αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 3 leadership skills που πρέπει να έχουν οι ηγέτες στην εποχή μας (και δεν σχετίζονται με τα πτυχία)

Τα 3 leadership skills που πρέπει να έχουν οι ηγέτες στην εποχή μας (και δεν σχετίζονται με τα πτυχία)

Τελικά τι πρέπει να διαθέτει ένας business leader στην απρόβλεπτη εποχή μας, για να καταφέρει να ηγηθεί με επιτυχία; Πολλοί online ιστότοποι αναφέρουν το λεγόμενο χάρισμα, την αποφασιστικότητα και τη στρατηγική σκέψη, στην κορυφή της λίστας.

Αλλά το αμερικανικό FastCompany βάζει στη συζήτηση 3 άλλα leadership skills. Πόσα από αυτά έχεις;

1# Αυτοκριτική και σεβασμός

Εδώ είναι κάτι που πολλοί ηγέτες δεν αναγνωρίζουν συχνά: Η «Μεγάλη Παραίτηση» συνέβη εν μέρει επειδή οι εργαζόμενοι ένιωθαν αδιαφορία σε μια από τις πιο τρομακτικές στιγμές της ζωής τους. Επίσης, πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center ανέφερε το αίσθημα έλλειψης σεβασμού στη δουλειά ως έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους πέρυσι. Άλλοι λόγοι ήταν οι χαμηλές αμοιβές και οι ευκαιρίες ανάπτυξης. Σχεδόν τα πάντα στη ζωή μας έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η κρίση του COVID-19 και οι ηγέτες πρέπει να είναι σε θέση να αποδεχτούν αυτό το γεγονός και να ενεργήσουν ανάλογα. Μαζι με τον σεβασμό προς τους άλλους, είναι σημαντική και η αυτοκριτική. Μπορεις να πάρεις την ευθύνη για τα λάθη σου; Μπορείς να δεις τις δικές σου ελλείψεις ή απλώς να κατηγορείς τις εξωτερικές συνθήκες όταν τα πράγματα πάνε στραβά;

2# Συναισθηματική νοημοσύνη

Υπήρχε πάντα μια συμβουλή για τους ηγέτες να αναπτύξουν περισσότερα soft skills, αλλά ποτέ αυτό δεν ήταν πιο σημαντικό από το 2022. Ο συνεργάτης του Harvard Business School, Tim Stobierski, πιστεύει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή. Ορίζει αυτό το χαρακτηριστικό ως την ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα καθώς και αυτά των άλλων. «Αναπτύσσοντας τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, μπορείτε να επικοινωνείτε καλύτερα, να παρακινείτε την ομάδα σας, να αναθέτετε καθήκοντα και να παραμένετε ευέλικτοι υπό πίεση – εν ολίγοις, αυτά που χρειάζεστε για να είστε αποτελεσματικός ηγέτης», εξηγεί.

3# Εμπιστοσύνη

Πρέπει να βγάζεις μια αίσθηση ασφάλειας— την αίσθηση που θα αναζητούσες σε έναν καπετάνιο που διευθύνει ένα πλοίο. Κάποιος σίγουρος για τον εαυτό του και που εκπέμπει την ικανότητα να χειρίζεται την αγρια θάλασσα. Αυτή η ικανότητα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν είναι κάτι που διαθέτει κάθε ηγέτης – και συχνά είναι ένας λόγους που οι υπάλληλοί καταλήγουν να φύγουν. Ένα τεράστιο συστατικό της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης οφείλεται στην επικοινωνία. Σύμφωνα με τον Stobierski, μερικοί από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να επιτευχθεί αυτό περιλαμβάνουν: Ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση, διαφάνεια και σωστή χρήση της γλώσσας του σώματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 13 =