αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτούς που σου ζητάνε… συνεχώς χάρες

Τέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτούς που σου ζητάνε… συνεχώς χάρες

Πιθανόν να έχεις και εσύ γύρω σου ανθρώπους που σου ζητούν συνεχώς… χάρες. Και δεν μιλάμε μόνο για άτομα που έχεις στον στενό κύκλο σου. Υπάρχουν και οι ακόμα καλύτεροι: Αυτοί που σου ζητούν μία χάρη και μετά «εξαφανίζονται». Μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστούν κάτι από εσένα. Τότε θα εμφανιστούν πάλι, θα ζητήσουν αυτό που θέλουν και θα… αποχωρήσουν ξανά.

Τέτοια άτομα είναι συνήθως εγωκεντρικά και απαιτητικά. Και συχνά έχουν παράλογες απαιτήσεις από τους ανθρώπους γύρω τους.

Στην εποχή μας τους συναντάς και στα social media. Κάποιος θα συνδεθεί μαζί σου στο Linkedin. Μόλις τον αποδεχτείς, θα σου στείλει άμεσα μήνυμα για να σου ζητήσει αυτό που θέλει- ακόμα κι αν δεν γνωρίζεστε προσωπικά. Το ίδιο μπορεί να σου τύχει ξανά και ξανά.

Αλλά τελικά πως μπορείς να το διαχειριστείς όλο αυτό; Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ατόμου είναι ενδεχομένως δύσκολη, αλλά μπορεί να γίνει. Τώρα θα δεις «στα γρήγορα» 4 τρόπους.

1# Θέσε τα όρια σου. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβεις πού βρίσκονται τα όρια σου. Εάν δεν το κάνεις, άλλοι άνθρωποι θα σε πιέζουν τακτικά και θα προσπαθούν να τα ξεπεράσουν. Με στόχο να πάρουν αυτό που θέλουν. Αφού αποφασίσεις ποια είναι τα όρια σου, θα πρέπει να είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις με σαφήνεια ποια είναι το όριο σου ή/και οι προσδοκίες σου. Έτσι ώστε να τα γνωρίζουν και οι άλλοι.

2# Χρησιμοποίησε ευγενική γλώσσα για να αποφύγεις τις συγκρούσεις. Υπάρχουν στιγμές που είναι καλό να είσαι σκληρός και άλλες φορές που είναι καλό να είσαι μαλακός. Η χρήση πιο ήπιας γλώσσας με τέτοιους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συγκρούσεων. Οι άνθρωποι που ζητούν συνεχώς χάρες, συνήθως δεν αντιδρούν καλά όταν πέφτουν σε «τοίχο». Μπορεί να χρειαστεί να είστε ο διπλωμάτης. Μια πιο ήπια προσέγγιση είναι επίσης επωφελής στον εργασιακό χώρο. Κρατώντας πάντα τα όρια σου σταθερά.

3# Προσδιόρισε τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας. Οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε, συχνά θέλουν πολλά. Θέλουν πράγματα που δεν κέρδισαν ή δεν άξιζαν. Μπορεί να αισθάνονται ότι δικαιούνται χρόνο, προσοχή, υλικά αγαθά, οτιδήποτε. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα πράγματα είναι απλώς επιθυμίες που έχει το άτομο, όχι ανάγκες. Από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι που θα σου χτυπήσουν την πόρτα όταν έχουν μια πραγματική ανάγκη. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να προσδιορίσετε πότε πρέπει να είστε ευέλικτοι, εάν μπορείτε να εντοπίσετε τις διαφορές μεταξύ της ανάγκης και της επιθυμίας.

4# Να θυμάσαι: Δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους. Πολλοί μπορεί να σε πλησιάζουν για να σου ζητήσουν χάρες. Ενώ έχεις βάλει τα όρια σου, είναι επίσης χρήσιμο να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους, ούτε μπορείς πάντα να «κουμπώνεις» σε αυτά που θέλει ο κάθε ένας. Κράτα τα όριά σου και δες αν τα σέβεται ή όχι ο άλλος. Αν το κάνει, αυτό είναι υπέροχο. Σημαίνει ότι ακούει και είναι πρόθυμος να προσαρμοστεί. Και να συνεργαστεί μαζί σου. Αλλά αν δεν το κάνει, ίσως πρέπει απλά να πεις «όχι» σε αυτό που σου ζητά ή ακόμα και να ξεκόψεις τις επαφές μαζί του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =