αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 4 βήματα για να γίνεις expert σε οποιοδήποτε νέο πεδίο, σύμφωνα με τον Elon Musk

Τα 4 βήματα για να γίνεις expert σε οποιοδήποτε νέο πεδίο, σύμφωνα με τον Elon Musk

Ο Elon Musk είναι ένας από τους πιο πετυχημένους και καινοτόμους επιχειρηματίες στον κόσμο. Και φυσικά είναι πολύ πλούσιος. Όμως έχει και ένα ακόμα -ίσως λίγο πιο απρόσμενο- χαρακτηριστικό: Έχει καταφέρει να δραστηριοποιηθεί σε διαφορετικά πεδία με επιτυχία. Αυτή τη στιγμή ο Musk έχει στα χέρια του εταιρίες όπως η Tesla, η SpaceX, η SolarCity και η Boring Company. Πρόκειται δηλαδή για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία, ωστόσο κάθε μια από αυτές έχει καταφέρει να παρουσιάσει πετυχημένα αποτελέσματα, έχοντας μάλιστα και ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον.

Αλλά πως μπορεί κάποιος να «παίζει» σε διαφορετικά πεδία και να το κάνει με επιτυχία; Ο Elon Musk δεν συμφωνεί με αυτούς που λένε ότι για να γίνεις πετυχημένος πρέπει να ειδικευτείς και να γίνεις όσο πιο καλός μπορείς σε έναν μόνο τομέα. Αλλά αντίθετα προτείνει να είσαι «expert generalist». Δηλαδή να αποκτήσεις εμπειρία σε διάφορους κλάδους, βιομηχανίες, δεξιότητες και πεδία. Στην συνέχεια μπορείς να συνδυάσεις τις ευρύτερες γνώσεις που έχεις αποκτήσει για να φτάσεις στην καινοτομία.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του το αμερικανικό inc.com ο Musk ακολουθεί μια διαδικασία 4 βημάτων για να γίνει expert σε ένα νέο πεδίο. Και μπορείς να την «αντιγράψεις».

1# Προσδιορίστε το θέμα σας. Βρείτε κάποια εισαγωγικά μαθήματα ή αναζητήστε ορισμένα θεμελιώδη κείμενα όπως προπτυχιακά εγχειρίδια ή αξιόπιστα άρθρα, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια αξιόπιστη επισκόπηση των βασικών δεδομένων που αφορούν το νέο πεδίο.

2# Κρατήστε σημειώσεις. Συνοψίστε τα βασικά δεδομένα και τις ιδέες που έχετε βρει. Γράψτε τα κάτω με δικά σας λόγια για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι έχετε διαβάσει. Διαβάστε ξανά τις σημειώσεις σας μέχρι να τις κατανοήσετε πλήρως.

3# Επεκταθείτε. Μόλις λάβετε τις βασικές αρχές από ένα κείμενο, αναζητήστε επιπλέον πηγές ελέγχοντας τις αναφορές και τις παραθέσεις της αρχικής σας πηγής.

4# Δοκιμάστε τον εαυτό σας. Εάν οι πληροφορίες που έχετε μάθει είναι πρακτικές, δοκιμάστε τις στην πραγματική ζωή. Εάν είναι θεωρητικές, προσπαθήστε να τα εξηγήσετε με απλούς όρους σε έναν φίλο ή έναν συνάδελφο για να ελέγξετε το πόσο τις έχετε κατανοήσει.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι θα γίνεις expert σε ένα νέο πεδίο… από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται δουλειά, διάβασμα και πολύ ψάξιμο για να μπορέσεις να σταθείς με επιτυχία σε ένα πεδίο που δεν γνωρίζεις. Ίσως και κάποιες προσωπικές ικανότητες. Διότι δεν μπορούν όλοι να κινηθούν στον δρόμο του Elon Musk.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + fifteen =