αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα θολά όρια, η τελειομανία και άλλα: 12 τρόποι σκέψεις που ίσως σε σαμποτάρουν

Τα θολά όρια, η τελειομανία και άλλα: 12 τρόποι σκέψεις που ίσως σε σαμποτάρουν

Ίσως έχεις ήδη συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθείς από εμμονικούς τρόπους σκέψης που διαστρεβλώνουν τον ρυθμό εργασίας και τις συνήθειές σου. Ο εθισμός στην εργασία συντηρείται από υπερβολικά συμπεράσματα που βγάζεις, πολλά από τα οποία είναι διαστρεβλωμένα. Και εξακολουθείς να συνάγεις λανθασμένα συμπεράσματα γιατί πέφτεις στις ίδιες νοητικές παγίδες -άκαμπτοι τρόποι σκέψης που σε τυφλώνουν μπροστά στα γεγονότα. Οι περισσότεροι εργασιομανείς δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν κολλήσει σε μια παγίδα, που επιδεινώνει τον εθισμό τους. Μόλις αναγνωρίσεις τις παγίδες, στις οποίες πέφτεις, θα μπορέσεις να επανέλθεις από τον εμμονικό τρόπο σκέψης. Ακολουθούν 12 νοητικές παγίδες που τροφοδοτούν τον εθισμό στη δουλειά και αφορούν τους εργασιομανείς σε διαφορετικά επίπεδα. Τσέκαρε όλες τις νοητικές παγίδες που μπορεί να σε επηρεάζουν. 

1.Τελειομανία. Πρέπει όλα να είναι τέλεια για να είμαι χαρούμενος κι οτιδήποτε κάνω δεν είναι αρκετό. 

2. Όλα ή τίποτα. Αν δεν μπορώ να τα κάνω όλα για όλους, τότε είμαι ένα τίποτα. Είμαι ή ο καλύτερος ή ο χειρότερος, δεν υπάρχει ενδιάμεσο. 

3.Μεγέθυνση. Νιώθω πάντα αποτυχημένος, γιατί εστιάζω και μεγεθύνω τα ελαττώματά μου και αγνοώ τις επιτυχίες μου.

4.Θολά όρια. Είναι δύσκολο για μένα να καταλάβω πότε πρέπει να σταματήσω να δουλεύω, πού να βάλω ένα όριο και πότε να πω όχι τους άλλους. 

5.Ευχαρίστηση των άλλων. Αν κάνω τους άλλους να με συμπαθήσουν, θα αισθανθώ καλύτερα για τον εαυτό μου. 

6.Απαισιοδοξία. Η ζωή μου είναι χαοτική, αγχωτική και εκτός ελέγχου. Πρέπει να είμαι σε εγρήγορση, γιατί αν χαλαρώσω, θα με αιφνιδιάσουν. 

7.Αδυναμία. Δεν μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω για να αλλάξω το πρόγραμμά μου για να χαλαρώσω και να ρίξω τους ρυθμούς. 

8. Θυματοποίηση. Η οικογένειά μου και ο εργοδότης μου είναι οι λόγοι που δουλεύω τόσο πολύ, είμαι αγχωμένος και εξαντλημένος. Είμαι θύμα μιας απαιτητικής δουλειάς, μιας οικογένειας που με χρειάζεται, και μιας κοινωνίας που λέει “πρέπει να τα κάνεις όλα”. 

9.Αντίσταση. Η ζωή είναι μία μάχη και πρέπει να παλέψω για να τα καταφέρω, να αντισταθώ σε ό,τι θέλω και να προσπαθήσω να κρατήσω μια ισορροπία. 

10.Ευχές. Μακάρι να είχα τα πράγματα, τα οποία δεν μπορώ να έχω, γιατί αυτά που έχω δεν έχουν αξία. Μακάρι να άλλαζε η κατάστασή μου, να έριχνα τους ρυθμούς μου και να φρόντιζα καλύτερα τον εαυτό μου. 

11.Σοβαρότητα. Το παιχνίδι και η διασκέδαση είναι χάσιμο χρόνου, γιατί πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. 

12.Εξωτερικοί παράγοντες. Αν δουλεύω σκληρά και πολύ, θα βρω την ευτυχία και θα αισθάνομαι καλύτερα για τον εαυτό μου. Είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την ευτυχία μου.  

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − three =