αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα επαγγέλματα της τηλεργασίας: Μπορούν να γίνουν… από τον καναπέ

Τα επαγγέλματα της τηλεργασίας: Μπορούν να γίνουν… από τον καναπέ

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, παρά την πρόθεση αρκετών εταιρειών για επιστροφή στο γραφείο, εξακολουθούν να προτιμούν την τηλεργασία, έστω και για ορισμένες ημέρες της εργασιακής εβδομάδας. 

Φυσικά, αυτή η τάση, η οποία έλαβε σημαντική ώθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ακόμη πιο ισχυρή ανάμεσα σε εργαζόμενους συγκεκριμένων εργασιακών κλάδων, οι οποίοι τείνουν να ευνοούν έτι περισσότερο την εξ αποστάσεως εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη έρευνα του Gallup για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ καταδεικνύει ότι το 72% των πλήρης απασχόλησης εργαζομένων λευκού κολλάρου συνεχίζει να τηλεργάζεται σ’ αντίθεση με το 14% των εργαζόμενων μπλε κολλάρου, το οποίο έχει επιστρέψει στον χώρο εργασίας. 

Σε παρεμφερή συμπεράσματα καταλήγει και μια δεύτερη έρευνα, αυτής της Indeed, η οποία διαπιστώνει ότι η εξ αποστάσεως εργασία -ενώ σε ορισμένα επαγγέλματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα- έχει υποχωρήσει δραματικά σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων, στους οποίους οι απασχολούμενοι έχουν κληθεί να επιστρέψουν στο γραφείο.

Ενδεικτικά, ενώ τον Μάιο του 2020 το 81% των εργαζομένων στην εκπαίδευση τηλεργαζόταν, τον Ιούνιο του 2021 το αντίστοιχο ποσοστό είχε πέσει στο 19%. Ακριβώς ίδια «καθίζηση» έχει υποστεί και το ποσοστό της τηλεργασίας όσων απασχολούνται στον κλάδο των κοινωνικών υπηρεσιών (από 70% σε 24%).

Την ίδια ώρα, η τηλεργασία στις πωλήσεις, ένας κλάδος ο οποίος δεν ευνοεί την εξ αποστάσεως εργασία, έχει υποχωρήσει από το 31% πέρυσι στο 9% φέτος. Παρόμοια η εικόνα και στον κλάδο των διοικητικών επαγγελμάτων, καθώς από το 39% έχει περιοριστεί μόλις στο 15%. 

Αντίθετα, κάπως μεγαλύτερες αντοχές δείχνει η τηλεργασία στον κλάδο των υπολογιστών και των μαθηματικών, όπου 1 στους 2 εργαζόμενους συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τηλεργάζεται. Στον κλάδο των νομικών, το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται στο 40% (από 74% τον Μάιο του 2020). 

Όσον αφορά τις κοινωνικές επιστήμες και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το ευ ζην, το ποσοστό της εξ αποστάσεως εργασίας έχει περιοριστεί από το 68% στο 34%. Αντίστοιχα, στον κλάδο των επιχειρήσεων – οικονομίας, το 40% εξακολουθεί να δουλεύει εκτός γραφείου σ’ αντίθεση με το 67%, το οποίο απασχολούταν από το σπίτι τον περσινό Μάιο.

tilergasia-poia-epaggelmata-eynooyn-tin-ergasia-apo-ton-kanape0

«Όσο τα κρούσματα μειώνονται, αρκετοί εργοδότες σχεδιάζουν να ανοίξουν τα γραφεία και να καλωσορίσουν τους εργαζόμενους» σχολιάζει στο Business Insider ο Daniel Zhao, αναλυτής της Glassdorr, ο οποίος παρ’ όλα αυτά προεξοφλεί ότι αρκετά επαγγέλματα θα παραμείνουν εξ αποστάσεως για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Οι εργαζόμενοι στην τεχνολογία, το μάρκετινγκ, το HR (ανθρώπινο δυναμικό), τα οικονομικά και κυρίως όσοι εργάζονται πίσω από έναν υπολογιστή, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να έχουν μια υβριδική ή μια πλήρη εξ αποστάσεως εργασία» εξηγεί, χαρακτηριστικά. 

Βέβαια, στο σύνολο της οικονομίας, ο Zhao αναμένει ότι το ποσοστό όσων απασχολούνται εκτός του χώρου εργασίας θα συνεχίσει να μειώνεται, επηρεαζόμενο από την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή σε μια «σχεδόν φυσιολική» κοινωνική ζωή. 

Πηγή: moneyreview.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =