αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 11 εμβληματικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί (και η τιμή τους)

Τα 11 εμβληματικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί (και η τιμή τους)

Από εμβληματικά κτίρια, που στο παρελθόν κοσμούσαν το portfolio γνωστών επιχειρήσεων μέχρι και ένα ολόκληρο νησί, περιλαμβάνει η λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσα στους επόμενους μήνες και ξεχωρίζουν λόγω της υψηλής τιμής πρώτης προσφοράς που εμφανίζουν με βάση την αγοραία αξία.

Μεταξύ αυτών και ακίνητα, για τα οποία δε γίνεται πρώτη φορά προσπάθεια εκποίησής καθώς για αρκετές περιπτώσεις το υψηλό αρχικό τίμημα λειτουργεί περισσότερο αποτρεπτικά για την ανεύρεση εν δυνάμει αγοραστών.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το κτίριο γραφείων, το οποίο κάποτε ανήκε στην Παναγιώτης Λ. Έλληνας 2010 Κτηματική Ανώνυμη Εταιρεία, μια από τις πολλές εταιρείες που συνδέονταν με τον όμιλο δραστηριοτήτων L.P. Ellinas του Κύπριου επιχειρηματία Λουκά Έλληνα, ο οποίος από το 2019 και μετά έχει δει ένα σημαντικό τμήμα των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων του να εκποιείται.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο, που βρίσκεται στην περιοχή Σωρός-Λογοθέτη, του δήμου Αμαρουσίου και έχει πρόσωπα στις οδούς Χειμάρας και Γραβιάς σε κοντινή απόσταση από το δαχτυλίδι στη λεωφόρο Κηφισίας έχει τεθεί στα 45,6 εκατ. ευρώ ενώ επισπεύδουσα είναι η Eurobank.

Το εν λόγω κτίριο γραφείων, το οποίο είχε αγοράσει ο όμιλος L.P. Ellinas το 2011 από την πτωχευμένη Ektasis Development του Π. Ευθυμίου έναντι τιμήματος 55 εκατ. ευρώ, αποτελείται από υπόγειο και τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 9.384 τ.μ. ενώ αναπτύσσεται σε ένα οικόπεδο έκτασης 14.122,40 τ.μ. Να σημειωθεί ότι σε αυτό στεγάζονται τα γραφεία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Την δεύτερη θέση σε επίπεδο υψηλότερης τιμής εκκίνησης μέχρι στιγμής καταλαμβάνει το ημιτελές οικοδόμημα στο Κορωπί, το οποίο είχε ξεκινήσει σαν μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον εγχώριο κλάδο της υγείας και τελικά κατέληξε να στέκει εγκαταλελειμμένο στην περιοχή της Λούτσας.

Ο λόγος για το Ερασίνειο Ογκολογικό Θεραπευτήριο, το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και βγαίνει ξανά στο σφυρί με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 24,4 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Eurobank.

Το ακίνητο περιλαμβάνει ένα αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 50.812,43 τ.μ., στο οποίο έχουν ανεγερθεί κτίσματα, τα οποία βρίσκονται σε ημιτελές στάδιο και προορίζονταν για νοσοκομείο δυναμικότητας 210 κλινών.

Στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρίσκονται και πάλι ακίνητα που ανήκαν κατά το παρελθόν στον όμιλο L.P. Ellinas και εντοπίζονται επίσης στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Συγκεκριμένα, το ένα με τιμή εκκίνησης στα 21,6 εκατ. ευρώ  αναπτύσσεται στο ίδιο σημείο με το κτίριο των ΕΛΠΕ και αφορά σε ένα κτίριο γραφείων σε καλή κατάσταση, το οποίο μισθώνεται από την EY.

Το άλλο ακίνητο, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 21,035 εκατ. ευρώ, αφορά σε ένα κτιριακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από δύο αυτοτελή τριώροφα επαγγελματικά κτίρια με τρία υπόγεια, τα οποία μισθώνονται από τον όμιλο Fourlis και τη γερμανική Bayer.

Την πεντάδα συμπληρώνει το άλλοτε ακριβότερο προς πώληση ακίνητο της χώρας, το οποίο βγαίνει προς εκποίηση με την τιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στα 14,65 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στο Λαγονήσι, στο οποίο έχει κατασκευαστεί ένα συγκρότημα ημιτελών κατοικιών, το οποίο ανήκει στην Starlet Κτηματική, μιας εκ των πολλών εταιρειών που συνδέονται με το ζεύγος Ευγένιου Τίγκα και Στέλλας Λαζάρου-Τίγκα.

Τα ξενοδοχεία και το νησί του Ιονίου

Στη συνέχεια ακολουθούν 3 ξενοδοχεία και 2 επαγγελματικοί χώροι. Συγκεκριμένο, το 5 αστέρων ξενοδοχείο Kandia’s Castle Resort στο Ναύπλιο εμφανίζει την έκτη υψηλότερη τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία έχει τεθεί στα 9,75 εκατ. ευρώ ενώ έβδομο κατατάσσεται το εμβληματικό κτίριο στην Κάντζα, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε την εταιρεία LAK του Λάκη Γαβαλά και βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης το ποδό των 9 εκατ. ευρώ.

Το 5 αστέρων Grande Mare Hotel Spa & Wellness, το οποίο βρίσκεται στη θέση Άγιος Στέφανος Μπενιτσών, της δημοτικής ενότητας Αχιλλείων στην Κέρκυρα με τιμή  εκκίνησης τα 7,248 εκατ. ευρώ ακολουθεί στην όγδοη θέση ενώ ένατο με τιμή πρώτης προσφοράς στα 6.887.500 ευρώ έρχεται το ακίνητο που περιλαμβάνει τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Ελληνικών Σωληνουργείων, οι οποίες βρίσκονται στη θέση Γλύφα Δροσιάς κοντά στην εθνική οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου και έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Την δεκάδα κλείνει το διατηρητέο ξενοδοχείο REX, το οποίο αναπτύσσεται σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους στο κέντρο της Καλαμάτας. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στα 5.401.419 ευρώ και αφορά σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει υποστεί ολική ανακαίνιση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και λειτουργεί κανονικά.

Τέλος, αν και το ποσό στο οποίο έχει οριστεί η τιμή πρώτης προσφοράς δεν του επέτρεψε να μπει στην πρώτη δεκάδα, ωστόσο είναι άξιο αναφοράς λόγω της μοναδικότητάς του καθώς πρόκειται για ένα ολόκληρο νησί.

Ο λόγος για την ιδιωτική νησίδα Μάκρη στο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Ιονίου, για την οποία έχει δρομολογηθεί πλειστηριασμός στις 20 Ιουλίου με την τιμή εκκίνησης να φθάνει τα 3,8 εκατ. ευρώ.

Αν και η νησίδα εκτείνεται σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, ωστόσο η αξιοποιήσιμη επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 881,2 χιλ. τ.μ.. Να σημειωθεί ότι η Μάκρη αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων ενώ στο παρελθόν ήταν στην ιδιοκτησία της υπό εκκαθάριση εταιρείας Argo, με έδρα την Χίο και επικεφαλής τον Στέφανο Λιόβαρο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 1 =