προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τον δυνητικό πελάτη να εξηγήσει τις σκέψεις και τις εμπειρίες του με περισσότερες λεπτομέρειες.

5. Μη φοβάσαι να κάνεις pivot

Μην φοβάστε να σκοτώσετε… την ιδέα σας. Ακόμη και οι καλύτερες startup ιδέες μπορεί να χρειαστεί να βελτιωθούν ή να αλλάξουν εντελώς, καθώς μαθαίνετε περισσότερα για την αγορά σας. Επομένως, μην φοβάστε να κάνετε pivot εάν συνειδητοποιήσετε ότι η αρχική σας ιδέα δεν λειτουργεί. To έχουν κάνει πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες πριν από εσάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι παράλληλα projects που μπορείς να ξεκινήσεις μέσα στο 2023 και να έχεις ένα επιπλέον εισόδημα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − six =