αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα τρομερά στοιχεία στα λύματα της Αττικής: «Αύξηση ψυχοφαρμάκων κατά 60% μέσα στις καραντίνες»

Τα τρομερά στοιχεία στα λύματα της Αττικής: «Αύξηση ψυχοφαρμάκων κατά 60% μέσα στις καραντίνες»

O καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαος Θωμαΐδης, μίλησε στο ΦΩΣ σχετικά με τα ευρήματα που εντοπίζουν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής, κατά την περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Να πούμε και τις σπουδές σας;

Τελείωσα το ΕΚΠΑ, χημικός, με διδακτορικό στην Αναλυτική Χημεία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, έκανα μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδάτων της Ελβετίας, στη Ζυρίχη, επίσης και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήμουν και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πόσα χρόνια εξετάζετε τα λύματα στην Ψυττάλεια; Δηλαδή τα απόβλητα από την Αττική που καταλήγουν εκεί. Για να δω τι συγκριτικά στοιχεία υπάρχουν.

Εμείς εξετάζουμε τα λύματα πάνω από 20 χρόνια, αλλά συστηματικά από το 2010.

Πότε ήταν το πικ στην ανεύρεση ουσιών που έδειχναν εκτεταμένη χρήση ψυχοφαρμάκων και αντικαταθλιπτικών των κατοίκων στην πρωτεύουσα;

Η κορυφή ήταν το 2014! Από το 2010 έως το 2014 σημειώθηκε όχι απλώς αύξηση αλλά τρομακτική αύξηση σε κάποιες δραστικές ουσίες, μιλάμε για αύξηση σε κάποια ψυχοφάρμακα πάνω από 1.000%! Κάποια αντικαταθλιπτικά και κάποια αγχολυτικά.

Τώρα τι γίνεται με τις καραντίνες;

Θα σας πω. Μετά το 2014 και έως το 2019 υπήρχε κάποια ύφεση στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων της τάξεως του 30%. Όμως δεν επιστρέψαμε ποτέ στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα! Το 2020 παρατηρείται έντονη αύξηση πάλι σε κάποιες δραστικές ουσίες, αύξηση 60% σε σχέση με το 2019!

Τι ουσίες;

Κάποιο αντικαταθλιπτικό και κάποιες αγχολυτικές, ονόματα δεν αναφέρω για ευνόητους λόγους. Ο κόσμος σε συνθήκες καραντίνας και εγκλεισμού άρχισε να παρουσιάζει πάλι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, είτε λόγω μοναξιάς είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε λόγω φόβου για τον κορονοϊό είτε όλα μαζί.

Τι γίνεται με τα ναρκωτικά;

Η χρήση κοκαΐνης αυξάνεται σιγά σιγά στην Ελλάδα από το 2010 και μετά. Όταν λέω αυξάνεται, εννοώ σε σύγκριση με το παρελθόν που ήταν χαμηλή η χρήση. Όμως φέτος είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην Ελλάδα, είναι αύξηση γύρω στο 60% σε σχέση με το 2019! Πρέπει να σας πω ότι γενικώς στην Ελλάδα η κατανάλωση κοκαΐνης είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες, ειδικά τις βόρειες.

Τι άλλο βρίσκετε στα λύματα; Ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού;

Βεβαίως. Η αδρεναλίνη αυξάνει από Δευτέρα έως Τετάρτη και Πέμπτη, και πέφτει το Σαββατοκύριακο. Και η ντοπαμίνη αυξάνει την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά, πείτε μου τον τρόπο που συλλέγετε τα δείγματα και πόσο ασφαλή είναι τα ευρήματα.

Είναι 100% έγκυρα και ασφαλή. Γιατί οι μεθοδολογίες είναι επικυρωμένες.

Πείτε μου τη διαδικασία.

Κάθε πρωί στις 7 πάμε και παίρνουμε 1,5 λίτρο ανεπεξέργαστων λυμάτων από τη λάντζα στην Ακροκέραμο. Πριν γίνει ο βιολογικός καθαρισμός στην Ψυττάλεια. Πάμε στην προβλήτα της ΕΥΔΑΠ, παίρνουμε το δείγμα και το πάμε στο εργαστήριο. Κάθε πρωί, κάθε μέρα, τους τελευταίους εννιά μήνες. Λαμβάνουμε δείγματα επί 11 χρόνια συστηματικά. Εκεί κάνουμε τη χημική ανάλυση. Το δείγμα είναι αξιόπιστο, δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, είναι αντιπροσωπευτικό του προηγούμενου 24ώρου.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη στο fosonline.gr.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + four =