αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤα δημιουργήματα της Μελισσάνθης Σπέη ξεκίνησαν από τα Κάτω Πατήσια και έφτασαν στην Κίνα

Τα δημιουργήματα της Μελισσάνθης Σπέη ξεκίνησαν από τα Κάτω Πατήσια και έφτασαν στην Κίνα

Η Μελισσάνθη Σπέη δημιουργεί τα δικά της ρούχα και αξεσουάρ – τα οποία είναι για special περιστάσεις όπως μπορεί να δει κάποιος στο επίσημο site της. Αλλά που ακριβώς μπορούν να φορεθούν αυτά τα ιδιαίτερα δημιουργήματα; Την συναντήσαμε στον χώρο της, στα Κάτω Πατήσια, και μας μίλησε για όλο αυτό που έχει δημιουργήσει, τις συνεργασίες που έχει καταφέρει να πετύχει, αλλά και την καμπάνια που ετοιμάζει στην γνωστή crowdfunding πλατφόρμα, Kickstarter.

Πηγαίνοντας κατευθείαν στο τώρα, ποια είναι τα επαγγελματικά νέα σας αυτή τη στιγμή;

Αυτή την περίοδο δουλεύω για μία έκθεση που αφορά τις επετειακές εκδηλώσεις για την επανάσταση του 1821. Συγκεκριμένα έχει να κάνει με κεντήματα. Θα γίνει στην οικεία Χατζημιχάλη στην Πλάκα και όλο το project σχετίζεται με την λαϊκή παράδοση.

Επίσης έχω μία συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου, για κάποια εταιρικά δώρα. Θα κάνω ένα σχέδιο εμπνευσμένο από Μικρασιατικά κεντήματα.

Τώρα που έχουν τελειώσει οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κίνα, θα γίνει και μία παρουσίαση κάποιων δημιουργημάτων μου στο Πεκίνο. Εκεί έχουν διαμορφώσει ένα μουσείο μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, και θα γίνει ένα event όπου θα παρουσιάσουν τις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας. Θα γίνει ένα catwalk με κάποια κομμάτια μου, και στην συνέχεια θα παραμείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα σαν εκθέματα.

Όλα αυτά που δημιουργείτε, πρακτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Για να το δούμε λίγο πιο συνολικά

Σε performances, σε ταινίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, βίντεο καλλιτεχνών, editorials κ.α. Έχω κάνει ακόμα και στέμμα για νυφικό. Αλλά σίγουρα όλα αυτά που δημιουργώ είναι για πιο special περιστάσεις. Το τελευταίο διάστημα πάντως έχω δημιουργήσει και κάποια προϊόντα που είναι πιο εμπορικά, για παράδειγμα κάποιες τσάντες, οι οποίες απευθύνονται και σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Τι χώρο έχετε δημιουργήσει στα Κάτω Πατησια;

Ουσιαστικά εδώ είναι το Studio μου. Έχει ήδη ξεκινήσει την λειτουργία του, απλά ακόμα δεν είναι διαθέσιμο για το κοινό. Στο προσεχές μέλλον, κάποιες ημέρες και ώρες τις εβδομάδας θα είναι ανοιχτό και για κόσμο που θέλει να έρθει εδώ και να δουλέψει μαζί μου. Σε αυτό τον χώρο θα γίνονται και workshops. Έχουμε ακόμα και κήπο όπου θα μπορεί κάποιος θα έρθει για να κάτσει και απλά να μιλήσει με άλλους ανθρώπους της κοινότητας.

Η όλη ιδέα στηρίζεται στο κομμάτι της χειροτεχνίας και στην διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών. Θέλω μάλιστα όλο αυτό να είναι αρκετά οικονομικό και προσιτό.

Ετοιμάζετε και μία καμπάνια στο Kickstarter. Τι ακριβώς θα δούμε εκεί;

Είναι κάτι που το επεξεργάζομαι εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί και να προωθηθεί το project, να δημιουργηθεί ένα community και να μπορέσει επίσης να γίνει η αγορά κάποιου απαραίτητου εξοπλισμού. Όσοι χρήστες δώσουν χρήματα, θα παίρνουν και κάποια rewards. Τα οποία θα διαφέρουν ανάλογα με το πόσα χρήματα έχει προσφέρει κάποιος. Για παράδειγμα, θα μπορεί κάποιος να πάρει μία τσάντα.

Αυτή την στιγμή η καμπάνια είναι στο στάδιο του pre-launch και όποιος θέλει μπορεί να κάνει την εγγραφή του εδώ.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την μόδα;

Από τότε που ήμουν ακόμα στο Γυμνάσιο έλεγα ότι θέλω να ασχοληθώ με την μόδα. Οι γονείς μου είχαν κάποιους ενδοιασμούς, στην συνέχεια όμως όταν έφτασε η ώρα για σπουδές, έκανα αιτήσεις για να πάω στο εξωτερικό. Τελικά 1 χρόνο έκανα Foundation στην Ουαλία, μετά πήγα στην Σκωτία (μάλιστα σε ένα χωριό της Σκωτίας) όπου σπούδασα 3 χρόνια στο Heriot- Watt University. Στην συνέχεια πήγα στο Λονδίνο και έκανα το μεταπτυχιακό μου στο London College of Fashion. Όλα αυτά μέχρι το 2013. Συνολικά έκατσα 10 χρόνια στο εξωτερικό, γιατί μετά τις σπουδές δούλεψα για περίπου 4 χρόνια. Μάλιστα εργάστηκα και σε κάποιες startups στο Λονδίνο.

Και πως φτάνουμε στην επιστροφή στην Ελλάδα;

Είχα έρθει τον Φεβρουάριο του 2017 στην Αθήνα. Και για να είμαι ειλικρινής μόλις είδα τον ήλιο εδώ,  κατάλαβα ότι θέλω να γυρίσω πίσω. Βέβαια εγώ πιεζόμουν αρκετά στην δουλειά που είχα, αφού δούλευα πολύ και δεν πληρωνόμουν όπως θα έπρεπε. Όλα αυτά με ώθησαν στο να πάρω την απόφαση και να επιστρέψω στην Ελλάδα. Γνώριζα ότι τα δεδομένα εδώ δεν θα ήταν εύκολα, αφού η Ελλάδα δεν ακούγεται στην διεθνή αγορά της μόδας. Από την άλλη όμως ίσως είναι μια ευκαιρία για να κάνεις κάτι δικό σου και να ακουστείς.

Επιστρέφετε λοιπόν στην Ελλάδα, και ποιο είναι το κεντρικό project που ξεκινάτε;

Ουσιαστικά φτιάχνω ρούχα κατά παραγγελία, με το όνομα μου. Πρόκειται βέβαια για ρούχα τα οποία φτιάχνονται κυρίως για shows, εκθέσεις, βίντεο κλιπ ή θέατρο. Δεν είναι ρούχα δηλαδή που προορίζονται για το εμπόριο.

Με είχαν προσεγγίσει ακόμα και για την γνωστή ταινία «Hunger Games».  Για να φτιάξω τα κοστούμια για έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η συνεργασία τελικά δεν έκλεισε, αλλά και μόνο που βλέπουν την δουλειά σου από τόσο μεγάλες παραγωγές και σε προσεγγίζουν, είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης είχα φτιάξει ένα ρούχο για την Κοντσίτα (που είχε πάει και στην Eurovision) και βγήκε μια πολύ ωραία φωτογράφηση.  Γενικότερα εμένα με ενδιαφέρει πολύ και το drag community.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + sixteen =