αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 3 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν απολύονται (και τους εμποδίζουν να βρουν την επόμενη δουλειά)

Τα 3 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν απολύονται (και τους εμποδίζουν να βρουν την επόμενη δουλειά)

Είμαστε σε μια περίοδο όπου ακόμα και μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας κάνουν απολύσεις. Πέρα από αυτό, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, ειδικά μέσα στην περίοδο της κρίσης, βιώσαμε κάποια απόλυση.

Και τι μπορείς να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση, έτσι ώστε να φτάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην επόμενη δουλειά; Πέρα από ένα καλό βιογραφικό, είναι σημαντικό να αποφύγεις τα λάθη. Εκεί εστιάζει το CNBC σε άρθρο του. Και παραθέτει τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν απολύονται. Μην πέσεις στην παγίδα.

Λάθος Νο1: Λες ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα

Καθώς ενημερώνετε την κατάστασή σας στο LinkedIn ή ”γυαλίζετε” το βιογραφικό σας, μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να αναφέρετε κάθε εργασία που έχετε κάνει ή κάθε δεξιότητα που έχετε αποκτήσει. Αυτό θεωρείται λάθος από τους HR Managers. Δεν πρέπει να είσαι καλός σε όλα. Να είσαι πολύ καλός σε συγκεκριμένα πράγματα.

Δεν μπορείς να είσαι καλός σε όλα, και αν πας να παρουσιαστείς ως… παντογνώστης μάλλον θα κάνεις κακή εντύπωση. Καθώς ξεκινάτε να κάνετε αιτήσεις για θέσεις εργασίας, βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας και η συνοδευτική επιστολή σας είναι προσαρμοσμένα στην κάθε εταιρεία. Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το πώς ταιριάζουν οι δεξιότητές σας σε αυτό που χρειάζεται ο Οργανισμός.

Και, όπου είναι δυνατόν, φροντίστε να ποσοτικοποιήσετε την εργασία σας και πως θα κερδίσετε χρήματα  για την επιχείρηση ή θα εξοικονόμησε χρόνο.

Λάθος Νο2: Δεν είσαι ξεκάθαρος για το τι ψάχνεις

Είναι υπέροχο να βλέπεις ανθρώπους να δημοσιεύουν σχετικά με τις απολύσεις τους στο LinkedIn, επειδή αφαιρεί το στίγμα γύρω από το να ζητάς βοήθεια. Οι πρώην συνάδελφοι και οι διευθυντές προσλήψεων γενικά ανταποκρίνονται θετικά σε αυτές τις περιπτώσεις και θέλουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους. Θυμήσου και το άρθρο: «Πως ένα status στο Linkedin, μου έφερε 20 job interviews σε 15 ημέρες»: Μια γυναίκα έκανε τη σωστή κίνηση, όταν απολύθηκε.

Όμως, ένα άλλο μεγάλο λάθος που πρέπει να αποφύγετε είναι να ζητήσετε βοήθεια χωρίς να είστε ξεκάθαροι για το τι ψάχνετε στην επόμενη δουλειά ή την εταιρεία θέλετε να δουλέψετε.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τηλεφωνείτε λέγοντας ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω ή μπορεί να παραμένει ασαφές σχετικά με τον τίτλο ή το επίπεδο εργασίας που αναζητάτε. Για να βοηθήσετε το δίκτυό σας να σας βοηθήσει, να είστε συγκεκριμένοι. Το να λες ότι ψάχνεις για οποιαδήποτε δουλειά στις επιχειρήσεις ή το μάρκετινγκ δεν με βοηθάει. Ακόμα κι αν δεν έχετε έτοιμη μια λίστα με εργοδότες, ίσως γνωρίζετε τι είδους εργασιακό περιβάλλον αναζητάτε: Το μέγεθος της εταιρείας, τον κλάδο, τους τύπους προϊόντων ή υπηρεσιών με τους οποίους σας αρέσει να ασχολείστε, και ούτω καθεξής.

Λάθος Νο3: Αποδέχεσαι κάθε συνέντευξη

Αξιοποιήσετε επίσης άλλα προσωπικά δίκτυα για θέσεις εργασίας: Μια λίστα αποφοίτων από το πανεπιστήμιο, ομάδες κοινότητας στο Facebook, κύκλους γονέων, αθλητικές ομάδες, Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχετε εθελοντικά και άλλες κοινωνικές ομάδες όπου είστε μέλος.

Προσοχή όμως: Μεγάλο λάθος να κυνηγάς κάθε σύσταση όταν ξέρεις ότι είναι κάτι που δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά. Οι HR Managers και οι άνθρωποι που σε συστήνουν κάπου, ξέρουν πότε δεν ασχολείσαι σοβαρά με κάτι. Αν μεσολαβούν εκεί έξω για σένα και δεν είσαι σίγουρος [για μια ευκαιρία], αυτό θα είναι πρόβλημα.

Όχι μόνο σπαταλάτε τον χρόνο σας και τον χρόνο του διευθυντή προσλήψεων, αλλά θα «κάψετε» τις επαφές σας.

Αντίθετα, ευχαριστήστε τη σύνδεσή σας για την υποστήριξή, και επαναλάβετε γιατί αυτή η ευκαιρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + sixteen =