αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις φράσεις που χρησιμοποιούν οι παθολογικοί ψεύτες για να σε πείσουν ότι λένε την αλήθεια

Τέσσερις φράσεις που χρησιμοποιούν οι παθολογικοί ψεύτες για να σε πείσουν ότι λένε την αλήθεια

Υπάρχουν αυτοί που λένε ψέματα σε μόνιμη βάση. Γνωστοί και ως παθολογικοί, ψυχολογικοί ή ψυχαναγκαστικοί ψεύτες. Είναι το άτομο που λέει επανειλημμένα και ποικίλα ψέματα συχνά χωρίς λόγο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις, δύσκολο να τα δουλέψεις μαζί τους και ακόμα πιο δύσκολο να τους εντοπίσεις.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι περίπου το 40% όλων των ανθρώπων θα πουν ένα ψέμα μέσα σε 24 ώρες. Αλλά σχεδόν το 50% όλων των ψεμάτων που λέγονται, προκύπτουν μόνο από το 5% όλων των ανθρώπων. Αυτό το 5% είναι πιθανώς μόνιμοι ψεύτες.

Εδώ είναι 4 φράσεις που συνήθως χρησιμοποιούν για να σε πείσουν ότι λένε την αλήθεια.

1. «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου…» ή «Ειλικρινά…»

Κάποιος που πρέπει να σας πείσει για κάτι θα επιμείνει επανειλημμένα σε αυτό, σαν να θέλει να βάλει ένα ψέμα μέσα στο κεφάλι σας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι χρόνιοι ψεύτες χρησιμοποιούν φράσεις όπως «Ειλικρινά…» και «Για να σου πω την αλήθεια…».

Ένας ψεύτης χρησιμοποιεί φράσεις όπως αυτή όταν γνωρίζει ότι ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Ελπίζουν ότι αν τονίζουν συνεχώς το πόσο ειλικρινείς είναι, θα σας πείσουν για την ειλικρίνειά τους. Μερικές φορές λειτουργεί, ειδικά αν δεν δίνετε προσοχή στα σημάδια – και έτσι μπορείτε να πέσετε σε μια παγίδα.

Ένα άτομο που δεν αισθάνεται φοβάται για την ιστορία του ή για το τι λέει, δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσει να σας πείσει ότι αυτό που λέει είναι πραγματικά αληθινό. Κάποιος που πραγματικά λέει την αλήθεια, το μόνο που κάνει είναι να αφηγείται μια ιστορία και να μεταδίδει πραγματικές πληροφορίες. Επομένως, δεν χρειάζεται να ασκήσει τόση πίεση για να σιγουρευτεί ότι το άλλο άτομο τονς πιστεύει.

3. «Εγώ πάντα…» ή «Εγώ ποτέ…»

Δεν υπάρχει τέλειο άτομο. Ως εκ τούτου, είναι γελοίο να περιμένει κανείς ότι κάποιος «πάντα» κάνει κάτι ή «ποτέ» δεν κάνει κάτι. Σίγουρα, κάποιος μπορεί να είναι εξαιρετικά αξιόπιστος, αλλά συμβαίνουν ατυχίες και λάθη που μπορούν να εκτροχιάσουν τον καθένα.

Αλλά ένας ψεύτης δεν θέλει να ξέρετε για τα λάθη του. Θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψουν αυτά τα λάθη. Για να μην υποψιάζεστε ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, θα σας διαβεβαιώσουν με απόλυτες δηλώσεις ότι δεν θα το έκαναν ποτέ, ότι δεν κάνουν ποτέ τέτοια λάθη ή ότι το κάνουν πάντα σωστά.

3. «Δεν έφταιγα εγώ!» ή «Είναι λόγω…»

Οι ψεύτες θέλουν να εκτρέψουν την ευθύνη. Όταν πιάνονται στα πράσα να κάνουν οποιοδήποτε λάθος, νιώθουν την ανάγκη να σας πουν πώς δεν πρέπει να λογοδοτήσουν. Δυσκολεύονται να παραδεχτούν τα λάθη τους, και παραθέτουν δικαιολογίες και κάθε είδους λόγους για τους οποίους δεν φταίνε στην πραγματικότητα.

Μερικές φορές, ένας ψεύτης θα αρχίσει ήδη να δικαιολογεί τον εαυτό του προτού καν τον ρωτήσετε ή τον κατηγορήσετε για ένα λάθος. Εάν πιστεύουν ότι μπορεί να τους θεωρήσετε υπαίτιους για κάτι, θα ξεκινήσουν δικαιολογίες, κάτι που συχνά τους κάνει να φαίνονται πιο ένοχοι. Ό,τι κι αν γίνει, από την αρχή, ο στόχος τους είναι να φανούν αθώοι.

4. Υπερβολικά πολλές ή υπερβολικά λίγες λεπτομέρειες

Όταν αφηγείστε μια ιστορία, το κάνετε μέσα από τη μνήμη σας. Οι αναμνήσεις μετατοπίζονται, ξεθωριάζουν, ακόμη και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, έτσι μπορεί να πείτε κάποια πράγματα λάθος καθώς προσπαθείτε να παραθέσετε αυτά που θυμάστε.

Αλλά οι ψεύτες δεν κάνουν τέτοιου είδους λάθη, κυρίως επειδή ξέρουν ότι πρέπει να είναι πειστικοί. Εργάζονται σκληρά για να απομνημονεύσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες των ιστοριών τους, ώστε να μπορούν να τις λένε ξανά και ξανά. Αν παραθέσουν μια άχρηστη πληροφορία, πρέπει να σε βάλει σε υποψίες. Μπορούν να πουν την ακριβή ώρα που συνέβη κάτι ή να περιγράψουν χρώματα και παρατηρήσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είχαν προσέξει.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά σε αυτό. Μερικοί χρόνιοι ψεύτες θα παραλείψουν όλες τις λεπτομέρειες και θα απαντήσουν πολύ σύντομα όταν τους κάνουν μια ερώτηση. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να αποφύγουν να αποκαλύψουν επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να δείξουν ότι λένε ψέματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − five =