αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα μέταλλα που θα «ανεβάσουν στροφές» το 2019

Τα μέταλλα που θα «ανεβάσουν στροφές» το 2019

Το διετές ράλι των βασικών μετάλλων τερματίστηκε απότομα τον Ιούνιο. Υπεύθυνες για αυτήν τη διάσπαση του κύκλου των μετάλλων θεωρούνται οι πολιτικές εξελίξεις, με αιχμή τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Ο δείκτης S&P GSCI Industrial Metals έχει υποχωρήσει κατά 15% μέχρι στιγμής φέτος. Η ζήτηση από την Κίνα έχει μειωθεί, το δολάριο έχει ενισχυθεί και η ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει ενθαρρύνει την επέλαση των… αρκούδων σε αυτήν τη δημοφιλή κατηγορία assets. Ωστόσο, υπήρξαν φωτεινά σημεία, ενώ μερικά μέταλλα δείχνουν έτοιμα να “λάμψουν” το 2019, καθώς τα ισχυρά θεμελιώδη αντισταθμίζουν το υποτονικό κλίμα στην αγορά.

Χαλκός

Το καλύτερο στοίχημα για το 2019 είναι ο χαλκός, δήλωσε πρόσφατα η Hui Shan της Goldman Sachs. Ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων χαλκού στην Κίνα φέτος υποδηλώνει ότι η ζήτηση της ασιατικής χώρας για το κόκκινο μέταλλο αυξήθηκε κατά 5%-6% το 2018, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση 2%-3%, σύμφωνα με την J.P. Morgan. Η τράπεζα δηλώνει bullish στα βασικά μέταλλα για το τέλος του 2018 – πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ εξηγεί πως η “η ζήτηση της Κίνας για χαλκό δεν είναι τόσο κακή όσο πολλοί νομίζουν”.

Από την πλευρά της, η Societe Generale εκτιμά ότι η παραγωγή χαλκού θα αυξηθεί μόλις κατά 1,6% το 2018, ήτοι κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών του 3,7%, ενώ σημειώνει ότι η έλλειψη επενδύσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έλλειμμα προσφοράς από το 2019 και έπειτα. “Γενικά είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά τα βασικά μέταλλα, κυρίως επειδή πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών ειδήσεων έχει ήδη τιμολογηθεί και ότι οι τιμές είναι πλέον ελκυστικές”, σημειώνει η Goldman Sachs.

Παλλάδιο

Το παλλάδιο είναι από τους νικητές της χρονιάς που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, έχοντας σημειώσει εντυπωσιακό ράλι άνω του 50% τούς τελευταίους μήνες, ενώ η τιμή του βρέθηκε να ξεπερνά (1.257 δολάρια ανά ουγκιά) για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια τον χρυσό στις αρχές Δεκεμβρίου. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται σε καταλυτικούς μετατροπείς βενζινοκίνητων οχημάτων και στις μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων. Το επόμενο έτος η Κίνα εφαρμόζει αυστηρότερο καθεστώς εκπομπών ρύπων και η ζήτηση για παλλάδιο προβλέπεται να φτάσει σε νέα υψηλά, εκτιμούν οι αναλυτές.

Νικέλιο

Το νικέλιο είναι ένα από τα μέταλλα που δυσκολεύτηκαν φέτος. Η τιμή του έχει μειωθεί κατά 30% από τον Ιούνιο, παρά την πενταετή ισχυρή αύξηση της ζήτησης, που υπερβαίνει την προσφορά. Όταν υποχώρησε πρόσφατα κάτω από 11.000 δολάρια ανά τόνο, η Macquarie Wealth Management χαρακτήρισε τις τιμές ως “μη βιώσιμα χαμηλές” και ότι “βασίζονται σε εσφαλμένη ερμηνεία των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, πιθανόν για αρκετά χρόνια ακόμα”. Το νικέλιο φαίνεται επίσης πολλά υποσχόμενο και λόγω της χρήσης του στην κατασκευή μπαταριών.

Λίθιο

Στο μεταξύ, η έκρηξη λιθίου προσελκύει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι εξορυκτικές ανά τον κόσμο προσπαθούν να διεισδύσουν στην αγορά πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών για να επωφεληθούν από τη μεγάλη στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Η παγκόσμια αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου αναμένεται να αυξηθεί από τα 60 δισ. δολάρια το 2017 στα 100 δισ. δολάρια το 2025, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η ζήτηση λιθίου αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2025, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυξάνονται ραγδαία.

Ασήμι

Το ασήμι είναι από τα πολύτιμα μέταλλα που μετρούν διψήφιες απώλειες φέτος, με όλο και περισσότερους αναλυτές να το χαρακτηρίζουν “υπερπουλημένο”, προβλέποντας ανάκαμψή του το 2019. Μάλιστα, θεωρούν ότι θα υπεραποδώσει έναντι του χρυσού. Το κλίμα γύρω από το ασήμι βελτιώνεται, παρατηρεί ο George Gero της RBC Wealth Management, σημειώνοντας ότι το ασήμι έχει υπερπουληθεί για μεγάλο διάστημα και γι’ αυτό έχει αρκετό περιθώριο ανάκαμψης. Θεωρείται, επίσης, μια “καλή επένδυση” λόγω του ότι είναι εξαιρετικά φθηνότερο από τον χρυσό. Απαιτούνται, πλέον, 85 ουγκιές αργύρου για να αγοράσει κανείς μία ουγκιά χρυσού, γεγονός που καθιστά την τιμή του λευκού μετάλλου σε σχέση με τον χρυσό τη χαμηλότερη των τελευταίων 23 χρόνων. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η διπλή ιδιότητα του ασημιού, καθώς αποτελεί πολύτιμο αλλά και βιομηχανικό μέταλλο.

Ουράνιο

Ο πρωταγωνιστής του 2018 βάζει πλώρη για μεγαλύτερα κέρδη το νέο έτος. Το ράλι στις τιμές του ουρανίου, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους εν μέσω μείωσης της παραγωγής στο Καζακστάν και στον Καναδά, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, καθώς τα αποθέματα του πυρηνικού υλικού υποχωρούν για πρώτη φορά σε σχεδόν μία δεκαετία.

Οι συντονισμένες περικοπές στην παραγωγή των κορυφαίων εξορυκτικών θα “σπάσουν” την τάση αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων ουρανίου που ακολούθησε μετά το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011 για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή της η BMO Capital Markets. Σημειώνεται ότι η τιμή του ουρανίου έχει αυξηθεί κατά 20% φέτος, κοντά στα 30 δολάρια ανά λίβρα, ενώ η BMO Capital Markets προβλέπει σταδιακή άνοδό της στα 55 δολάρια μέχρι το 2023.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + twenty =