αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα σούπερ μάρκετ πρέπει να εξοφλούν τους παραγωγούς εντός 30 ημερών. Και τώρα τρέχουν να βρουν ρευστότητα… 1 δισ. ευρώ

Τα σούπερ μάρκετ πρέπει να εξοφλούν τους παραγωγούς εντός 30 ημερών. Και τώρα τρέχουν να βρουν ρευστότητα… 1 δισ. ευρώ

Περί το 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο νόμος 4492/2021 που ψηφίσθηκε τον περασμένο Απρίλιο και θα τεθεί, εκτός απροόπτου, σε εφαρμογή τον ερχόμενο Νοέμβριο, προβλέπει ότι η εξόφληση των παραγωγών και προμηθευτών αλλοιώσιμων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων πρέπει να γίνεται εντός 30 ημερών και των λοιπών γεωργικών προϊόντων εντός 60 ημερών.  

Τα κεφάλαια αυτά, όπως αναφέρουν στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ που μίλησαν στο Capital.gr, θα απαιτηθούν προκειμένου να φέρουν πιο μπροστά τις πληρωμές της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών – προμηθευτών. Πρόκειται δε για ποσό το οποίο, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, δεν αποκλείεται κάποιες αλυσίδες να αναζητήσουν μέσω δανεισμού. 

Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν πως αυτή η ρευστότητα θα βρεθεί με το να πάει πιο πίσω η πληρωμή προμηθευτών άλλων κατηγοριών. Οι μέρες πίστωσης, δηλαδή οι μέρες στις οποίες το σούπερ μάρκετ αποπληρώνει τον εκάστοτε προμηθευτή του διαφέρει και υπερβαίνει τις 60 ημέρες και μπορεί να ξεπεράσει και τις 150 ημέρες. Παραδείγματος χάριν στην αγορά του ψωμιού για τοστ, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα σούπερ μάρκετ αποπληρώνουν τους προμηθευτές από 60 έως 105 ημέρες, στην κατηγορία των ζυμαρικών το μικρότερο διάστημα αποπληρωμής είναι οι 30 ημέρες και συνδέεται με “έκπτωση βάσει έγκαιρης πληρωμής” και το μεγαλύτερο διάστημα φθάνει τις 117 ημέρες. Στις 160 ημέρες είναι ο ανώτερος χρόνος εξόφλησης στον κλάδο των αλλαντικών, στις 120 ημέρες στους προμηθευτές οσπρίων, στις 145 ημέρες των προμηθευτών απορρυπαντικών κ.ο.κ.  

Ο νόμος, στον οποίο ενσωματώθηκε η Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων αφορά προμηθευτές και αγοραστές των κρατών – μελών (όχι καταναλωτές) και γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τόσο αλλοιώσιμα, δηλαδή αυτά που αλλοιώνονται εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση, όσο και λοιπά γεωργικά προϊόντα. 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που επιχειρείται μείωση των ημερών πληρωμής των αγροτικών προϊόντων. Ο προηγούμενος νόμος 4492/2017 που προέβλεπε πληρωμή των προμηθευτών φρέσκων και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εντός 60 ημερών έμεινε στα “χαρτιά”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + fifteen =