αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα μεγάλα brand μόδας που οδηγήθηκαν σε πτώχευση στην εποχή του Covid-19

Τα μεγάλα brand μόδας που οδηγήθηκαν σε πτώχευση στην εποχή του Covid-19

Οι πτωχεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη στον κλάδο της μαζικής ένδυσης των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι η πανδημία προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης. Κι ενώ ήδη οι παραδοσιακές πωλήσεις των καταστημάτων είχαν ελαττωθεί προ πανδημίας και είχαν εκτιναχθεί οι ηλεκτρονικές, η κατάσταση επιδεινώθηκε με τα νέα δεδομένα. Μετά τους πρώην κολοσσούς των JCPenney, Neiman Marcus και J.Crew, οι οποίοι έχουν πτωχεύσει, επόμενη στη σειρά είναι η εταιρεία ανδρικών ρούχων Tailored Brands με τα καταστήματα των εμπορικών της σημάτων.

Η δε Gap, πασίγνωστη και ιδιαιτέρως δημοφιλής φίρμα νεανικών ρούχων και στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, μέσα στο πρώτο τρίμηνο παρ’ ολίγον να εμφανίσει ζημίες 1 δισ. δολ. για τον ίδιο λόγο της δραστικά μικρότερης ζήτησης (συγκεκριμένα οι ζημίες της ανήλθαν σε 932 εκατ. δολ., όπως αναφέρει το CNN). Kι όπως, επιπλέον, παρατηρεί το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, όταν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας και ζητούν επίδομα ανεργίας και αρκετά εκατομμύρια ακόμα εργάζονται από το σπίτι ίσως και για πάντα, οι συνθήκες δεν είναι οι πιο πρόσφορες για να πουλήσει κανείς παντελόνια, σακάκια και γραβάτες.

Εξ ου και το επόμενο θύμα της θύελλας που σαρώνει το λιανεμπόριο αναμένεται να είναι η Tailored Brands, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα ανδρικών ρούχων των Men’s Wearhouse, Jos. A. Bank και Κ&G.

«Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία συνεργάζεται με συμβούλους ειδικευμένους σε πτωχεύσεις και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα», παρατηρεί ο Ρέσμι Μπάσου, αναλυτής στην Debtwire και με γνώση του θέματος των χρεοκοπιών στον κλάδο του λιανεμπορίου. «Δεδομένου ότι η εργασία έχει μετατοπιστεί στον χώρο του σπιτιού, η ζήτηση για ένδυση γραφείου από άνδρες και γυναίκες υποχωρεί». Η Tailored Brands ίσως να διακόψει παντελώς τη λειτουργία της ή να ζητήσει προστασία έναντι πιστωτών.

Οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2020-2021 με λήξη στις 2 Μαΐου μειώθηκαν κατά 60%, ενώ κατά τη διάρκεια των μηνών Απριλίου και Μαΐου η πλειονότητα των καταστημάτων της δεν άνοιξε και η καταβολή ενοικίων αναβλήθηκε.

Η Tailored Brands κατόρθωσε να διαπραγματευθεί τη μετακίνησή τους σε ύστερο χρόνο από τα τέλη του 2020, ενώ από τις 19.000 υπαλλήλους της, το 95% είτε απολύθηκε είτε τέθηκε σε αναστολή.

Ωστόσο, η κανονικότητα δεν αποκαταστάθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και, όταν τα καταστήματα άνοιξαν ξανά στις αρχές Μαΐου, στο 44% από αυτά η προσέλευση κοινού ήταν προβληματική.

Την εβδομάδα 1-5 Ιουνίου, σε όσα μαγαζιά ήταν τουλάχιστον μία εβδομάδα ανοικτά, οι πωλήσεις είχαν μειωθεί από 40% έως 65% στα επιμέρους εμπορικά σήματα Men’s Wearhouse, Jos. A. Bank και K&G.

Πέραν όσων ομίλων προαναφέρθηκαν, και άλλοι στον ίδιο κλάδο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και τον κίνδυνο της πτώχευσης, όπως ο όμιλος Ascena Retail Group, ο οποίος προσφάτως ενημέρωσε την αγορά, τους επενδυτές και τους αναλυτές ότι τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση η ικανότητά του να επιβιώσει, όπως αναφέρει το CNN. Στον Ascena Retail Group συγκαταλέγονται και τα εμπορικά σήματα ένδυσης Lane Bryant, Justice, Ann Taylor και Dress Barn.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − thirteen =