αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τα 16 πράγματα που θα έλεγα στον 20χρονο εαυτό μου»: Εξηγεί ένας ψυχολόγος

«Τα 16 πράγματα που θα έλεγα στον 20χρονο εαυτό μου»: Εξηγεί ένας ψυχολόγος

«Όταν ήμουν 20 ετών, πίστευα ότι ήξερα τα πάντα για τη ζωή. Έζησα με την ίδια αυταπάτη όταν έγινα 22, ακόμα και 27. Οι υψηλές προσδοκίες από όλους γύρω μου και το αυτομαστίγωμα μου προκάλεσαν πολλά προβλήματα. Κάποια παραμένουν ακόμη και τώρα». Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο αμερικανικό addicted2success.com ο Anthony Kreychmar, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως ψυχολόγος.

Στην συνέχεια παραθέτει ένα μήνυμα προς τον 20χρονο εαυτό του. Με 16 πράγματα που θα του έλεγε. «Είναι τα μαθήματα που θα ήθελα να ήξερα πριν από δέκα χρόνια» σημειώνει.

1. Δεν θα κάνεις πάντα τα πράγματα με τον τρόπο σου

Παρόλο που είναι δύσκολο να το παραδεχτείς, πρέπει να βάλεις αυτό στον εγκέφαλό σου: «Τα πράγματα δεν λειτουργούν πάντα σύμφωνα με το σχέδιό σου». Μερικές φορές, οι αποκλίσεις είναι μικρές, μερικές άλλες φορές σου αλλάζουν τη ζωή. Πρέπει να έχετε πάντα σχέδιο Β.

2. Μην «καις» γέφυρες

Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα χρειαστείς στο μέλλον. Μπορεί να είναι ο καθηγητής σας, το πρώτο αφεντικό, ένας ταμίας σε ένα cafe κοντά στο σπίτι σας. Να θυμάστε πάντα ότι ζούμε σε έναν μικρό κόσμο.

3. Επίλεξε τους ανθρώπους με τους οποίους περιτριγυρίζεις τον εαυτό σου

Αυτοί που σε περιβάλλουν σε διαμορφώνουν. Αν δεν θέλετε να συμπεριφέρεστε σαν κάποιον από τον στενό σας κύκλο, βγάλτε τον/την. «Μείνετε μακριά από ανθρώπους που προσπαθούν να υποτιμήσουν τις φιλοδοξίες σας. Οι ‘μικροί’ άνθρωποι πάντα το κάνουν αυτό, αλλά οι πραγματικά σπουδαίοι σε κάνουν να νιώθεις ότι και εσύ μπορείς να γίνεις σπουδαίος», λέει μία σοφή φράση.

4. Η μάθηση είναι μια αιώνια διαδικασία

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με συμβουλές καριέρας. Όσο περισσότερο ζεις, τόσο πρέπει να μάθεις. Συνέχισε να εξελίσσεσαι.

5. Ποτέ μην αναβάλλεις τη ζωή

Μην περιμένετε μέχρι να τελειώσετε το πανεπιστήμιο ή να ξεκινήσετε μια νέα δουλειά. Ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα από όσο φαντάζεσαι. Αν δεν μάθεις πώς να ζεις τη στιγμή, δεν θα ζήσεις ποτέ.

6. Φρόντισε το μυαλό και το σώμα σου

Είστε το πιο πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο. Μην αγνοείτε τα προηδοποιητικά σημάδια. Πολλά προβλήματα δεν εξαφανίζονται από μόνα τους, όσο κι αν το θέλαμε.

7. Μπορείς να πεις όχι

Μπορείς να πεις «όχι» σε οτιδήποτε. Αν κάτι σας προκαλεί στρες και άγχος, βγάλτε το από τη ζωή σας. Ακόμα κι αν σας φαίνεται δύσκολο. Αργότερα θα καταλάβεις το καλό που έκανες.

8. Εμπιστεύσου το ένστικτο σου

Το ένστικτό σας είναι ο αόρατος οδηγός σας στη λήψη αποφάσεων. Δεν χρειάζεται πάντα να πιέζετε τον εαυτό σας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, εάν αισθάνεστε ότι είναι λάθος. «Συμβουλή στον εαυτό μου – πείτε «όχι» σε ό,τι θέλετε» γράφει ο ψυχολόγος.

9. Μην κλειδώνεις μέσα σου αυτό που νιώθεις

Σου αξίζει να ζήσεις τη ζωή σε όλη της την πληρότητα. Τα συναισθήματα –ακόμα και τα αρνητικά– είναι μέρος της. «Σε αυτό το γράμμα προς τον εαυτό μου, θέλω να τονίσω ότι τα άσχημα συναισθήματα δεν είναι πάντα κακά. Χωρίς αυτά, δεν θα νιώσουμε την ευχαρίστηση των καλών συναισθημάτων» λέει.

10. Συγχώρεσε

Το να κρατάς κακία δύσκολα θα κάνει τη ζωή σου καλύτερη και συνήθως, ο μόνος που υποφέρεις είσαι εσύ. Άλλοι δεν θα τραβήξουν αυτό το βάρος μέσα τους.

11. Είσαι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και αντίπαλός σου

Το να υπερνικήσεις τον εαυτό σου είναι δύσκολο. Δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας με αυτά των άλλων. Να είσαι καλύτερος από ό,τι ήσουν χτες. Αυτό έχει σημασία

12. Σήκω όρθιος

Θα πέσεις κάτω. Δυστυχώς, αυτό θα συμβεί πολλές φορές. Μερικές φορές αυτές οι πτώσεις φαίνονται μοιραίες. Και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι να μαζεύεις τα κομμάτια σου και να σηκώνεσαι ξανά.

13. Μείνε παθιασμένος με αυτό που κάνεις

Είτε πρόκειται να φτιάξετε ένα app είτε ένα καφέ, παραμείνετε παθιασμένοι. Η εσωτερική σας δύναμη θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Είσαι ο μόνος που μπορείς να ανάψεις αυτή τη φλόγα.

14. Δες τα challenges ως ευκαιρία

Mια μελέτη από το Kings College στο Λονδίνο απέδειξε ότι η θετική σκέψη μειώνει την ανησυχία και το άγχος. «Όπως λέει αυτό το γράμμα προς τον εαυτό μου, η ζωή θα σας χτυπήσει σκληρά. Θα αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις. Αν τις δείτε ως ευκαιρία βελτίωσης, θα είναι πιο εύκολο να τα ξεπεράσετε» εξηγεί.

15. Έχεις την ελευθερία να διαμορφώσεις τη ζωή σου

Εσείς αποφασίζετε. Αν και δεν έχετε τη δύναμη να ελέγξετε τις περιστάσεις, έχετε την ευθύνη για τη δική σας απάντηση.

16. Ανάπτυξε την αγάπη για τον εαυτό σου

Αυτό είναι ένα από τα πιο κρίσιμα πράγματα. Αγάπα τον εαυτό σου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστείτε κανέναν να σας δώσει αγάπη για να πάτε προς τα εμπρός. Αυτή είναι μια σταθερή αρχή της ζωής.

«ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Σημείωση στον εαυτό μου: Ακόμα κι αν δεν ακολουθείς τίποτα από αυτά, είσαι υπέροχος!», έτσι κλείνει το γράμμα του Anthony Kreychmar.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 14 =