αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 4 λάθη που έκανε ο Bill Gates στο βιογραφικό του όταν ήταν φοιτητής στο Harvard (και πρέπει να τα αποφύγεις 100%)

Τα 4 λάθη που έκανε ο Bill Gates στο βιογραφικό του όταν ήταν φοιτητής στο Harvard (και πρέπει να τα αποφύγεις 100%)

Ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος Bill Gates μοιράστηκε πρόσφατα στο LinkedIn το βιογραφικό που είχε το 1974 όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Harvard. «Είτε είσαι πρόσφατα απόφοιτος είτε έχεις εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο», έγραψε, «είμαι σίγουρος ότι το βιογραφικό σου φαίνεται πολύ καλύτερο από αυτό που είχα εγώ πριν από 48 χρόνια».

Το έγγραφο μοιάζει περισσότερο με… έκθεση παρά με βιογραφικό, με προσεκτικά πληκτρολογημένες παραγράφους. Αφού πιθανότατα δημιουργήθηκε σε μια γραφομηχανή, είναι γραμμένο με γραμματοσειρά Courier, κάτι που θα ήταν ασυνήθιστο να το δούμε σήμερα.

text, letter

Ο Gates ήταν μόλις 18 ετών όταν έφτιαξε αυτό το CV, έναν χρόνο πριν εγκαταλείψει το Harvard για να ιδρύσει την εταιρεία του. Το βιογραφικό παρουσιάζει μερικά εντυπωσιακά επιτεύγματα: Είχε ήδη μάθει αρκετές γλώσσες προγραμματισμού υπολογιστών, ενώ είχε εμπειρία και στο project management.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, υπήρχαν μερικά «φάουλ» τα οποία δεν πρέπει να συμπεριλάβετε στο δικό σας βιογραφικό.

1# O νεαρός Gates έγραφε… ύψος και βάρος

Ο Gates περιελάμβανε κάποιες πληροφορίες που οι άνθρωποι σήμερα μπορεί να βρουν χαζές. «Όλες οι προσωπικές πληροφορίες κάνουν τους πάντες να γελούν», λέει η Stacie Haller, career expert στο ResumeBuilder.com. «Έχει ακόμη και τον αριθμό του κοιτώνα του» τονίζει. Φρόντισε να συμπεριλάβει το ύψος του, το βάρος του και τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών του (κανένα). Πιθανότατα, δεν ήταν συνηθισμένο να συμπεριληφθούν τέτοιου είδους λεπτομέρειες ακόμη και τότε. «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες εδώ που δεν μπορούμε να ρωτήσουμε νομικά ούτε σε συνεντεύξεις», λέει η Angelina Darrisaw, career coach και ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της C-Suite Coach, για όλα τα παραπάνω. Όταν γράφετε το δικό σας βιογραφικό, είναι συνετό να παραλείπετε οποιαδήποτε παρόμοια προσωπική πληροφορία.

2# Περιελάμβανε προηγούμενο μισθό

Ο Gates έγραφε ότι ο προηγούμενος μισθός του ήταν 12.000 δολάρια ετησίως και, σε μια ενότητα που αφορούσε τον επιθυμητό μισθό του, έγραφε ότι ήταν ανοιχτός. Δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε αυτού του είδους τις οικονομικές λεπτομέρειες στο βιογραφικό σας. Αλλά μόλις σας καλέσει ένας υπεύθυνος προσλήψεων για συνέντευξη, να είστε έτοιμοι να συζητήσετε συγκεκριμένα στοιχεία. «Καθώς εισέρχεστε στη διαδικασία της συνέντευξης, να είστε έτοιμοι να παραθέσετε μερικές ξεκάθαρες σκέψεις σχετικά με το εύρος μισθού που είναι κατάλληλο με βάση το επίπεδο που βρίσκεστε στην καριέρα σας», λέει η Darrisaw. Αναζητήστε παρόμοιους τίτλους με τον ρόλο που θέλετε, σε ιστότοπους όπως το ZipRecruiter, το LinkedIn, το Monster και το Indeed και δείτε τι είδους εύρος μισθών προσφέρουν αυτές οι θέσεις για να έχετε μια αίσθηση του τι να ζητήσετε για τον εαυτό σας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Gates προσέγγισε τον μισθό στο βιογραφικό του, δεν κάνει ξεκάθαρο τι ψάχνει. «Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να πάρει λιγότερα, ή θέλει να διαπραγματευτεί ή περί τίνος πρόκειται», λέει η Haller.

3# Η μορφή του βιογραφικού του ήταν ασαφής

Η μορφοποίηση παραγράφου του Gates είναι κάπως περίπλοκη και καθιστά δύσκολη την κατανόηση σημαντικών πληροφοριών σχετικά με το εργασιακό του υπόβαθρο. Σήμερα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων και το προσωπικό ανθρώπινου δυναμικού έχουν πολύ λίγο χρόνο να ξοδέψουν σε κάθε βιογραφικό. Στην πραγματικότητα, ξοδεύουν κατά μέσο όρο μόλις 7,4 δευτερόλεπτα σε κάθε αρχική εξέταση βιογραφικού, σύμφωνα με μελέτη του 2018 του ιστότοπου καριέρας Ladders. «Έτσι, όταν μοιράζεστε το βιογραφικό σας», λέει ο Darrisaw, «πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι διαμορφωμένο με τρόπο που κάνει εύκολο για κάποιον που αφιερώνει ίσως μόνο λίγα λεπτά, για να μπορέσει να αξιολογήσει ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με εσείς». Συμπεριλάβετε μια περίληψη μερικών γραμμών για το ποιοι είστε και ποια είναι η εμπειρία σας, στο επάνω μέρος της σελίδας. Αντί να χρησιμοποιείτε κομμάτια κειμένου όπως έχει ο Gates, στην ενότητα «εμπειρία», γράψτε καθαρά κάθε τίτλο εργασίας και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε bullets για να περιγράψετε τις ευθύνες και τα επιτεύγματά σας σε αυτόν τον ρόλο. Και γράψτε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες εκτελέσατε την εργασία στα δεξιά κάθε τίτλου.

4# Δεν χρησιμοποίησε πειστική διατύπωση

Ο Gates θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει πιο συγκεκριμένη γλώσσα, λέει η Haller, δείχνοντας την περιγραφή της δουλειάς που έκανε στο TRW Systems Group από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1973. Ο Gates έγραψε ότι ως προγραμματιστής συστημάτων, «ασχολήθηκε με το σχεδιασμό αρχείων και τις τροποποιήσεις στη operating system». Αυτή είναι μάλλον μια… χλιαρή διατύπωση. Χρησιμοποιήστε δυνατά, ενεργητικά ρήματα για να υποδείξετε τα είδη των ευθυνών που αναλάβατε για κάθε θέση.

Παρά το ότι υπήρχαν αυτές οι μικρές αδυναμίες, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα σε αυτό το βιογραφικό είναι ότι ο Gates ήταν από τότε ένα άτομο που έφερνε αποτελέσματα. «Για ένα άτομο που είναι στο πρώτο έτος του Harvard, έχει πολύ σημαντική εμπειρία», λέει η Haller. «Και είναι τελικά αυτό που θα προσέξει κάποιος», εξηγεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =