αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα δύο μέτωπα στα οποία θα εστιάσουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας

Τα δύο μέτωπα στα οποία θα εστιάσουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας

Σε δύο βασικά μέτωπα θα εστιάσει η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Ο πρώτος έλεγχος θα αφορά τις συνθήκες ασφαλείας στις κατασκευές και τη βιομηχανία τροφίμων και ο δεύτερος θα αφορά τις συμβάσεις παιδικής απασχόλησης.

Αφετηρία των αποφάσεων αυτών είναι  σημαντική αύξηση του πλήθους  των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων (42 το 2022 έναντι 19 το 2019. Και αυτό λόγω της αύξησης όλων των δραστηριοτήτων μετά από μια 2ετή περίοδο αναστολής εργασιών λόγω πανδημίας αλλά και της παράλληλης χαλάρωσης σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας από μερίδας επιχειρήσεων.

Τα εργατικά ατυχήματα γενικά αυξήθηκαν:

– 18,20% μεταξύ 2019 και 2021 (μείωση λόγω πανδημίας),

– 30% μεταξύ 2016 και 2021 και

– 54% μεταξύ 2014 και 2021.

Παραπέρα,  σχεδιάζεται προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα, μια καμπάνια με αντικείμενο την ασφάλεια στην εργασία που θα απευθύνεται μέσω κοινωνικών δικτύων και άλλων μέσων, σε επαγγελματίες των κλάδων που πλήττονται περισσότερο.

Επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι και είναι αντικείμενο επεξεργασίας, μία μακροχρόνια εκστρατεία με θέμα την ασφάλεια σε εργασιακούς χώρους όλων των κατηγοριών και κλάδων, σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και πανευρωπαϊκούς φορείς, έτσι ώστε σταδιακά να αποκτήσουμε ως πολίτες μια κουλτούρα πρόληψης σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Σε σχέση με το δεύτερο μέτωπο, τους ελέγχους για την παιδική εργασία, η σχετική απόφαση ελήφθη  από το γεγονός ότι, σύμφωμα με τις μετρήσεις της ΑΑΕΕ, φέτος σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της έκδοσης βιβλιαρίων για εργασία ανηλίκων που φτάνει σε επίπεδο 94% σε σχέση με πέρυσι (16.055 το 2022 έναντι 8.285 το 2021).

Ένας από τους λόγους είναι ότι, ύστερα από τους εντατικούς ελέγχους των τελευταίων ετών και τα σχετικά πρόστιμα, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό σε εργοδότες οι οποίοι προηγούμενα υποδήλωναν ή δεν δήλωναν εργαζομένους ότι “η νομιμότητα συμφέρει”. Έτσι λοιπόν, έχουν αρχίσει να δηλώνονται μαζικά οι ανήλικοι που εργάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο. Άλλωστε, οι περισσότερες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και αφού ανέβηκε η τουριστική δραστηριότητα, αυξήθηκε κι η ζήτηση. Σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά και το φαινομένο της “μεγάλης παραίτησης”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + four =