αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τα 3 πράγματα που έμαθα δουλεύοντας με τον Bill Gates»: Εξηγεί ένα πρώην στέλεχος της Microsoft

«Τα 3 πράγματα που έμαθα δουλεύοντας με τον Bill Gates»: Εξηγεί ένα πρώην στέλεχος της Microsoft

Πως είναι άραγε να δουλεύεις για τον Bill Gates; Ένας άνθρωπος που έχει συνεργαστεί στενά μαζί του, παραθέτει τώρα όλα όσα αποκόμισε. «Από την πρώτη μου συνάντηση με τον Bill Gates ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν κάποιος από τον οποίο μπορούσες να μάθεις. Αυτη η αίσθηση σε μια μικροσκοπική αίθουσα συνεδριάσεων της Microsoft το καλοκαίρι του 1992 ήταν κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ», λέει ο Chris Williams στο Business Insider.

Ο ίδιος εργάστηκε ως αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού στη Microsoft. Και είχε μια στενή συνεργασία με τον Gates για 8 χρόνια. Τώρα μιλά για τα 3 πράγματα που έμαθε από την συνεργασία του με τον ιδρυτή της Microsoft.

1. Ψάξτε για απαντήσεις

Ένα μάθημα προκύπτει από εκείνη την πρώτη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα μετά την εξαγορά της Fox Software έναντι 170 εκατ. δολαρίων: To προϊόν της εταιρείας ήταν πολύ ταχύτερο από το αντίστοιχο της Microsoft, πρόκειται για το Cirrus που αργότερα κυκλοφόρησε ως Access, και ο Gates προσπαθούσε να καταλάβει τον λόγο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ελάχιστα άτομα, προέκυψε ότι υπεύθυνος για την επιτυχία του προϊόντος ήταν ο Eric Christensen. Ο Gates επικεντρώθηκε αμέσως σε αυτόν τον άνθρωπο, προφανώς μια ιδιοφυΐα, κάνοντας αναλυτικές ερωτήσεις. Όταν λοιπόν κατάλαβε τις προοπτικές της εξαγοράς, η συνάντηση είχε τελειώσει.

Στα επόμενα χρόνια συνεργασίας τους, ο Williams είδε αυτή την τακτική να επαναλαμβάνεται τακτικά. Ο Gates ήθελε πάντοτε να καταλάβει, να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Μάλιστα, όταν ήταν νεότερος, η προσέγγισή του ήταν… επιθετική και σκληρή. Όσο μεγάλωνε, όμως, έγινε πιο «μαλακός», εξακολουθώντας βέβαια να ζητά λεπτομέρειες.

2. Κάντε «ξεσκαρτάρισμα»

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απαιτούσε λεπτομέρειες ήταν προκειμένου να εντοπίσει όσους λένε πράγματα «του αέρα». Κατά τον Williams, ο Gates φαίνεται πως έμαθε από νωρίς ότι σε τέτοιου είδους πίεση, προέκυπταν δύο πιθανά σενάρια. Υπήρχαν οι άνθρωποι που ήταν αρκετά δυνατοί για να παραδεχτούν, στο πρόσωπο του πλουσιότερου τότε ανθρώπου του πλανήτη, ότι «δεν ξέρω». Και υπήρξαν εκείνοι που μόλις άρχισαν να φτιάχνουν πράγματα. Μαντεύοντας τις απαντήσεις. Τραβώντας τα πράγματα από τον αέρα.

Η απάντησή του Gates στις προφανείς ανακρίβειες ήταν επιθετική ενδεχομένως και προσβλητική, τουλάχιστον όσο ήταν νεότερος. Ενίοτε μάλιστα αμφισβητούσε την καταγωγή ή το επίπεδο εκπαίδευσης αυτού στον οποίο απευθυνόταν. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο μεγάλωσε φαίνεται πως εντόπιζε ευκολότερα της ανακρίβειες. Η ικανότητα του Gates να μυρίζει τη μυρωδιά του ψεύδους φαινόταν να βελτιώνεται μόνο με την ηλικία. Αργότερα μπορούσατε να καταλάβετε ότι είχατε πρόβλημα μόνο από τις εκφράσεις του προσώπου του.

«Ήταν δύσκολο να βρίσκεσαι σε αυτά τα δωμάτια πολλές φορές και να μην αποκτάς λίγη από αυτή την ικανότητα», λέει ο Williams.

3. Δημιουργήστε… από το τίποτα

Σύμφωνα, όμως, με τον Williams, η καλύτερη δεξιότητά του Gates ήταν ότι εν μέσω χάους κατάφερνε να φτιάχνει μια δομή και να διαβλέπει το σημαντικό. Αντιμετωπίζοντας ένα βαθιά περίπλοκο σύνολο στοιχείων και απόψεων, έβλεπε με ακρίβεια το νόημα, είτε επειδή είχε καλύτερη συνολική εικόνα είτε -πολλές φορές- χάρη σε ένα έμφυτο χάρισμα.

Στις διάφορες συναντήσεις που γίνονταν για μεγάλα projects, ο Gates απορροφούσε όλα τα δεδομένα μέσα σε δευτερόλεπτα, λέει ο Williams. Με κάποιον τρόπο, έβλεπε τους δύο ή τρεις παράγοντες που είχαν σημασία και έδινε σχετικές συμβουλές. Και μάλιστα, σύμφωνα με τον Williams, ο οποίος παραδέχεται πως δεν μπόρεσε να αποκτήσει ποτέ αυτό το χάρισμα, ο Gates είχε σχεδόν πάντοτε δίκιο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − one =