αρχικηVIRALΤέσσερις συμπεριφορές ενός ναρκισισστή που αργούν να φανούν

Τέσσερις συμπεριφορές ενός ναρκισισστή που αργούν να φανούν

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν άλλους. Είναι δύσκολο να είσαι κοντά σε ένα τέτοιο άτομο. Και αν δεν προσέξεις, μπορείς εύκολα να… μπλεχτείς στα δίχτυα του.

Πολλές φορές το καταλαβαίνουμε όταν είναι αργά. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δούμε τα σημάδια. Εδώ είναι 4 συμπεριφορές ενός ναρκισισστή που αργούν να φανούν.

Προσφέρει… αλλά πάντα με αντάλλαγμα

Γενικά, οι κρυφοί ναρκισσιστές προσπαθούν να πάρουν την επιβεβαίωση με έμμεσο τρόπο. Μπορεί να παρουσιάζονται ως δοτικοί για τα μάτια του κόσμου, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Η πρόθεσή τους είναι πάντα να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα και δε μιλάμε μόνο για υλικά αγαθά, αλλά και για την επιβράβευση ότι είναι καλοί, γενναιόδωροι, ευγενικοί, συμπονετικοί.

Είναι χαμαιλέων

Προσαρμόζει τη συμπεριφορά, τα θέλω, τις ανάγκες και τις απόψεις του ανάλογα με τον ποιον έχει απέναντί του. Για παράδειγμα, μπορεί να διατείνεται ότι λατρεύει το Χ είδος μουσικής, όταν βρίσκεται με φίλους που γνωρίζει ότι τους αρέσει ο συγκεκριμένος τρόπος διασκέδασης, αλλά να παρουσιάζεται ως κάτι εντελώς διαφορετικό όταν είναι με μία άλλη παρέα που διασκεδάζει με άλλα ακούσματα.

Έτσι καταφέρνει να έρθει… πιο κοντά στα θύματα του, να δημιουργήσει οικειότητα και να προσπαθήσει να πετύχει τους σκοπούς του.

Είναι πρόθυμος να κάνει κακό στον εαυτό του για να δημιουργήσει ενοχές στους άλλους

Αν αισθανθεί ότι τον πλήγωσες, θα σου το ανταποδώσει και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Μπορεί να γίνει ακόμα και αυτοκαταστροφικός. Να τραυματίσει τον εαυτό του για να σου δείξει τι κακό του έκανες και να σε γεμίσει ενοχές. Να προσποιηθεί ότι είναι θύμα της συμπεριφοράς σου και να σε κάνει να νιώσεις λίγος και σίγουρα λιγότερο σημαντικός από εκείνον.

Gaslighting

Το Gaslighting είναι, σύμφωνα με πολλούς, η… αγαπημένη τακτική τους και το αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − twelve =